Profesinės šventės minėjimas Panevėžyje

 
Laikantis ilgamečių tradicijų, Lietuvos Respublikos odontologų rūmai (toliau – Rūmai) organizuoja iškilmingą Tarptautinės odontologų dienos minėjimą, kurio metu apdovanojami iškiliausi, labiausiai profesinėje, mokslinėje ir visuomeninėje veikloje nusipelnę gydytojai odontologai ir burnos priežiūros specialistai.
 
 
Š. m. vasario 7 dieną didžiausia ir reikšmingiausia odontologų bendruomenės šventė – Tarptautinė odontologų diena – buvo minima Panevėžyje. Minėjimą Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje mišiomis pradėjo Panevėžio vyskupijos kancleris, kunigas S. Černiauskas, susirinkusiųjų rimtį ir susikaupimą bažnyčioje sustiprino Juozo Balčikonio gimnazijos mišrus ansamblis, vadovaujamas R. Mingailienės, ir Juozo Balčikonio gimnazijos orkestras, vadovaujamas K. Plančiūno. Po Šv. mišių ansambliui ir orkestrui Rūmų Tarybos pirmininkas A. Šeikus įteikė profilaktikos priemonių dovanėles, atkreipdamas vaikų dėmesį į burnos sveikatos svarbą.
 
 
Iškilmingą odontologų profesinės dienos renginio dalį pradėjo vedėjas L. Sėdžius, paprašydamas visus susirinkusius tylos minute pagerbi anapilin išėjusius kolegas, Šv. Apolonijos nominacijos ir Burnos priežiūros specialistų nominacijos laureatus.
 
Pirmasis sveikinimo žodžius odontologų bendruomenei tarti buvo pakviestas Rūmų Tarybos pirmininkas A. Šeikus. Sveikinimo kalboje prisiminta Šv. Apolonijos, odontologų ir jų pacientų globėjos, dienos reikšmė, istorijos faktai, kurie turėjo didelės įtakos odontologijos vystymuisi ir pažangai. 
 
 
A. Šeikus kalboje akcentavo, kad valstybės pirmenybė ir dėmesys turi būti teikiamas burnos ligų profilaktikai, kuri yra žymiai pigesnė ir paprastesnė nei pasekmių gydymas. „Turi būti žymiai didesnis valstybės dėmesys savo piliečių sveikatai. Ir tikiuosi, kad Nacionalinė burnos sveikatos programa pradės veikti ir galėsime užsiauginti visuomenę su sveikais dantimis. Mūsų bendruomenė nepaprastai džiaugiasi, kad Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė atkreipė dėmesį į burnos sveikatą ir iki gegužės 1 d. įpareigojo parengti Nacionalinę burnos sveikatos programą. Vienas lauke – ne karys, tad kad programa būtų ne tik parengta, bet ir sėkmingai įgyvendinta, mums reikės suvienyti ministerijų, asociacijų ir kitų organizacijų bei visuomenės jėgas. Labai tikiu, kad išsipildys Hipokrato mintys, kad gydant ligonius, iš pradžių privalo būti sakomas žodis, po to naudojami vaistai ir tik vėliau – peilis. Kryptingai ir vieningai dirbdami po kelerių metų sulauksime akivaizdžios profilaktikos programos naudos“ – sveikinimo kalboje sakė Rūmų Tarybos pirmininkas A. Šeikus.
 
Sveikinimo žodžius tarė ir Panevėžio miesto meras V. Satkevičius, pastebėdamas, kad danties skausmas žmogui yra vienas iš didžiausių skausmų ir padėkodamas gydytojams odontologams už skausmo numalšinimą. „Jūs tie žmonės, kurie teikiate palaimą, skausmo nebuvimą, visuose amžiaus tarpsniuose darote žmogaus gyvenimą patogesnį, estetiškesnį“. Panevėžio miesto meras V. Satkevičius Panevėžio miesto savivaldybės padėką už reikšmingą profesinę, praktinę, pedagoginę ir aktyvią visuomeninę veiklą įteikė Rūmų Tarybos narei Santai Miežinienei.
 
LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto vardu nuoširdų sveikinimą odontologų bendruomenei ir renginio svečiams Tarptautinės odontologų dienos proga perdavė komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė. „Labai džiugu, kad šios gražios šventės metu yra pagerbiami labiausiai gydytojų –  odontologų bendruomenei nusipelnę gydytojai, kurių dėka odontologija išieka viena moderniausių medicinos šakų Lietuvoje. Norėčiau padėkoti visiems už Jūsų kruopštų ir atsakingą darbą pacientų labui, nepailstamą energiją ir siekį tobulėti. Linkiu Jums stiprybės, neblėstančios energijos ir entuziazmo, bei vilties ir tikėjimo ateities darbuose“ – gražių žodžių negailėjo Rūmų garbės narė Dangutė Mikutienė.
 
 
Tarptautinės odontologų dienos proga gausią odontologų bendruomenę atvyko pasveikinti ir padėkos raštų įteikti LR sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. „Kasmet yra švenčiama Tarptautinė odontologų diena. Ši diena yra išskirtinė ir suteikia galimybę pasidalinti profesine patirtimi, atradimais, laimėjimais. Noriu pasidžiaugti Sveikatos apsaugos ministerijos gražiu bendradarbiavimu su Odontologų rūmais ir kartu nuveiktais darbais: pakeistas būtinosios medicinos pagalbos paslaugų mastas, įtraukiant ir klinikinėje praktikoje pasitaikančius odontologinius atvejus, kai reikalinga skubi gydytojo odontologo pagalba; įvestas papildomas įkainis už vaiko paruošimą mokyklai, tam paskaičiuotos ir išskirtos lėšos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo; patvirtintos skatinamosios paslaugos už vaikų dantų profilaktinių patikrinimų darbo rezultatus; patvirtinga Gydytojo ortodonto medicinos norma. Tačiau laukia dar daug darbų.“ –  sakė LR sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.
 
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro Padėkos raštais apdovanoti:
 
  • Burnos higienistė Rima Adomaitienė
  • Gydytoja vaikų odontologė doc. dr. Vilma Brukienė
  • Gyd. odontologė Eugenija Gražina Grinevičienė
  • Burnos higienistė Danguolė Mieldažienė
  • Gydytojas odontologas ortopedas Rolandas Pletkus
  • Burnos, veido ir žandikaulių chirurgas doc. dr. Dalius Sakavičius
  • Dantų technikė Laimutė Šulinskienė.
 
Rūmų Garbės narė Ramunė Navickienė sveikinimu kreipėsi įsusirinkusius svečius, akcentuodama, kad odontologų bendruomenė jai asocijuojasi su gražiu dideliu laivu, kuris išvengdamas visų kliučių, skrodžia bangas, lydimas gražaus paukščio aro, į tas šviesumas, kurių tikisi pacientai. „Tik Jūs galite numalšinti skausmą, grąžinti žmogui gyvenimo džiaugsmą ir šypseną. Būkite pasveikinti gražios šventės proga“ – džiaugėsi Ramunė Navickienė.
 
 
Tarptautinės odontologų dienos proga bendruomenės narius ir šventės svečius sveikino ir iš Panevėžio kilęs Rūmų Garbės teismo pirmininkas prof. habil. dr. Ričardas Kubilius. „Odontologai yra nacionalinis turtas, ir, reikia pripažinti, jis yra sukurtas visos odontologų bendruomenės dėka. Odontologija yra imli mokslui ir inovacijoms, daug yra įdiegta lyginant su kitais medicinos sektoriais. Odontologija su savo technologijomis, naujausiomis gydymo metodikomis yra universitetų, privačių odontologų nuopelnas, valstybės indėlis, deja, nėra žymus. Naujos modernios technologijos pakeitė odontologinės priežiūros kokybę, pačių pacientų požiūrį. Nors žmogiškųjų problemų visada atsiranda ir jų bus, tas atsiradusias problemas kompetetingai sprendžia Odontologų Rūmai. Tačiau ir patiems reikia daryti viską, kad tų problemų su pacientais būtų mažiau: bendrauti žmogiška kalba ir užmegzti nuoširdžius tarpusavio santykius. Tik sveiki žmonės gali atskleisti visas savo galimybes ir darbu kurybiškai puošti tėvynę. Mieli kolegos, Jūs pasirinkote profesiją, reikalaujančią didžiulio pasiaukojimo ir pasišventimo, ir kiekvienas mūsų pacientas yra tarsi atskiras pasaulis, todėl atlikdami odontologo pareigą, būkite išmintingi, mylėkite juos, ir gydykite juos taip, kad jie būtų laimingi. Tegu jus laimina Šv. Apolonija“- odontologų bendruomenei šiltų žodžių negailėjo gydytojas burnos, veido ir žandikaulių chirurgas prof. habil. dr. Ričardas Kubilius.
 
