20 autonomijos metų: odontologai – vakarietiško pasaulio vedliai

Efektyviausią medikų darbą ir jo kokybę gali užtikrinti profesinė savivalda. Tuo jau prieš dvidešimt metų įsitikino pirmieji šiuo keliu žengę odontologų bendruomenės nariai. Šiemet Odontologų rūmai, švęsdami reikšmingą sukaktį, viešoje diskusijoje supažindina plačiau, kokias naudas tai suteikia pacientams, medicinos specialistams ir valstybei, rašo portalas Lsveikata.lt.

Greta Vanagienė

Panašu, kad po dvidešimties odontologų autonomijos metų valdžios atstovai pripažįsta – Odontologų rūmų bendruomenė yra vakarietiška, todėl linkėjo, kad savivalda apimtų kuo greičiau visas Lietuvos medikų profesines grupes.

Siekis užtikrinti reputaciją ir profesijos prestižą

„Kas gali geriau kontroliuoti, kad medikai užtikrintų kokybiškas paslaugas pacientams, jei ne patys medikai? Kompetentinga – lygu nepriklausoma. Medikų savivalda – svarbi veiklos sistema, kontroliuojanti, kaip kolegos dirba ir kaip laikosi etikos. Dirbdamas Europos Parlamente mačiau kitų Vakarų šalių patirtis, kaip veikia gydytojų savireguliacija, todėl geresnės medicinos srities savikontrolės nei medikų savivalda tikrai nėra“, – sakė dar prieš dvidešimt metų tuo patikėjęs tuometinis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas, kurio akivaizdoje odontologų profesinė savivalda virto realybe.

Pirmoji medikų savivalda Lietuvoje – Odontologų rūmai – veiklą pradėjo dar 2004 metais. Jų išskirtinumas, vakarietiškas veikimo modelis neįtiko kai kuriems politikams, todėl 2019 m. Seimas panaikino vienintelę medikų savivaldą, atėmęs valstybės jai deleguotas funkcijas. Simboliška, kad praėjus ketveriems metams ir Odontologų rūmams švenčiant 20 metų veiklos sukaktį Seimas savivaldos funkcijas grąžino. Taigi, nuo 2025 metų sausio 1d. rūmai, vienijantys aštuonis su puse tūkstančio narių, darbus tęs autonomiškai.

„Kartu esame stipresni. Šios organizacijos tikslas – tarnauti mūsų bendruomenės labui. Neminsi – nevažiuosi“, – sakė Odontologų rūmų Tarybos pirmininkė profesorė Vilma Brukienė, dėkodama kolegoms už kasdienį atsidavimą.

„Jei kuris nors suklumpa, atremiame petį, atsilieka – stumtelime, – apie išlaikomą aukštą profesinę kartelę kalbėjo V.Brukienė. – Esame stiprūs, nes suprantame, kad mūsų savivaldos esmė ir tikslas – užtikrinti reputaciją bei profesijos prestižą“.

Įtikinti pagaliau ir valdžios atstovai. Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė ne tik pripažino ne tik odontologų siekį nuolat tobulinti paslaugų kokybę, vienyti bendruomenę, bet ir būti svarbiu partneriu visai sveikatos politikai.

„Jūs galite būti atsakingi už visos visuomenės sveikatą ir tą įrodote darbais. Ypač džiaugiuosi vienu svarbiausių šių metų pasiekimų – priimtu sprendimu atkurti dalį Odontologų rūmų savivaldos funkcijų. Šį sprendimą priimti nebuvo lengva – teko susidurti su įvairiais požiūriais, nuomonėmis, derinti skirtingus interesus. Tai – ne tik teisinės tvarkos atkūrimas ir skolos grąžinimas jūsų bendruomenei, bet ir pasitikėjimo ženklas. Šis žingsnis – reikšmingas valstybės ir profesinių organizacijų partnerystės stiprinimo įrodymas. Bendradarbiavimas, grindžiamas pasitikėjimu, gerina ne tik pacientų, bet ir specialistų padėtį“, – svarbą atkurti odontologų rūmų savivaldą pažymėjo kanclerė.

Už medikų savarankiškumą ir savivaldos idėją Seime aktyviai agitavusios Seimo narės Jurgitos Sejonienės indėlis Odontologų bendruomenės laisvės kovoje – neabejotinas.

„Visų savivaldos teisių grąžinimas – man yra vienas svarbesnių kadencijos darbų. Esu įsitikinusi, kad profesinė savivalda yra puikus būdas, kaip valdžios institucijos ir profesinės bendruomenės gali bendradarbiauti, dalintis funkcijomis ir atsakomybėmis, geriausiai rūpintis kokybišku profesiniu tobulėjimu“, – sakė Seimo narė Jurgita Sejonienė, rūmams linkėdama būti geruoju pavyzdžiu kitoms profesinėms grupėms.

Odontologai įsitikinę, kad gali išauginti sveikus dantis turinčią kartą ir tai daro savo lėšomis. Šiandien Odontologų rūmai vykdo tris burnos ligų profilaktikos programas: vienuolikoje mokyklų regionuose jau antrus metus dalyvauja daugiau kaip penki šimtai pradinukų.

Odontologai aplankė per keturis šimtus šeimų, auginančių vaikus su negalia, taip pat vykdo specialią programą stokojančioms socialinių įgūdžių šeimoms, dalinasi žiniomis su senjorais, besilaukiančiomis moterimis. Organizuoja mokymus kitiems sveikatos priežiūros specialistams.

Kviečiame skaityti visą straipsnį portale L.sveikata.lt: https://lsveikata.lt/aktualijos/20-autonomijos-metu-odontologai-vakarietisko-pasaulio-vedliai-17056

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.