LR odontologų rūmų Panevėžio teritorinio skyriaus renginiai

Jau keli metai Panevėžio mieste spalio mėnuo yra skirtas sveikatos stiprinimui, todėl Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Panevėžio teritorinis skyrius tradiciškai kiekvienais metais spalio mėnesį organizuoja gyd. odontologų, gyd. odontologų specialistų, burnos priežiūros specialistų profesinio tobulinimo renginį.
 
Rūmų Panevėžio teritorinio skyriaus konferencijos „Odontologijos aktualijos“ dalyvius šokiu „Agotėlė“ pasveikino Vaikų ir jaunimo šokių ansamblis „Grandinėlė”.
 
Renginio metu buvo pagerbtas Rūmų Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas, Nusipelnęs Lietuvos gydytojas, Šv. Apolonijos nominantas gydytojas burnos chirurgas Vytautas Bosas, rugsėjo mėnesį minėjęs savo gražų jubiliejų. Renginį vedęs J. Miltinio dramos teatro aktorius Laimutis Sėdžius, išskyrė svarbiausius gyd. burnos chirurgo Vytauto Boso gyvenimo etapus.
 
Vytautas Bosas 1972 m. baigė Kauno medicinos instituto Stomatologijos fakultetą, įgijo gydytojo stomatologo (odontologo) kvalifikaciją ir savo šeimos, mokytojų ir medicinos profesijos brolių akivaizdoje iškilmingai prisiekė, kad sutelkdamas visus savo sugebėjimus, laikysis duotos priesaikos.
 
Už ilgametę profesinę veiklą ir nuveiktus darbus Vytautas Bosas Panevėžio miesto mero Vitalijaus Satkevičiaus buvo apdovanotas Padėkos raštu.
 
Gydytojas burnos chirurgas Vytautas Bosas sąžiningai, garbingai ir nesavanaudiškai gydė ir gydo be išimties visus, vengia tyrimų ir gydymo metodų, žalingų žmogaus gyvybei ir sveikatai bei pažeidžiančių žmogaus teises. Už profesionalų ir sąžiningą darbą Vytautui Bosui 2006 vasario 11 d. buvo įteiktas Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Padėkos raštas; 2008 vasario 6 d. –  pagerbtas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro R. Turčinsko Padėkos raštu; 2009 vasario 7 d. Šiauliuose Tarptautinės odontologų dienos proga už didžiules pastangas, atkaklumą, ryžtą, nuoširdų ir prasmingą, kilnų, visuomeninį darbą, apdovanotas aukščiausiu odontologų bendruomenės apdovanojimu ,,Šv. Apolonijos“ nominacija; 2013 balandžio 26 d. gydytojui burnos chirurgui Vytautui Bosui suteiktas Nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardas, įteiktas Nusipelniusio Lietuvos gydytojo garbės ženklas.
 
Vytautas Bosas 1990 m. dalyvavo Lietuvos gydytojų sąjungos Panevėžio skyriaus, Panevėžio gydytojų sąjungos tarybos darbe, rengė įstatus. Davęs priesaiką gerbti savo mokytojus, Vytautas Bosas ta pačia dvasia perduoda medicinos meną kitiems, stengiasi neatsilikti nuo medicinos mokslo pažangos. Gydytojas burnos chirurgas ir dabar dalijasi ilgametės darbo praktikos metu sukauptomis teorinėmis ir klinikinėmis žiniomis su VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikoje profesinę praktiką atliekančiais LSMU Odontologijos fakulteto būsimais gydytojais odontologais, Panevėžio kolegijos biomedicinos fakulteto burnos priežiūros ir odontologinės pagalbos studentais.
 
Vytautas Bosas nuo 2004 m. yra Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas. Puikus savo srities specialistas, iniciatyvus pilietis, sveikatos organizavimo klausimais atstovaujantis Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Panevėžio teritorinio skyriaus odontologų bendruomenę, toliau rengia odontologų ir burnos priežiūros specialistų profesinio tobulinimosi renginius, aktyviai dalyvauja tarptautiniuose kongresuose, semiasi naujų žinių, kurias pritaiko savo praktikoje, sprendžia kolegų ir pacientų problemas ir turi puikią bendraminčių komandą.
 