     Tarptautinės odontologų dienos proga sveikinimus odontologams skyrė Panevėžio Respublikinės ligoninės laikinai einanti direktorės pareigas Violeta Smilgienė, Panevėžio TLK direktorius Jonas Narbutas, Gydytojų sąjungos Panevėžio filialo pirmininkė Birutė Paškevičienė, Panevėžio kolegijos Biomedicinos mokslų katedros vedėja Ingrida Kupčiūnaitė, Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Burnos sveikatos katedros vedėja Daiva Mačiulienė.
 
  Gražios šventės metu už ilgametę aktyvią profesinę veiklą, dideles pastangas, nuoširdų ir prasmingą darbą buvo pagerbti nusipelnę savo srities specialistai, kuriems įteikti Rūmų padėkos raštai:
  • gydytojai odontologei Linai Gervatauskienei
  • gydytojui odontologui Ričardui Griciui
  • gydytojai odontologei Giedrei Grigaitei
  • dantų technikui Gyteniui Kazimierui Jautakui
  • gydytojai odontologei Danutei Juškienei
  • gydytojai odontologei Nijolei Katilienei
  • gydytojo odontologo padėjėjai Veronikai Katinienei
  • gydytojai odontologei Angelijai Kubilienei
  • gydytojai odontologei Julijai Lesevičienei
  • gydytojai odontologei Genovaitei Norvaišienei
  • dantų technikei Vilijai Paulauskienei
  • jau nebepraktikuojančiai gydytojai odontologei Liucijai Petrauskaitei-Snarskienei
  • gydytojo odontologo padėjėjai Loretai Rutkienei
  • gydytojai odontologei, gydytojai ortodontei Gintarei Švambarienei
  • gydytojai odontologei Daivai Usevičienei
  • gydytojo odontologo padėjėjai Danutei Bukhtinai
  • gydytojai odontologei Renei Onai Ivanovienei
  • burnos higienistei Jurgitai Burbienei
 
Renginio metu padėkos raštais už 2014 m. geriausią klinikinę publikaciją žurnale „Odontologų rūmų žinios“ – „Atrofuotų bedančių žandikaulių protezų ribos“ – apdovanoti Justina Navickaitė ir prof. dr. Alvydas Gleiznys. Publikacija buvo paskelbta 2014 m. antrame „Odontologų rūmų žinios“ žurnalo numeryje. Prof. dr. Alvydas Gleiznys atsiimdamas padėką visiems palinkėjo, kad būtų kuo mažiau atrofuotų bedančių žandikaulių.
 
Sveikatos apsaugos ministrę, viceministrę, kolegas ir šventės svečius sveikino 2013 metų Šv. Apolonijos nominacijos laureatas gydytojas odontologas, gydytojas burnos chirurgas Romas Abunevičius, pasidžiaugdamas, kad Šv. Apolonijos nominacijos statulėlė yra nepereinamoji. „Šv. Apolonijos nominacija – tai įvertinimas savų, odontologų bendruomenės. Aš tikiuosi, kad šių metų Šv. Apolonijos nominacijos laureatas pajus tokius pačius šiltus jausmus, kurie buvo mane užplūdę 2014 metais atsiimant apdovanojimą“ – baigdamas sveikinimą sakė Romas Abunevičius.
 
