2006 12 08

2006 m. gruodžio 8 d. tarybos posėdžio apžvalga
 
Susitikimo pradžioje tarybos pirmininkė doc. dr. Anastazija Tutkuvienė pasveikino tarybos narius su artėjančiomis šventėmis ir pasidžiaugė, kad Rūmai sulaukia vis daugiau teigiamų atsiliepimų tiek spaudoje, tiek visuomenėje ir vis dažniau pristatomi, kaip teigiamas savivaldos pavyzdys.
 
Taryba padėkojo rėmėjams, kurių parama yra reikšminga pagalba Rūmams, ir įteikė Padėkos raštus šioms organizacijoms ir asmenims: UAB Berlin-chemie Menarini Baltic, AB Implant Innovations Nordic; UAB Med grupė; UAB Oriola Vilnius; I. Ivanciūtės Estetinės odontologijos centrui Vivadens; Andriui Josui; Juozui Jonaičiui. Rėmėjams, kurių atstovai nedalyvavo susitikime, Padėkos raštai išsiųsti paštu.
 
Šio posėdžio metu Taryba vienbalsiai pritarė Odontologų rūmų narių sąrašo papildymui. Rūmų nariais tapo 5 gydytojai odontologai, 14 gyd. odontologų padėjėjų ir 6 dantų technikai.
 
Rūmų vicepirmininkas, Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo komisijos pirmininkas, Petras Ralys pristatė licencijuojamos veiklos sąlygų laikymosi priežiūros suvestinę. Anot, Rūmų vicepirmininko, visumoje situacija nebloga, gydytojai odontologai, burnos priežiūros specialistai dirba kompetentingai ir atsakingai. Sudėtingesnė situacija yra su privalomosios dokumentacijos odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigose parengimu. Dokumentaciją, kurį buvo privaloma jau nuo ankstesnių laikų buvo visose aplankytose įstaigose, t. y. įstaigos turėjo higienos pasus, ambulatorines korteles, vidaus darbo ir tvarkos taisykles, įstaigos darbo laiko nuorodas, kainininkus ir t.t. Žymiai prastesnė situacija yra su tais dokumentais, kuriuos įstaigos privalo turėti vadovaujantis naujausiais Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimais. Pavyzdžiui, daugumoje dantų protezų gamybos laboratorijų iki šiol nevedami užsakymo sutarčių registracijos žurnalai, nėra protezų techninių pasų ir kitos dokumentacijos. Taryba pritarė nuomonei ir toliau vykdyti licencijuojamos veiklos priežiūrą, nes tai suteikia galimybę surinkti informaciją apie realią situaciją odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigose. Visi tarybos nariai sutiko, kad licencijuojamos veiklos priežiūros tikslas yra patarti ir rekomenduoti įstaigoms, kaip teisingai turi būti vykdoma veikla ir ruošiama privaloma dokumentacija, o ne kontroliuoti ar taikyti bausmes.
 
Kadangi pacientų prašymų dėl suteiktų odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugų kokybės vis daugėja, Taryba priėmė nutarimą, kiekvieno skundo atveju sudaromai skundų nagrinėjimo komisijai, bent dalinai kompensuoti patiriamus nuostolius, sumokant 300 Lt. atlygį. 
 
Taryba svarstė klausimą dėl gydytojo odontologo asistento pareigybės būtinumo, kadangi iki šio galioja gydytojo odontologo asistento medicinos norma, priimta 1997 m. balandžio 19 d. Profesinių kvalifikacijų sąraše gydytojo odontologo asistento pareigybė neregistruota ir todėl nelicencijuojama. Taryba pritarė, kad diskusija šiuo klausimu yra reikalinga, būtina išstudijuoti teisinius aktus, atsižvelgti į visų specialistų nuomonę, todėl kviečiame Rūmų narius pareikšti savo nuomonę šiuo klausimu.
 
Rūmai gavo Valstybinės ligonių kasos atstovų pažadą greitu laiku peržiūrėti lėšų, už valstybės kompensuojamas paslaugas, apmokėjimo tvarką, pagal kurią, odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigos, minėtą finansavimą, turėtų gauti tiesiogiai, o ne per pirminius asmens sveikatos priežiūros centrus, su kuriomis įstaigos yra pasirašiusios sutartis, kaip buvo iki šiol. Rūmai šiuo klausimu dirba toliau.
 
Rūmai, šių metų lapkričio mėn., Sveikatos apsaugos ministerijai pateikė Burnos sveikatos centrų įkūrimo investicinį projektą. Šiuo metu, investicinis projektas jau praėjo pirminį vertinimą ir nagrinėjamas toliau. Tikimės, kad projektui bus pritarta. Valstybinės ligonių kasos atstovai teigiamai įvertino ir Rūmų pateiktą Vaikų dantų ėduonies profilaktikos programą. Nekantriai laukiame sveikatos apsaugos ministro įsakymo dėl programos įgyvendinimo pradžios.
 
Kitas išvažiuojamasis Tarybos posėdis bei susitikimas su visuomene įvyks Panevėžyje, 2007 m. sausio 12 d. Kviečiame Panevėžio teritorinio skyriaus narius, žiniasklaidos atstovus ir visus besidominčius dalyvauti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.