Gydytoją burnos chirurgą Vytautą Bosą gražaus jubiliejaus proga renginio metu sveikino Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus ir Tarybos narė Violeta Raslanienė, Lietuvos gydytojų sąjungos Panevėžio filialo pirmininkė gydytoja Birutė Paškevičienė, dėkodama Vytautui Bosui už ilgus metus kartu praleistus gydytojų sąjungos darbe. Gražius sveikinimo žodžius atsiuntė Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Kauno teritorinio skyriaus vadovė Ramunė Kiaunienė.
 
Panevėžio kolegijos biomedicinos katedros vedėja Ingrida Kupčiūnaitė Vytautui Bosui dėkojo už bendradarbiavimą ir Kolegijoje praleistus metus, mokant jaunąją kartą, įteikė Panevėžio kolegijos direktoriaus E. Žukausko padėkos raštą.
 
Gydytojui burnos chirurgui Vytautui Bosui nuoširdžių sveikinimo žodžių negailėjo VU Medicinos fakulteto Odontologijos instituto direktorė prof. dr. Vytautė Pečiulienė, LSMU Odontologijos fakulteto dekanas prof. habil. dr. Ričardas Kubilius. Savo krašto ,,ąžuolą“, mokytoją, kolegą, linkėdami ilgų darbingų ir sveikatos metų, sveikino kolegos ir bendražygiai.
 
Renginio metu sakydamas padėkos žodžius Vytautas Bosas neslėpė ašarų ir pasidžiaugė savo gyvenimo lemtimi.
 
 Iškilmingą konferencijos dalį šokiu ,,Bajorėlis“ pabaigė Vaikų ir jaunimo šokių ansamblis „Grandinėlė”.
 
 Po Sveikino dalies vykusioje konferencijoje pranešimą „Burnos, veido ir žandikaulių onkologinių ligų diagnostika odontologo praktikoje“ skaitė prof. habil. dr. Ričardas Kubilius. Profesorius akcentavo, kad ,,vėžiu vadinama apie 100 skirtingų ligų. Burnos vėžys sudaro apie 2 proc. visų vėžinių ligų. 90 proc. visų burnos neoplazminių ligų priklauso lūpų, liežuvio, dantenų, burnos dugno, gomurio, burnos gleivinės plokščiųjų ląstelių karcinomai, kitus 10 proc. sudaro seilių liaukų navikai, melanomos, sarkomos, limfomos. Apie vėžį išgirstame kone kasdien pokalbiuose su draugais, šeima, sužinome iš naujienų portalų. Vėžys, kaip pasaulinė epidemija, turi įtakos visoms amžiaus grupėms, mažas, vidutines ir dideles pajamas gaunantiems asmenims, - vėžys žmonių pagal socialinę padėtį ir amžių nediskriminuoja, vis tik tai yra vyresnio amžiaus žmonių liga. Remiantis dabartiniais sergamumo Europos Sąjungoje rodikliais, trečdalis vyrų ir ketvirtadalis moterų gali susirgti vėžiu iki 75-ųjų gyvenimo metų. Europos Sąjungoje vėžys yra antra pagal dažnumą mirties priežastis po širdies-kraujagyslių ligų. Visuomenei senėjant, mirčių nuo burnos vėžio daugėja, todėl ypač svarbu ankstyva vėžio diagnostika visų specialybių gydytojų, tame tarpe ir gydytojų odontologų, į kuriuos kasdien kreipiasi tūkstančiai pacientų.“ Paskaitoje buvo pateikiama medžiaga apie burnos ir veido ikinavikines ligas, gerybinius navikus. Pristatyti išplitusio vėžio atvejai, kaip vėlyvos diagnostikos pavyzdžiai.
 