 
 Aukščiausias gydytojo odontologo profesinės veiklos įvertinimas – Šv. Apolonijos apdovanojimas  Tarptautinės odontologų dienos minėjimo Panevėžyje metu buvo įteiktas gydytojui odontologui ortopedui doc. dr. Juozui Jonaičiui. Doc. dr. Juozas Jonaitis daugiau nei 30 metų atsidavęs gydytojo odontologo ortopedo praktikai. Dirbdamas atsakingą, kruopštų ir įtemptą darbą, Juozas Jonaitis taip pat aktyviai dalyvauja mokslinėje klinikinėje veikloje.  Docentas yra pamatinio dantų protezavimo vadovėlio autorius, rengia mokslo publikacijas, kuriose dalijasi patirtimi su kolegomis. Jis yra aktyviai įsitraukęs į specialybinės odontologų – ortopedų, ortodontų draugijos veiklą. Už nuopelnus draugijai jam suteiktas Garbės nario vardas. Svarbu pažymėti, kad doc. dr. Juozas Jonaitis yra vienas iš odontologinės implantologijos pradininkų Lietuvoje ir to meto Sovietų Sąjungoje. Doc. dr. Juozas Jonaitis aktyviai dalyvauja ir visuomeninėje veikloje, prisidėjo prie Lietuvos Stomatologų sąjungos atkūrimo, yra kelių komisijų narys. Nepaprastai gerbiamas kolegų, mylimas pacientų Juozas Jonaitis yra ir didžiausio savo pomėgio – lauko teniso – propaguotojas. Jis 14 metų reguliariai žaidžia lauko tenisą ir organizuoja šio sporto turnyrus odontologų bendruomenėje.
 
 
Vasario 7-ąją Panevėžyje buvo pagerbti ir pasveikinti labiausiai nusipelnę burnos priežiūros specialistai. Dantų techniko nominacijos laureato statulėlė renginio metu buvo įteikta jau nebepraktikuojančiam dantų technikui Algirdui Survilai. Algirdas Survila dantų tehniko specialybei dovanojo 35-erius metus. Po studijų baigimo, pradėjo praktinį dantų techniko darbą. Nors dabar aktyvia profesine praktika Algirdas Survila nebeužsiima, prisideda prie stojančiųjų į Dantų technologijos studijų programą manualinių gebėjimų kvalifikavimo komisijos darbo, dalyvauja kituose profesiniuose renginiuose. Šie ir daugelis kitų reikšmingų darbų lėmė kolegų pasitikėjimą ir pagarbą Algirdui Survilai.
 
 
Burnos higienisto nominacijos laureato statulėlė buvo skirta burnos higienistei Valei Žemaitei. Burnos higienistė odontologijos srityje nuoširdžiai dirba beveik dvi dešimtis metų. Šią sritį pažinusi nuo gydytojo odontologo padėjėjo darbo, jau 15 metų pasišventusi burnos higienisto veiklai. Ji aktyviai dalyvauja Odontologų rūmų bendruomenės veikloje nuo pat įkūrimo – prisideda prie Rūmų Panevėžio teritorinio skyriaus veiklos plėtojimo ir visuomeninių darbų. Valė Žemaitė aktyviai dalyvauja visuomenės švietime burnos sveikatos tema, kasmet entuziastingai įsitraukia į miesto ugdymo įstaigose rengiamus „Burnos sveikatos mokymus“. Specialistę puikiai vertina pacientai ir kolegos.
 
 
Gydytojo odontologo padėjėjo nominacija buvo skiriama gydytojo odontologo padėjėjai Virginijai Gailienei, kuri odontologijos srityje dirba 15 m. Tiek pat dirba ir administracinį darbą – vadovauja „Žalgirio klinikos“ viduriniajam personalui. Ji inicijuoja klinikos burnos priežiūros specialistų ir slaugytojų kvalifikacijos kėlimą. Virginija Gailienė prisidėjo prie klinikos atitikimo kokybės vadybos sistemos ISO 9001 standartui darbų. Ji kolektyve puoselėja komandinio darbo dvasią ir savo darbu yra pavyzdys kolegoms.
 
Dar kartelį visą odontologų bendruomenę sveikiname su profesine švente ir dėkojame Rūmų Panevėžio teritoriniam skyriui už puikias, neišdildomas akimirkas ir gražią šventę.
 
Akimirkos iš šventės
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.