Kriaunių vaikų dienos centre – pamoka apie burnos sveikatą

Burnos higienistė Valė Žemaitė, vykdydama Odontologų rūmų Socialinių įgūdžių stokojančių šeimų vaikų burnos sveikatos gerinimo programą „Burnos ir dantų priežiūra“, svečiavosi Kriaunų Vaikų dienos centre „Pas maltiečius“, Rokiškio rajone. Buvo aptarta ne tik burnos ir dantų priežiūra, bet ir paaugliams aktualios temos. Viena iš jų – ar bučiniai kenksmingi burnos sveikatai?

Bučiniai patys savaime nėra kenksmingi burnos sveikatai, tačiau tam tikros aplinkybės (įskaitant jūsų imuninę sistemą, burnos priežiūros įpročius ir gyvenimo būdą), gali kelti riziką.

Dantų apnašos ir bakterijos: bučiuojantis apsikeičiame seilėmis, o jose gausu bakterijų. Jei nesirūpiname gera burnos higiena, šios bakterijos gali sukelti tiek periodontitą (parodontozę), tiek dantų ėduonį.

Infekcijos: jei vienas iš partnerių serga peršalimo liga, gripu ar kitomis virusinėmis ar bakterinėmis infekcijomis, bučiuojantis jos gali būti perduodamos.

Svarbu vengti bučiuotis su žmonėmis, sergančiais dantenų ligomis ar dantų ėduonimi. Taip pat svarbu vengti dalintis dantų šepetėliais ar kitais burnos priežiūros reikmenimis su kitais žmonėmis.

Norėdami sumažinti užsikrėtimo parodontoze (periodontitu) ir dantų ėduonimi riziką, reikia:

  • Reguliariai valyti dantis su fluoro turinčia pasta ir naudoti dantų siūlą bei kitas tarpdančių valymo priemones;
  • Skalauti burną vandeniu po valgio ar užkandžiavimo;
  • Sveikai maitintis ir vengti saldaus maisto ir gėrimų;
  • Reguliariai lankytis pas gyd. odontologą ar burnos higienistą.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.