Europos odontologų tarybos (CED) darbo grupės susitikimas Rūmuose

Pirmą sykį Lietuvoje, LR odontologų rūmuose įvyko Europos odontologų tarybos (CED) - pelno nesiekiančios Europos asociacijos, vienijančios apie 340 tūkstančių odontologų, Infekcijos kontrolės ir atliekų tvarkymo darbo grupės susitikimas.

Šios Darbo grupės pagrindinis tikslas – analizuoti infekcijų kontrolės ir atliekų tvarkymo nacionalinius įstatymus ir praktiką Europos Sąjungos šalyse. Į Lietuvą atvyko Graikijos odontologų asociacijos atstovas prof. dr. John Tzoutzas (darbo grupės pirmininkas), Danijos odontologų asociacijos atstovė dr. Susanne Andersen, Kipro odontologų asociacijos atstovė dr. Morfo Kourouklari, Latvijos odontologų asociacijos atstovė dr. Zane Lazda ir CED teisininkė, politikos strategė Sara Roda. Šios grupės sudėtyje ir LR odontologų rūmų Tarybos narė Erminija Guzaitienė.

LR odontologų rūmuose vykusio CED darbo grupės išvažiuojamojo posėdžio metu buvo svarstomi klausimai, kaip didėjant migracijai Europos Sąjungoje, remiantis moksliniais tyrimais, užtikrinti pacientų ir personalo saugumą, kaip į nacionalinius įstatymus perkeliamos direktyvos. Analizuoti reikalavimai odontologinėms klinikoms infekcijų kontrolės ir atliekų tvarkymo srityse.Atkreiptas dėmesys į kai kurių šalių universitetų, ruošiančių odontologus, nepakankamą dėmesį infekcijos kontrolės disciplinai. Nutarta šiai problemai spręsti ir situacijai gerinti sudaryti bendrą CED atstovų ir Universitetų asociacijos (ADEE) atstovų darbo grupę.
 
 CED teisininkės, politikos strategės Saros Rodos teigimu, Infekcijos kontrolės ir atliekų tvarkymo darbo grupės priimti sprendimai, siekiant gerinti odontologinių paslaugų saugumą tiek pacientams, tiek ir personalui, yra aktualūs visoms Europos Sąjungos šalims. Briuselio biuro teisininkė informavo apie susitikimą su Europos užkrečiamųjų ligų profilaktikos centro atstovais (ECDC), kuriame buvo išdėstytos egzistuojančios grėsmės t.y. antibiotikams atsparių mikroorganizmų pavojus, hospitalinė infekcija ilgalaikio stacionarinio gydymo įstaigose, akcentuota, kad odontologijos paslaugos Europoje problemų nekelia. Saros Rodos nuomone, Lietuvos Respublikos odontologų rūmai aktyviai ir produktyviai dalyvauja svarstant ir tobulinant infekcijų kontrolės ir atliekų tvarkymo  normas, teikia pastabas ir pasiūlymus.
 

Darbo grupės susitikimo Lietuvoje metu, Sara Roda atkreipė dėmesį, kad kai kuriose šalyse prasidėjus krizei buvo sutrumpinta odontologijos studijų trukmė, atsisakyta praktinio podiplominio mokymo, tačiau LR odontologų rūmų nuomone, tai netoleruotina, nes paciento saugumui vienas svarbiausių veiksnių  yra tinkamas specialistų paruošimas

Akimirkos iš susitikimo
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.