Cukraus vartojimas

Cukraus poveikis dantims, rekomenduojamas jo kiekis per dieną

Visiems puikiai žinoma, kad nuo saldainių genda dantys. Kodėl? Todėl, kad saldainiuose gausu cukraus. Bet ne cukrus čia kalčiausias, o mikroorganizmai, esantys mūsų burnoje. Organizmai, norėdami išgyventi, turi maitintis. Logiška. Mėgstamiausias jų maistas – lengvai suskaidomi angliavandeniai, kurie slypi cukruose. Kuo dažniau mes juos nudžiuginam, tuo labiau jie mums kenkia. Bėda, kad bakterijos tuos cukrus suskaido iki rūgštinių produktų. Kuo burnoje rūgščiau, tuo mikroorganizmams smagiau - jie dar ir daugintis sumąsto. Galiausiai nuo dažnos rūgštinės terpės burnoje neatstatomai pradeda irti emalis, mūsų dantų audinys. Po to skylutė, po to skausmas, po to odontologas (nors įmanoma išvengti tarpinio varianto (skausmo) profilaktiniais apsilankymais). Trumpai tariant:

Cukrus reikia vartoti saikingai. Protingi dėdės ištyrė, kad dantims ir kūnui (http://www.rodale.com/recommended-sugar-intake) optimaliausias cukraus kiekis per dieną vaikams - 12g, moterims - 20g ,vyrams - 36 g.

Dėl dantų gerovės privalau pridurti, kad visą tą kiekį geriausia suvartoti per vieną kartą ir nekramčius:)

Cukraus ir kalorijų kiekis maisto produktuose

Produktas Kiekis Kcal Cukrai (g) Kcal iš cukrų
Pienas 2% 250 g 130 12 58
Apelsinų sultys 240 ml 110 24 96
Obuolių sultys 240 ml 120 26 106
„Nesquik“ šokoladinis pienas 240 ml 200 29 166
Sojų pienas 240 ml 120 8 32
Citrininė „Iced tea“ 240 ml 100 23 92
„Red bull“ 250 ml 108 27 108
Tirpi kava (3 in 1) 4,2 g/1 šaukštelis 16 4,2 16
Kava „Starbucks mocha frappuccino“ 240 ml 190 23 92
Danone Activia su spanguolėmis 125 g 115 15 83
Morkos 100 g 35 4,54 18
Ananasas 100 g 45 9 36
Raudonos besėklės vynuogės 100 g 70 16 64
Melionas 100 g 34 7 28
Apelsinas 270 g / didelis 132 23 92
Obuolys 223 g / didelis 116 23 92
Bananas 140 g / didelis 125 17 68
Persikas 184 g / didelis 72 15 60
Braškės 100 g 32 5 20
Arbūzas 280 g/ riekė 86 18 72
Bandelė su cinamonu 1 vnt./44 g 145 10 50
Glazūruota šokoladinė spurga 1 vnt./60g 250 19 75
Sumuštinis su kumpiu ir kalakutiena 1 vnt./ 233 g 290 8 32
Omletas 380 g 338 7 27
Virtas kiaušinis 1 vnt./50 g 78 0,6 3
Dribsniai „Kellog“ 28 g 106 2,2 8
Rūkyta kalakutienos dešrelė 2 vnt./ 56 g 88 1,8 7
Sūris „mozzarella“ 1 vnt./ 28 g 85 0,3 1,5
Sausų avižų košė Puodelis / 42 g 148 0,4 2
Vanilės skonio varškė 1 škšt/ 19 g 60 11 55
Pilno grūdo duona Riekė / 28 g 69 1,6 6

Kad cukrai yra blogai, tą jau išsiaiškinome. Bet pamiršau paminėti, kad ne tik saldainiai, bet ir kiti produktai gali turėti gausybę cukraus savyje, kurį sunku pajusti. Taigi tą cukrų, kurį sunkiai aptinka mūsų liežuvis, bet puikiai tą padaro bakterijos, galime pavadinti paslėptu cukrumi. Paslėptu nuo mūsų. Ar žinojote, kad suvalgytas vienas sriubos šaukštas pomidorų padažo „Heinz“ (~17 g), turi savyje 4 g cukrų? Taip išeina, kad suvalgę sriubos šaukštą šio padažo, suvalgote visą arbatinį šaukštelį cukraus. Ir kas galėjo pagalvoti, kažkaip nebuvo pernelyg saldu...

Informaciją parengė gyd. odontologė Otilija Cicėnaitė

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.