Kolegijos posėdis Sveikatos apsaugos ministerijoje

Š. m. birželio 12 d. LR Sveikatos apsaugos ministerijoje įvyko kolegijos posėdis, kuriame viena iš svarstytų problemų buvo, kaip vaikų dantų gydymą ir profilaktiką paversti tikru, o ne teoriniu prioritetu.

VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos direktorė, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos odontologijos srities vyriausioji respublikos specialistė prof. dr. Alina Pūrienė kolegijos posėdyje pristatydama odontologijos situaciją Lietuvoje pabrėžė, kad Lietuvos vaikų burnos sveikata viena blogiausių Europos Sąjungoje. Dideli ir didėjantys dantų ėduonies indekso rodikliai, anot profesorės rodo, kad vaikų dantų gydymo poreikiai Lietuvoje nėra patenkinami, vaikų dantų ligų profilaktika apima tik kiek daugiau nei dešimtadalį pacientų. Pasak prof. dr. Alinos Pūrienės, odontologų bendruomenė nenori gydyti vaikų, nes nepakankamas apmokėjimas. Be to, nepakanka vaikų odontologų. 2013 m. Lietuvoje dirbo tik 58 vaikų odontologai.

„Vaikų dantų gydymas ir profilaktika tik teoriškai prioritetinė sritis, praktiškai – ne“, – sakė A. Pūrienė. Profesorė apgailestavo, kad nebuvo ministerijos patvirtinta prieš keletą metų parengta vaikų burnos sveikatos ugdymo ir profilaktikos programa. Pasak A. Pūrienės, tik dabartinė ministerijos vadovybė atsakingai žiūri į vaikų burnos sveikatą.

Profesorė siūlė sistemiškai spręsti vaikų burnos sveikatos klausimus: gerinti paslaugų finansavimą, įkurti vaikų dantų ėduonies profilaktikos padalinius visose viešosiose įstaigose, didžiuosiuose miestuose – centrus, sukurti mobiliąsias odontologines brigadas gydyti vaikus vietovėse, kur trūksta gydytojų odontologų. A. Pūrienės nuomone, tikslinga būtų siųsti gydytojus internus dirbti į vietoves, kur trūksta gydytojų odontologų ir skirti trečdalį jų darbo laiko vaikų dantų gydymui ir profilaktikai. Profesorė taip pat pasiūlė įteisinti tėvų ir šeimos gydytojo atsakomybę už vaikų dantų negydymą, reguliuoti odontologinių kabinetų teritorinį pasiskirstymą, reikalauti, kad vaikai į mokyklas ateitų tik su pažymomis apie sugydytus dantukus.

LR odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus kolegijos posėdyje pateikė informaciją apie odontologinių įstaigų išsidėstymą. Nors šalyje odontologų netrūksta, tačiau jų kabinetai labai netolygiai išsidėstę. Daugelyje rajonų Lietuvoje sunkiai prieinama odontologinė pagalba. Odontologų rūmų tarybos pirmininkas pateikė siūlymą steigti 5 odontologijos profilaktikos centrus didesniuose Lietuvos miestuose ir dar po 2 prie kiekvieno centro mažesniuose miesteliuose. Tokiuose centruose mažiausiai 1 ar 2 kartus per metus būtų tikrinami ir mokomi burnos higienos vaikai, taikomos profilaktinės priemonės, čia turėtų dirbti bent 2 gydytojai vaikų odontologai, burnos higienistai. A. Šeikus taip pat pateikė siūlymus vystyti mobiliosios odontologijos projektą, įteisinti vienerių metų internatūrą, internus įdarbinant patvirtintose bazėse, mažinti PVM medicinos prekėms, sukurti asmens sveikatos profilaktikos pasą, kuris apimtų bendrus medicininius ir odontologinius patikrinimus.

Kolegijos posėdžio metu Odontologų rūmų tarybos pirmininkas akcentavo, kad atsakingos institucijos turi būti įpareigotos rinkti ir apibendrinti statistinius epidemiologinius duomenis, kurie padės nustatyti sergamumo situaciją Lietuvoje. A. Šeikus pažymėjo, kad LR odontologų rūmų tarptautinio kongreso „Nuo idėjos iki pasiekimų“, skirto Rūmų 10 – ties metų veiklos paminėjimui, metu priimta ir tarptautinio odontologų susitikimo dalyvių patvirtinta Rezoliucija, kurioje pabrėžiama, kad būtina vykdyti kompleksinę burnos ligų profilaktiką. Rezoliucijoje taip pat akcentuojama, jog įvertinus tai, kad gydytojai odontologai yra laisvos profesijos atstovai, siekiant gerinti odontologinės priežiūros prieinamumą ir kokybę, mažinti administracinę naštą bei išanalizavus Europos Sąjungos šalių odontologinės praktikos organizavimo patirtį ir teisės aktus, būtina įteisinti Lietuvos gydytojams odontologams bei burnos priežiūros specialistams galimybę vykdyti odontologinę priežiūrą vadovaujantis laisvos profesijos principais, t.y. pagal Nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos pažymą.

Sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis, kolegijos posėdyje išklausęs pateiktas aktualijas odontologijoje, apgailestavo, kad buvo sugriauta tvarka, kai kiekvienoje mokykloje vaikams buvo gydomi dantys. Ministras paragino odontologų bendruomenę kuo skubiau atnaujinti prieš keletą metų parengtą Lietuvos vaikų dantų ėduonies profilaktikos programą, teikti Vyriausybei siūlymus dėl profilaktikos centrų kūrimo.

 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.