• Į pradžią
  • Apie Rūmus
  • Naujienos
  • Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarptautinis kongresas „Burnos ligų profilaktika ir reabilitacija“ ir Visuotinis odontologų Rūmų narių susirinkimas

Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarptautinis kongresas „Burnos ligų profilaktika ir reabilitacija“ ir Visuotinis odontologų Rūmų narių susirinkimas

 
Pirmoji medikų profesinė savivalda – Lietuvos Respublikos odontologų rūmai (toliau – Rūmai) – š.m. gegužės 29 - 30 d. Druskininkuose organizavo jau vienuoliktą Rūmų tarptautinį kongresą „Burnos ligų profilaktika ir reabilitacija“. Rūmų tarptautinis kongresas – didžiausias ir reikšmingiausias odontologų bendruomenės renginys, pritraukiantis ne tik Lietuvos gydytojus odontologus bei burnos priežiūros specialistus, bet ir užsienio svečius.
Šių metų kongrese „Burnos ligų profilaktika ir reabilitacija“ pranešimus skaitė Lietuvos odontologai mokslininkai ir praktikai, naujausiais mokslo pasiekimais ir klinikine patirtimi bei žiniomis su kolegomis dalijosi užsienio lektoriai iš Danijos, Švedijos, Ispanijos. Didelio gausiai susirinkusios odontologų bendruomenės dėmesio sulaukė kongreso metu vykusi odontologinės įrangos ir medžiagų paroda, kurioje savo produkciją pristatė pusšimtis firmų ir rėmėjų.
 
 
Rūmų Tarybos pirmininkas A. Šeikus atidarydamas Tarptautinį kongresą akcentavo, kad profilaktikai skiriamas nebe reikalo toks didelis dėmesys. „Labai tikime, kad laikui bėgant išsipildys Hipokrato mintys, kad gydant ligonius, iš pradžių privalo būti sakomas žodis, po to naudojami vaistai ir tik vėliau –  peilis. Kryptingai ir vieningai dirbdami po kelerių metų sulauksime akivaizdžios profilaktikos naudos“ – sakė A. Šeikus.
 
 
Rūmų Tarybos pirmininkas dėkojo lektoriams iš užsienio, kurių kiekvienais metais sulaukiame vis daugiau, taip pat Rūmų nariams, kurie profesionaliai, kantriai ir pasiaukojančiai dirba savo darbą pacientų labui. „Džiaugiuosi mūsų kartu ir kiekvieno atskirai nuveiktais darbais. LR odontologų rūmuose ir už jų ribų. Ačiū kiekvienai ir kiekvienam – kūrusiems, pasidalinusiems gerumu ir atjauta savo pacientams, mokėjusiems siekti didelių tikslų gyvenime ir padėjusiems tai padaryti kitiems. Visiems Jums labai ačiū. O skaičiuojant nuopelnus ir pasiekimus reikėtų prisiminti žodžius „Esame neverti tarnai. Padarėme, ką turėjome padaryti“ – baigdamas sveikinimo kalbą sakė Rūmų Trybos pirmininkas A. Šeikus.
 
Pradėdama paskaitų sesiją sveikinimo žodį, linkėdama gausiai susirinkusiai odontologų bendruomenei naudingų ir idomių paskaitų, tarė Rūmų Tarptautinio kongreso „Burnos ligų profilaktika ir reabilitacija“ organizacinio komiteto pirmininkė R. Kiaunienė.
 
Didelio odontologų bendruomenės dėmesio sulaukė lektoriaus iš Ispanijos dr. Javier Tapia-Guadix paskaita „Bioemuliacijos principai ir tiesioginės kompozicinės restauracijos“. Kalbintas lektorius teigė, kad bioemuliacija – kitas būdas darant tiesiogines ir netiesionines restauracijas biomedicinos odontologijoje, stengiantis atkartoti gamtą. Šioje technikoje pritaikytos gilios histologijos ir anatomijos žinios. Kalbėdamas apie odontologijos tendencijas, Javier Tapia Guadix pastebi, kad populiarėja mažiau agresyvus gydymas, o agresyvų gydymo būdą renkasi vis mažiau specialistų. Pasak jo, dabar pacientai labiau rūpinasi savo danties išsaugojimu. J. T. Guadix odontologams nori parodyti, kad yra įmanomas konservatyvesnis odontologinis gydymas, kad veiksminga ne tokia agresyvi odontologija. „Medžiagos, kurias naudojame galbūt laikys trumpiau nei tradicinės, tačiau biologinė kaina yra mažesnė, t.y. žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, žmogaus dantys išsaugomi ilgesnį laiką. Be to, kuo agresyvesnis gydymas pasirenkamas, tuo sunkiau nuspėti rezultatus.“
 
