„Vaikų sveikatos aktualijos“

 
Š.m. rugpjūčio 25 d. LR Seime įvyko spaudos konferencija „Vaikų sveikatos aktualijos“, kurioje dalyvavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė ir sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.
 
2014 metai buvo paskelbti Vaikų sveikatos metais, todėlspaudos konferencijos metu D. Mikutienė akcentavo, kad žmogaus sveikata priklauso nuo gyvensenos ir teisingai formuojamų vaikų gyvensenos įpročių - sveikos mitybos, fizinio aktyvumo, tinkamos aplinkos sukūrimo. Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės, tikrinant vaikų sveikatą reikėtų atlikti daugiau tyrimų.
 
Sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė pristatė vaikų sergamumo situaciją Lietuvoje.  Ministrės duomenimis, daugiausia Lietuvos vaikai serga kvėpavimo sistemos ligomis, virškinimo susirgimais, odos ir paodžio ligomis, traumomis, akių ir parazitinėmis infekcinėmis ligomis. Didelė problema yra specialistų pasiskirstymas ir jų trūkumas Šalčininkų ir Švenčionių rajonuose, Pakruojyje, Biržuose, Jurbarko rajone. Akcentuota, kad kai kuriuose rajonuose ženkliai sumažėjęs vaikų skaičius, todėl tos savivaldybės teritorijoje negali būti išlaikomi specialistai pagal vaikų skaičiaus reikalavimą.
 
Šiuo metu vaikų tėvai į mokyklas turi pristatyti „Statistinė apskaitos formą NR. 027-1/A „Vaiko sveikatos pažymėjimas“, patvirtintą LR Sveikatos apsaugos ministro 2004 m. gruodžio 24 d. įsakymu NR. V-951, kurioje gydytojas odontologas pažymi vaiko dantų būklę. „Pakruojo rajone atlikus tyrimą ir susisteminus duomenis buvo nustatyta, kad 75 proc. mokyklinio amžiaus vaikų jau turi karieso problemų, todėl šiai patikrai, kuri vyks visus ateinančius metus, iš Ligonių kasų yra skirta 500 tūkst. litų. Kitąmet šią sumą numatoma padidinti iki 3 mln. litų“, - spaudos konferencijoje Seime sakė ministrė.
 
Numatoma, kad kitąmet prie pirminės sveikatos priežiūros įstaigų turėtų būti įrengti vaikų dantų ėduonies profilaktikos kabinetai. Jų darbuotojai privalės vykti į mokyklas ir darželius patikrinti vaikų dantų.
 
Pasak R.Šalaševičiūtės, šiemet ypač didelis dėmesys bus skiriamas profilaktikai ir ligų prevencijai sveikoje mityboje, vaikų psichikos sveikatai, dantų ėduonies gydymui ir vaikų alerginiams susirgimams. Būtini tėvų ir vaikų, visuomenės sveikatos priežiūros specialistų mokymai. Turi būti sukurtas ir į praktiką įdiegtas integruotų vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų modelis, vaikų odontologinės priežiūros koordinavimo ir konsultavimo paslaugų teikimo plėtra.
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.