Kodėl vaikai turėjo taip ilgai kęsti dantų skausmą?

                Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijoje 2014 m. gruodžio 17 d.  įvyko tarpžinybinis posėdis, kurio metu buvo aptarti aktualiausi odontologijos srities klausimai ir problemos. Viena iš posėdžio aktualijų buvo Dienos chirurgijos paslaugų teikimas.
 
         Nemažai mažamečių vaikų, turinčių panišką baimę lankytis pas gydytoją odontologą arba vaikų, turinčių negalią dėl įvairių sveikatos problemų, dantų skausmą turėjo kęsti nuo 3 iki 26 mėnesių, nes laukimo eilės patekti pas gydytoją gydymo įstaigose dėl  dantukų gydymo, taikant bendrąją nejautrą, buvo labai didelės. Tokia situacija dėl ilgų laukimo eilių patekti pas gydytoją, sąlygojanti blogą dantų gydymo paslaugų prieinamumas mažiesiems pacientams, tęsėsi iki šių metų spalio mėnesio.
       Lietuvos Respublikos odontologų rūmai džiaugiasi, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrė R. Šalaševičiūtė 2014 m. spalio 14 d. įsakymu Nr. V-1067 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. rugpjūčio 21 d. įsakymo Nr. V-668 „Dėl Dienos chirurgijos paslaugų teikimo reikalavimų ir Dienos chirurgijos paslaugų sąrašo patvirtinimo“ pakeitimo“ pakeitė Dienos chirurgijos paslaugų teikimo reikalavimus ir nustatė, kad dienos chirurgijos paslaugas, gydant vaikučių dantis bendroje nejautroje, gali teikti ne tik gydytojai vaikų odontologai, kurių Lietuvoje yra tik 59, bet ir gydytojai odontologai, pagal savo profesinę kompetenciją  galintys gydyti vaikų dantukus.
Svarbu pažymėti  tai, jog tokios dienos chirurgijos paslaugos gali būti teikiamos tik asmens sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose reanimacijos I-1 paslaugas pagal Reanimacijos ir intensyviosios terapijos paslaugų teikimo vaikams ir suaugusiesiems sąlygų ir tvarkos apraše, patvirtintame Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. spalio 27 d. įsakymu Nr. V-827 „Dėl Reanimacijos ir intensyviosios terapijos paslaugų teikimo vaikams ir suaugusiesiems sąlygų ir tvarkos aprašų patvirtinimo“, nurodytus reikalavimus. Taigi, nuo šiol gydytojas odontologas arba gydytojas vaikų odontologas galės gydyti vaikų dantukus bendroje nejautroje  dalyvaujant gydytojui anesteziologui reanimatologui. Ši gydytojų komanda, taikydama bendrinę nejautrą, galės gydyti pulpitą, dentino ėduonį ir kitas dantų ligas, įtrauktas į Dienos chirurgijos paslaugų sąrašą. Kiekvienas gydytojas, teikdamas dienos chirurgijos paslaugą gydant dantukus, dirbs pagal savo kompetenciją ir suteiks vaikučiams reikiamą pagalbą daug greičiau, nei iki šiol.
              Lietuvos Respublikos odontologų rūmų nuomone, dabar vaikučiai, bijantys odontologo ar turintys  negalią, neturės laukti kelis mėnesius ar metus, kol pateks pas specialistą dėl skaudamo dantuko gydymo bendroje nejautroje, todėl mažiesiems pacientams bus užtikrintas efektyvus ir greitesnis dantų gydymo paslaugų prieinamumas, kompensuojamas Privalomojo socialinio draudimo fondo lėšomis.
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.