 
Visuotiniame odontologų rūmų narių susirinkime Rūmų tarybos pirmininkas A. Šeikus pristatė 2014 m. Rūmų finansinę atasksaitą ir 2015 m. Rūmų veiklos ataskaitą. Pasidžiaugta, kad Rūmų patalpų kreditas išmokėtas vieneriais metais anksčiau. Akcentuota, kad planuojama didinti Rūmų renginių ir seminarų skaičių. Susirinkę Visuotinio odontologų rūmų narių susirinkimo dalyviai pritarė 2014 m. Rūmų finansinei atskaitomybei ir 2015 m. Rūmų pajamų išlaidų sąmatai.
 
 
Rūmų Tarybos pirmininko pavaduotoja doc. dr. A. Tutkuvienė susirinkusiai odontologų bendruomenei pristatė grupės Lietuvos Respublikos Seimo narių užregistruotą Rūmų įstatymo pakeitimo projektą. Šiuo projektu, pažeidžiant įstatymus, norima reguliuoti odontologų asociacijos veiklą ir nepagrįstai perimti kokybiškai atliekamas funkcijas.
 
 
Lietuvos Respublikos odontologų rūmų narių visuotinio susirinkimo nuomone, Seimo narių pateiktas Projektas Rūmams, kaip asociacijai, yra nepriimtinas, pažeidžiantis savireguliacijos ir savivaldos principus, prieštaraujantis ir nesuderintas su tarptautiniais ir Lietuvos Respublikos teisės aktais. Lietuvos Respublikos odontologų rūmų narių visuotinis susirinkimas nepritaė Lietuvos Respublikos odontologų rūmų įstatymo pakeitimo įstatymo projektui Nr. XIIP-3087
 
 
 
Kongrese dėmesys buvo skirtas Jaunųjų mokslininkų konkursinių darbų pristatymams. Pranešimus pristatė VU ir LSMU studentai. Darbus vertino Komisijos nariai – VU Medicinos fakulteto Odontologijos instituto direktorė prof. dr. V. Pečiulienė, LSMU Medicinos akademijos Odontologijos fakulteto dekanas prof. habil. dr. R.  Kubilius, Rūmų Tarybos pirmininkas A Šeikus. Esminiai studentų pranešimų vertinimo kriterijai buvo: pavadinimo, tikslo, uždavinių formulavimas; metodikos pristatymo aiškumas; rezultatų aptarimo aiškumas, statistinių metodų taikymas, išvadų formulavimas; darbo apipavidalinimas bei pristatymo kokybė.
Komisija vienbalsiai nusprendė pirmąsias vietas skirti LSMU studentui I. Zibartui bei jo pranešimui tema „Trombocitais gausaus fibrino kondensavimas osteoporotiniame kaule“ (darbo vadovas - dr. G. Janužis) ir VU studentei G. Spulginaitei bei jos darbui –  „Skirtingo storio gleivinių spalvos pokyčio, po jomis padėjus iš skirtingų medžiagų pagamintas plokšteles, in vitro vertinimas“ (darbo vadovas - doc. dr. V. Rutkūnas).
 
LR odontologų rūmai nuoširdžiai dėkoja Tarptautinio kongreso Organizacinio komiteto nariams, Rūmų Tarybai, Rūmų Teritorinių skyrių vadovams ir sekretoriams, Rūmų darbuotojams ir visiems Rūmų nariams, prisidėjusiems prie sėkmingo renginio organizavimo. Linkime sėkmės ateities darbuose.
 
Daugiau akimirkų:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.