Prof. dr. Vytautė Pečiulienė pasidalino naujausiomis žiniomis apie „Dantų su nesusiformavusiomis šaknų viršūnėmis gydymą“. Pasak prof. dr. V. Pečiulienės, ,,dantys nesusiformavusiomis viršūnėmis yra sudėtingas iššūkis gydytojams odontologams. Visų pirma dėl savo anatominių ypatumų: diverguojančių šaknies kanalo sienų viršūnės srityje, plonų šaknies sienelių, plačių dentino kanalėlių, barjero šaknies viršūnės srityje nebuvimo. Dažniausiai tokiu tikslu buvo naudojama šaknies kanalo dezinfekcija kalcio hidroksido pasta ir šaknies viršūnės barjero sukūrimas naudojant tokias medžiagas, kaip: mineralinio trioksido agregatą. Tačiau paskutiniųjų metų pavienių klinikinių atvejų tyrimas parodė, kad dantys nesusiformavusiomis šaknų viršūnėmis gali būti gydomi ir taikant kitokį gydymo būdą, išprovokuojant tolesnį šaknies vystymąsi, nežiūrint viršūninio periodontito diagnozės. Tokio tipo gydymo taikymas, esant sėkmingai eigai, galėtų leisti tikėtis sėkmingos ilgalaikės prognozės“.
                     
Prof. dr. Rosita Lekavičienė paskaitoje ,,Etika odontologijoje: bendravimas su pacientais ir kolegomis“ pristatė praktiškas rekomendacijos, kaip pagerinti bendravimo psichologijos žinias, pateikė atsakymus, kaip bendrauti su pacientu, kaip išsakyti savo nepasitenkinimą kolegai, jo nesupykdant  ir kt.
       
Dr. Dainius Razukevičius pasidalino savo patirtimi ir žiniomis apie ,,seną naują požiūrį į smilkininio apatinio žandikaulio sąnario chirurginį gydymą“. Pasak dr. D. Razukevičiaus, ,,smilkininis apatinio žandikaulio sąnarys yra vienas iš mažiausių žmogaus kūno sąnarių, tačiau yra kompleksinis derintinis, t.y. visada dirba ne vienas, o poroje su kitos pusės sąnariu. Viršutinis sąnario aukštas atsakingas už transliaciją, apatinis – už sąnarinės galvos rotaciją. Smilkininio apatinio žandikaulio sąnario gydymas nėra vienos odontologinės krypties specialisto gydymas. Dažniausiai žmones, turinčius šio sąnario patologiją, gydo bendra odontologo-ortopedo, burnos, veido–žandikaulių chirurgo, ortodonto, gydytojo odontologo komanda, tačiau kartais diagnozės nustatymui ir optimalaus gydymo parinkimui pasitelkiami kitų medicinos sričių gydytojai“.
 
 Gydytojas odontologas G. Jankauskas savo paskaitoje „Burnos chirurgija gyd. odontologo darbe: gydymo planavimas, problemos bei jų sprendimo būdai“pažymėjo, kad ,,danties šalinimas - gydytojo odontologo darbas, tačiau ar visada jis toks lengvas? Danties traukimas visada turėtų būti kuo paprastesnis ir mažiau traumuojantis,  tačiau kartais yra neišvengiamas ir sudėtingas-operacinis gydymas“. Paskaitos metu aptartos dantų traukimo komplikacijos: alveolitas, šaknies viršūnės lūžimas, sinuso dugno perforacija ir t.t.  Tai ar dantį šalinti gydytojui odontologui, ar tiesiog danties šalinimą patikėti gyd. burnos chirurgui? Sprendimą priima pacientą gydantis gydytojas ir jis turi teisę konsultuotis su kolegomis“.
 
Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Panevėžio teritorinis skyrius dėkoja rėmėjams, prisidėjusiems prie renginio.
 
Santa Miežinienė
Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Panevėžio teritorinio skyriaus atstovė,
Tarybos narė
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.