LR sveikatos apsaugos ministerijai – pasiūlymai dėl pirmosios medicinos pagalbos rinkinio

Įvertinus teisės aktų projektų informacinėje sistemoje pasirodžiusį Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymo „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 11 d. įsakymo Nr. V-450 „Dėl sveikatos priežiūros įstaigos pirmosios medicinos pagalbos rinkinio aprašo, pirmosios pagalbos rinkinio aprašo ir sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos, teikiant pirmąją medicinos pagalbą, aprašo patvirtinimo“ projektą (toliau - Projektas), Rūmai kreipėsi į LR sveikatos apsaugos ministeriją su tokiais pasiūlymais:

  1. Nevertinti odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų (toliau - Įstaigos) pagal darbuotojų skaičių todėl, kad sąrašinis darbuotojų skaičius Įstaigoje visiškai neatitinka darbuotojų etatų skaičiaus. Daugumoje odontologijos įstaigų dirba gydytojai odontologai specialistai (gydytojai ortodontai, gydytojai burnos chirurgai, gydytojai endodontologai ir t.t.) nepilną darbo dieną (ar tik po 1 darbo dieną savaitėje/ar per mėnesį). Be to, gydytojų odontologų darbas vyksta pamainomis ir darbuotojų kiekiai kiekvienoje pamainoje būna dvigubai mažesni. Taip pat labai maža tikimybė, kad visi darbuotojai susižalos vienu metu.
  2. Mažinti vaistinių preparatų ir kitų priemonių kiekius atsižvelgiant į tai, kad didžioji dauguma odontologijos sektoriaus įmonių yra mažos, o dažna odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaiga dėl reto ar iš viso nepasitaikiusio atvejo teikti pirmąją medicinos pagalbą asmenims, kurių gyvybei ar sveikatai dėl nelaimingo atsitikimo arba ūminės pavojingos ligos gresia pavojus, nepanaudoja tokio kiekio vaistinėlėje esančių vaistinių preparatų (Projekte siūlomų kai kurių vaistinių preparatų kiekių prireiktų tik tokiu atveju, jei vienu metu tektų suteikti pirmąją pagalbą net keliems asmenims, o tai labai maža, net teorinė galimybė) ir šie dėl pasibaigusio tinkamumo vartoti laiko turi būti pastoviai atnaujinami, o pasibaigusio galiojimo vaistiniai preparatai dėl keliamos grėsmės mūsų sveikatai ir daromo neigiamo poveikio aplinkai turi būti tinkamai utilizuojami. Siūlome mažinti tai, kas yra kenksminga gamtai ir neracionalu ekonomiškai.
  3. Pirmosios medicininės pagalbos rinkinys turi būti adaptuotas tik odontologijos paslaugas teikiančioms įstaigoms, atsižvelgiant į gydytojų odontologų, burnos higienistų ir dantų technikų kompetenciją.

Visus pasiūlymus galite pamatyti čia: https://gofile.io/d/TKpXdM

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.