Radiacinės saugos reikalavimų pažeidimų odontologinėse įstaigose padaugėjo kone 5 kartus

Odontologų rūmai gavo Radiacinės saugos centro (RSC) pranešimą, kad odontologinėse įstaigose smarkiai padaugėjo radiacinės saugos reikalavimų pažeidimų. Dar nesibaigus 2021-iesiems, surašyta net 19 administracinio nusižengimo protokolų, kai 2020-aisiais tokių buvo vos 4, o 2019-aisiais – 5.

RSC įvertino ūkio subjektų, vykdančių veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais.

Atlikus pažeidimų analizę nustatyta, kad: 6 kartus nepateikti duomenys Valstybės jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių ir darbuotojų apšvitos registrui apie įsigytus ar parduotus / perduotus / išnuomotus dantų rentgeno aparatus, 5 kartus buvo nevykdoma darbuotojų apšvitos stebėsena, 4 kartus nevykdoma dantų rentgeno aparatų techninė priežiūra, 4 kartus nepakeistos licencijuotos ar registruotos veiklos sąlygos išsinuomavus / išnuomavus patalpas, kuriose vykdoma veikla su dantų rentgeno aparatais, 2 kartus nevykdyti pacientų radiacinės saugos užtikrinimo reikalavimai ir 2 kartus nustatyti kiti pažeidimai.

Pažeidimų mastas ir įvairovė rodo, kad odontologijos praktika besiverčiančių ūkio subjektų radiacinės saugos žinios nėra pakankamos. Nepaisant to, RSC akcentuoja, kad organizuodami odontologams skirtus renginius ne kartą susidūrė su odontologijos specialistų vangumu ir nenoru dalyvauti minėtuose kvalifikacijos kėlimo renginiuose, kai iš 70 kviestų ūkio subjektų renginyje dalyvauja vos 5-7 asmenys. Panaši tendencija pastebima visuose Lietuvos regionuose.

Toks odontologijos praktika besiverčiančių ūkio subjektų pasyvumas ir net keletą kartų per metus išaugęs nusižengimų skaičius kelia didelį susirūpinimą dėl darbuotojų ir pacientų radiacinės saugos užtikrinimo odontologijos praktika besiverčiančiuose ūkio subjektuose.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos radiacinės saugos įstatymu už darbuotojų, pacientų ir gyventojų radiacinę saugą atsako veiklos vykdytojas (šiuo atveju odontologijos praktika besiverčiantis ūkio subjektas).

Veiklos vykdytojas turi teisę radiacinės saugos užtikrinimo funkcijas pavesti vykdyti asmeniui, atsakingam už radiacinę saugą, tačiau atsakomybė nedeleguojama, net ir tuo atveju, jei asmens, atsakingo už radiacinę saugą, funkcijas vykdo trečioji šalis, t. y. samdytas išorinis asmuo ar įmonė.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.