2006 09 11

Išvažiuojamasis 2006 m. rugsėjo 11 d. LR odontologų rūmų (toliau – Odontologų rūmai) tarybos posėdis vyko Šiauliuose ir prasidėjo susitikimu su Šiaulių teritorinio skyriaus odontologais, pacientų organizacijų bei žiniasklaidos atstovais. Tenka apgailestauti, kad nepaisant plačiai paskelbtos informacijos ir kvietimų, kurie buvo publikuoti vietinėje spaudoje bei išplatinti medicinos įstaigose, į susitikimą su Rūmų taryba susirinko gana mažai dalyvių. Odontologų rūmams kartais priekaištaujama dėl viešumo stokos, todėl norėtume pakviesti visuomenę aktyviau reikšti savo nuomonę.
 
Susitikimo pradžioje LR odontologų rūmų pirmininkė Anastazija Tutkuvienė pristatė Rūmų istoriją, struktūrą, veiklą, narystės sąlygas, tobulinimosi renginius, organizuojamas akcijas bei išklausė pasisakiusiuosius. Šiaulių odontologai išsakė savo susirūpinimą tuo, kad rajonuose labai trūksta odontologų, burnos higienistų ir kitų specialistų, o atostogų metu situacija tampa katastrofiška. Vasaros metu odontologinių įstaigų vadovams buvo pasiūlyta bendrai koordinuoti atostogų grafikus ir apie tai viešai skelbti vietinėje spaudoje. Šiaulių regiono odontologinių įmonių atstovai pabrėžė, jog daugelis įmonių mielai priimtų praktikantus, sutiktų mokėti stipendijas bei galėtų pasiūlytų patrauklias darbo sąlygas.
 
Viena didžiausių problemų, anot Šiaulių odontologų - politikų požiūris į privačias odontologines paslaugas teikiančius kabinetus – jie nėra įtraukti į bendrą Lietuvos nacionalinę sveikatos sistemą (LNSS). Kabinetai nesudarę sutarčių su Ligonių kasomis nefinansuojami, jų siuntimai konsultacijoms negalioja, jie negali išrašyti nedarbingumo pažymėjimų. Pacientai tokiu būdu yra diskriminuojami. Privati medicina tarsi negalioja Lietuvoje. Šiuo metų dar veikia sovietinė odontologijos finansavimo sistema. Šią situaciją iš esmės galėtų pakeisti tik politikų sprendimas, kuris sudarytų sąlygas privačiai praktikai tapti nacionalinės sistemos dalimi. Karštas diskusijas sukėlė ir profilaktikos bei dantų dengimo silantais klausimas. Šiaulių regiono odontologai pasidžiaugė, kad yra tokia programa ir dantų dengimas silantais yra efektyvus, tačiau ne visi tėvai iš tiesų rūpinasi vaikų burnos priežiūra ir atveda vaikus į poliklinikas. Ėduonės statistikos rezultatai labai prasti. Reikėtų sudominti privačius odontologus dalyvauti profilaktikos programoje, bet tik tuo atveju jei jų darbą finansuotų Ligonių kasos.
 
Vienas svarbesnių tarybos posėdžio klausimų - bazinių odontologinės priežiūros įkainių ruošimas. Sveikatos apsaugos ministerija, Ligonių kasos ir Odontologų rūmai suformavo bendrą darbo grupę. Iki šių metų lapkričio 1 d. bazinių odontologinės priežiūros įkainių projektas turi būti pateiktas svarstymui. Pirmoje eilėje skaičiuojami protezavimo įkainiai, vėliau endodontijos. Pagrindinis darbo grupės uždavinys - pasiekti, kad įkainiai arba minimalios sąnaudos kokybiškai paslaugai užtikrinti būtų realios. Šiuo metu galiojantys paslaugų įkainiai nesikeitė jau dešimtmetį ir yra 8 – 10 kartų mažesni negu Europos valstybėse. Ruošiant naujus įkainius reikia suskaičiuoti medžiagų, įrangos, laiko sąnaudas, kiekvienos procedūros kiekvieną žingsnelį. Džiugu, kad ir Ligonių kasos sutinka, jog baziniai įkainiai turi keistis: dvigubėti ar trigubėti. Tačiau, tarybos nuomone, privačioms įstaigoms jie būtų tik rekomendacinio pobūdžio, o įstaigos, kurios visgi siūlytų mažesnius, negu nustatyta įkainius, keltų rimtų abejonių dėl paslaugų ir naudojamų medžiagų kokybės.
 
Posėdyje buvo apsvarstytas odontologijos vizijos projekto darbo grupių esamos situacijos analizė ir pasiūlymai. Specialistų rengimo darbo grupės vadovas A. Survila pažymėjo, kad nemaža dalis specialistų yra ruošiama užsieniui. Tie kurie vis dėlto lieka Lietuvoje, didžiąją dalimi įsidarbina privačiose įstaigose. Didelė problema – nevienodas specialistų pasiskirstymas – kaip sprendimas galėtų būti trišalė sutartis su studentu, mokykla ir odontologines paslaugas teikiančia įstaiga.
 
