VMI paaiškinimas dėl neatlygintinos odontologinės ir burnos priežiūros pagalbos ukrainiečiams

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) mums atsiuntė atsakymą į klausimus dėl galimybių odontologams ir burnos priežiūros specialistams suteikti neatlygintiną pagalbą į Lietuvą atvykusiems Ukrainos piliečiams.

VMI paaiškino, kad neatlygintinai suteikus odontologines ir burnos priežiūros paslaugas Ukrainos piliečiams, atvykusiems (pasitraukusiems) į Lietuvą dėl karo veiksmų Ukrainoje, šių nenuolatinių Lietuvos gyventojų gauta nauda laikoma natūra gautomis kitomis pajamomis, tačiau pajamų mokesčiu Lietuvoje neapmokestinamos.

Tai reiškia, kad odontologines paslaugas teikiančioms įstaigoms dėl neatlygintinai suteiktų odontologinių ir burnos priežiūros paslaugų Ukrainos piliečiams (pasitraukusiems į Lietuvą dėl karo veiksmų Ukrainoje) nereikės mokėti gyventojų pajamų mokesčio.

Taip pat nurodoma, kad minėtas paslaugas suteikusi įstaiga, nenuolatiniams Lietuvos gyventojams išmokėtas išmokas natūra (įvertintas paslaugų tikrąja rinkos kaina pajamų gavimo momentu), kurios nelaikomos pajamų mokesčio objektu, privalės deklaruoti Metinės gyventojams išmokėtų išmokų, priskiriamų A ir B klasės pajamoms, deklaracijos GPM312 formoje ir jos priede GPM312U.

Visą VMI raštą galite perskaityti čia: https://bit.ly/3xlG2qE

Pabrėžiame, kad įmonė, neatlygintinai suteikusi paslaugas fiziniam asmeniui, negalės pasinaudoti lengvata pagal Paramos labdaros įstatymą ir šios  išlaidos bus traktuojamos kaip neleidžiami atskaitymai. Norintiems gauti tokią lengvatą ir nurašyti sąnaudas į leidžiamus atskaitymus, reikia sutarties su juridiniu vienetu, turinčiu teisę teikti paramą fiziniams asmenims.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.