Cukraus vartojimas
Cukraus poveikis dantims, rekomenduojamas jo kiekis per dieną
Visiems puikiai žinoma, kad nuo saldainių genda dantys. Kodėl? Todėl, kad saldainiuose gausu cukraus. Bet ne cukrus čia kalčiausias, o mikroorganizmai, esantys mūsų burnoje. Organizmai, norėdami išgyventi, turi maitintis. Logiška. Mėgstamiausias jų maistas – lengvai suskaidomi angliavandeniai, kurie slypi cukruose. Kuo dažniau mes juos nudžiuginam, tuo labiau jie mums kenkia. Bėda, kad bakterijos tuos cukrus suskaido iki rūgštinių produktų. Kuo burnoje rūgščiau, tuo mikroorganizmams smagiau - jie dar ir daugintis sumąsto. Galiausiai nuo dažnos rūgštinės terpės burnoje neatstatomai pradeda irti emalis, mūsų dantų audinys. Po to skylutė, po to skausmas, po to odontologas (nors įmanoma išvengti tarpinio varianto (skausmo) profilaktiniais apsilankymais). Trumpai tariant:
Cukrus reikia vartoti saikingai. Protingi dėdės ištyrė, kad dantims ir kūnui (http://www.rodale.com/recommended-sugar-intake) optimaliausias cukraus kiekis per dieną vaikams - 12g, moterims - 20g ,vyrams - 36 g.
Dėl dantų gerovės privalau pridurti, kad visą tą kiekį geriausia suvartoti per vieną kartą ir nekramčius:)
Cukraus ir kalorijų kiekis maisto produktuose
Produktas | Kiekis | Kcal | Cukrai (g) | Kcal iš cukrų |
Pienas 2% | 250 g | 130 | 12 | 58 |
Apelsinų sultys | 240 ml | 110 | 24 | 96 |
Obuolių sultys | 240 ml | 120 | 26 | 106 |
„Nesquik“ šokoladinis pienas | 240 ml | 200 | 29 | 166 |
Sojų pienas | 240 ml | 120 | 8 | 32 |
Citrininė „Iced tea“ | 240 ml | 100 | 23 | 92 |
„Red bull“ | 250 ml | 108 | 27 | 108 |
Tirpi kava (3 in 1) | 4,2 g/1 šaukštelis | 16 | 4,2 | 16 |
Kava „Starbucks mocha frappuccino“ | 240 ml | 190 | 23 | 92 |
Danone Activia su spanguolėmis | 125 g | 115 | 15 | 83 |
Morkos | 100 g | 35 | 4,54 | 18 |
Ananasas | 100 g | 45 | 9 | 36 |
Raudonos besėklės vynuogės | 100 g | 70 | 16 | 64 |
Melionas | 100 g | 34 | 7 | 28 |
Apelsinas | 270 g / didelis | 132 | 23 | 92 |
Obuolys | 223 g / didelis | 116 | 23 | 92 |
Bananas | 140 g / didelis | 125 | 17 | 68 |
Persikas | 184 g / didelis | 72 | 15 | 60 |
Braškės | 100 g | 32 | 5 | 20 |
Arbūzas | 280 g/ riekė | 86 | 18 | 72 |
Bandelė su cinamonu | 1 vnt./44 g | 145 | 10 | 50 |
Glazūruota šokoladinė spurga | 1 vnt./60g | 250 | 19 | 75 |
Sumuštinis su kumpiu ir kalakutiena | 1 vnt./ 233 g | 290 | 8 | 32 |
Omletas | 380 g | 338 | 7 | 27 |
Virtas kiaušinis | 1 vnt./50 g | 78 | 0,6 | 3 |
Dribsniai „Kellog“ | 28 g | 106 | 2,2 | 8 |
Rūkyta kalakutienos dešrelė | 2 vnt./ 56 g | 88 | 1,8 | 7 |
Sūris „mozzarella“ | 1 vnt./ 28 g | 85 | 0,3 | 1,5 |
Sausų avižų košė | Puodelis / 42 g | 148 | 0,4 | 2 |
Vanilės skonio varškė | 1 škšt/ 19 g | 60 | 11 | 55 |
Pilno grūdo duona | Riekė / 28 g | 69 | 1,6 | 6 |
Kad cukrai yra blogai, tą jau išsiaiškinome. Bet pamiršau paminėti, kad ne tik saldainiai, bet ir kiti produktai gali turėti gausybę cukraus savyje, kurį sunku pajusti. Taigi tą cukrų, kurį sunkiai aptinka mūsų liežuvis, bet puikiai tą padaro bakterijos, galime pavadinti paslėptu cukrumi. Paslėptu nuo mūsų. Ar žinojote, kad suvalgytas vienas sriubos šaukštas pomidorų padažo „Heinz“ (~17 g), turi savyje 4 g cukrų? Taip išeina, kad suvalgę sriubos šaukštą šio padažo, suvalgote visą arbatinį šaukštelį cukraus. Ir kas galėjo pagalvoti, kažkaip nebuvo pernelyg saldu...
Informaciją parengė gyd. odontologė Otilija Cicėnaitė