Kitokia burnos sveikatos priežiūros pusė: mažesniuose miestuose vaikams su negalia specialisto paslaugos – sunkiai prieinamos

Vėlyva popietė. Druskininkų savivaldybės Visuomenės sveikatos biure nedrąsiai praveriamos durys, o pro jas iškišta galva paklausia: „Ar čia bus odontologų renginys?“ Visgi nedrąsumas greitai išgaruoja ir į vidų sugužėjusios kelios šeimos su negalią turinčiais vaikais smagiai šurmuliuoja, žaidžia ir laukia apžiūros, mat čia lankosi Odontologų rūmų atstovai su būtent negalią turintiems vaikams skirta burnos sveikatos gerinimo programa.

„Viems vaikams yra aktuali burnos priežiūra. Bet ypatingai – vaikams su negalia“, – sako kurorto Visuomenės sveikato biuro specialistė Sandra Naujalė.

Ji pati į renginį atkeliavo su negalią turinčiu vaiku. Sandra pasakoja, kad jei ne toks vizitas, gauti profesionalią pagalbą būtų sunku.

„Sunku prieiti prie tinkamų gydytojų. Dažniausiai tenka suplanuoti vizitą pas odontologą prieš pusę metų. Tai reiškia, kad galima ir pavėluoti išsaugoti sveikus dantis.

Jeigu nepavyksta gauti paslaugos Druskininkuose, tenka važiuoti į kurį nors didmiestį. Kiek pažįstu tokių šeimų, kurios augina vaikus su negalia, dažniausiai jie lankosi specializuotose klinikose. Ne tik gauti laiką vizitui, bet ir tiesiog susiruošti užtrunka nemažai laiko: reikia ir kaštų kelionei, vaikai greitai pavargsta, nes realiai tai yra visos dienos darbas“, – pasakoja Sandra.

Toks renginys kaip Druskininkuose – vienas pirmųjų, tačiau toli gražu ne paskutinis. Odontologų rūmai pradėjo įgyvendinti „Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo“ programą, kurios tikslas – ne tik suteikti žinių negalią turintiems vaikams ir jų tėveliams, bet ir apžiūrėti vaikus, pamokyti juos ir jų tėvus, kaip prižiūrėti burnos sveikatą, kokias priemones pasirinkti. Šiam tikslui specialiai apmokyta kelios dešimtys odontologų ir burnos priežiūros specialistų.

„Tai, kad atvažiuoja specialistas pas mus į mažą miestą ar šalia jo yra labai didelė pagalba mums visiems. Tėvai tikrai laukė tokio vizito. Būtent to mums ir trūko –lengvo, susitikimo be streso su patyrusiu specialistu, vaikų apžiūra ir profesionaliais patarimais.

Visi įsivaizduojame, kad burnos priežiūra – tai dvi minutes trunkantis dantų valymas ryte ir vakare. Ir to neva turėtų užtekti. Bet iš tiesų neužtenka, nes vaikas su negalia turi ir kitų problemų. Pavyzdžiui sausos burnos sindromas, sudėtingas burnos valymas. Ne visi vaikai taip lengvai priima burnos priežiūrą, kartais jie tam tiesiog per jautrūs“, – apie kylančias problemas pasakoja S. Naujalė.

Ji teigia, kad tokie renginiai vaikams su negalia svarbūs ne tik dėl burnos apžiūros, bet ir dėl buvimo kartu.

„Mums tai yra šventė. Toks ryšys – labai svarbus. Vien psichologiškai smagu matyti taip sutariančias šeimas. Ir tėvams smagu, kai vaikai gali kartu pabūti, pažaisti, kai nereikia jaustis kitokiam, nes visi vieni kitus labai šiltai priima“, – sako Sandra.

Kviečiame pamatyti Druskininkuose vykusio renginio akimirkas: https://bit.ly/3g41IkP

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.