Vaikų ir profilaktikos darbo grupės vadovės S. Milčiuvienės nuomone pirmame etape reikėtų įkurti vaikų sveikatos centrus, kurie rūpintųsi vaikų profilaktikos programos vykdymų apskrityse. Antruoju etapu turėtų būti įkurti centrai rajonuose, o trečiuoju - burnos higienos kabinetai mokyklose. Diskusijų metu nuskambėjo siūlymas, kad nemokamos paslaugos būtų teikiamos tik tiems vaikams kurie periodiškai ir pastoviai rūpinasi burnos higiena. Periodontologijos darbo grupės vadovas J. Žilinskas pažymėjo, kad būtina įtraukti tam tikras procedūras į kompensuojamųjų sąrašą, tai: būklės įvertinimo bei nėščių jų, neįgaliųjų, sergančiu diabetu, kardiologinių, nefrologinių ligonių ištyrimo procedūras. Kitas, anot J. Žilinsko, svarbus aspektas – profilaktinis darbas.
 
Ortopedijos darbo grupės vadovas A. Šurna pabrėžė, kad tinkama profilaktika yra būdas užkirsti kelią ankstyvam protezavimui. Pagal galiojančią gydytojo odontologo normą, šiuo metu protezuoti gali visi gydytojai odontologai. Esant tokiai situacijai bus jaučiamas ryškus dantų technikų trūkumas.
 
Odontologinės chirurgijos darbo grupės vadovo R. Abunevičius siūlymų nuspręsta atlikti burnos chirurgų poreikio Lietuvoje tyrimą.
 
Visgi, visi darbo grupių vadovai vieningai nusprendė, kad turėtų keistis pačių odontologų požiūris į darbą, kolegas, pacientus. Tikimės šios darbo grupės ir toliau sėkmingai tęs pradėtą darbą.
 
Rūmų taryba nekantriai laukia odontologijos vizijos projekto ir iš Sveikatos apsaugos ministerijos, kaip juos pareigojo Seimo sveikatos komitetas.
 
Rūmų taryba ir toliau veda derybas su UADB „Reso Europa“ bei UAB „BTA Draudimas“ dėl palankiausių sąlygų Odontologų rūmų nariams draudžiantis privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu už pacientams padarytą žalą.
 
Odontologų rūmų atsakingoji sekretorė I. Balkevičiūtė pristatė 200 – ųjų „Colgate“ metinių proga rengiamą 2006 m. Sveikos burnos mėnesio akciją. Šios akcijos metu Lietuvos gyventojai rinks geriausią Lietuvos odontologą ir galės laimėti 20 nemokamų burnos higienos procedūrų bei 130 „Colgate“ dovanų pakuočių. Išrinktas geriausias odontologas bus apdovanotas kelione į Kelno parodą bei kitomis „Colgate“ dovanomis.
 
Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė E. Kaminickienė pasidžiaugė, jog Šiaulių regione Profilaktikos programa sėkmingai vykdoma jau 10 - meti ir pakvietė visus susirinkusiuosius į šiai progai skirtą renginį, vysiantį rugsėjo 15 d. Daugiau informacijos apie renginį galite sužinoti paskambinę į Šiaulių teritorinio skyriaus sekretoriatą.
 
Rūmų tarybai buvo pristatyta nauja darbuotoja, viešųjų ryšių specialistė, Eglė Graužinytė, kuri nuo šiol rūpinsis „Odontologų rūmų žinios“ leidinio parengimu, interneto svetainės priežiūra bei Rūmų atstovavimu visuomenėje.
 
Odontologų rūmų narių sąrašą papildo vis nauji nariai, šiame posėdyje tarybos nariai vienbalsiai patvirtino naujų 63 narių sąrašą. Šiandien Odontologų rūmuose yra daugiau nei 5000 narių: daugiau nei 2700 gydytojų odontologų ir gydytojų odontologų specialistų, virš 1400 gydytojų odontologų padėjėjų, apie 800 dantų technikų bei 200 su viršum burnos higienistų.
 
Kadangi, tarybos nuomone, susitikimas su regionų odontologais, pacientų organizacijų bei žiniasklaidos atstovais suteikė puikią galimybę pasikeisti nuomonėmis, problemomis ir pasiūlymais, taryba nusprendė ir toliau plėtoti tokį bendravimo su visuomene būdą, todėl kitas išvažiuojamasis tarybos posėdis yra numatytas Klaipėdoje, šių metų spalio 6 d. Visi besidomintys yra mielai laukiami. Detalesnės informacijos dėl tarybos posėdžio vietos ir laiko galite pasiteirauti paskambinę į Klaipėdos teritorinio skyriaus sekretoriatą.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.