Radiacinės saugos centras 2022 m. surašė 13 nusižengimo protokolų odontologinėms įstaigoms

Radiacinės saugos centras (RSC) pasidalino žinia, kad per 2022 metus surašė nusižengimo protokolus 13-ai odontologinių įstaigų.

Dalinamės RSC atsiųsta informacija:

„Radiacinės saugos centras (toliau – RSC) įvertino odontologijos praktiką besiverčiančių ūkio subjektų (toliau – odontologijos įmonės) administracinių nusižengimų duomenis ir informuoja, kad per 2022 m. administracinio nusižengimo protokolai (toliau – protokolai) surašyti 13–kai odontologijos įmonių (2021 m. – 20, 2020 m. – 4).

Atlikus pažeidimų analizę nustatyta, kad 8 protokolai surašyti už nepateiktus nustatytos formos pranešimus Valstybės jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių ir darbuotojų apšvitos registrui: metinės inventorizacijos duomenys apie naudojamus/saugomus jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius, pranešimai apie naujai įsigytus dantų rentgeno aparatus, 3 protokolai surašyti už nevykdytą dantų rentgeno aparatų techninę priežiūrą, 1 protokolas surašytas už nevykdytą darbuotojų išorinės apšvitos stebėseną, 1 protokolas surašytas už neatliktus dantų rentgeno diagnostikos aparato periodinius darbo vietų dozimetrinius matavimus ir kokybės kontrolės bandymus.

Pastebėtina, kad 2022 m. protokolų odontologijos įmonėms surašyta mažiau nei 2021 m., tačiau administracinių nusižengimų skaičius išlieka aukštas palyginus su ankstesniais metais (iki 2021 m.) buvusiu administracinių nusižengimų skaičiaus vidurkiu.

Atkreipiame dėmesį, kad odontologijoje vis plačiau naudojant panoraminius dantų rentgeno aparatus ėmė daugėti pacientų užklausų, skundų ir žodinės informacijos apie nepagrįstai skirtus panoraminius rentgeno diagnostikos tyrimus. Ypatingai neramina informacija, kad neretai pirmą kartą lankantis klinikoje panoraminiai rentgeno diagnostikos tyrimai pacientams yra atliekami prieš gydytojo odontologo konsultaciją. Tokia praktika prieštarauja Lietuvos Respublikos radiacinės saugos įstatyme įteisintam veiklos pagrįstumo principui, kurį taikant medicinoje įtvirtinama, kad visi rentgeno diagnostikos tyrimai turi būti iš anksto pagrįsti ir atliekami tik skyrus paskyrėjui bei laikantis kitų medicininės apšvitos pagrįstumo reikalavimų, nurodytų Lietuvos higienos normos HN 73:2018 „Pagrindinės radiacinės saugos normos“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 21 d. įsakymu Nr. 663 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 73:2018 „Pagrindinės radiacinės saugos normos“ patvirtinimo“ 89–93 punktuose.

Be to, radiacinės saugos reikalavimų vykdymo patikrinimų (toliau – patikrinimai) metu neretai pastebima, kad odontologijos įmonės yra pasirengusios ir pasitvirtinusios įvairias jų veiklai reikalingas su radiacine sauga susijusias vidines tvarkas ir procedūras, tačiau jų nėra laikomasi praktikoje. Vienas iš pavyzdžių, medicininės rentgeno diagnostikos procedūrų registravimo tvarka, nustatanti, kokia informacija apie atliktas medicininės rentgeno diagnostikos procedūras privalo būti registruojama. Patikrinimų metu dažnai nustatoma, kad odontologijos įmonė nors ir registruoja medicininės rentgeno diagnostikos procedūrų duomenis, tačiau tai daro nepilna apimtimi (neregistruojami procedūros atlikėjo duomenys).

Pažeidimų įvairovė rodo, kad odontologijos įmonių paskirtų asmenų, atsakingų už radiacinę saugą (toliau – atsakingi asmenys), radiacinės saugos žinios nėra pakankamos, nes dažnai samdant išorės specialistus ar įmones, kurie paruošia reikiamą dokumentaciją, atsakingi asmenys ir darbuotojai patys nėra susipažinę su jos turiniu. Tokiu būdu formuojasi praktika, kai radiacinės saugos reikalavimai vykdomi pasyviai, o atsakingi asmenys nėra linkę gilintis ar konsultuotis dėl šių reikalavimų įgyvendinimo ir laukia, kol bus atliktas planinis ar neplaninis patikrinimas, kurio metu bus įvertinta, ar jų vykdoma veikla su dantų rentgeno aparatais (intraoraliniais, panoraminiais, panoraminiais su kūginio pluošto kompiuterinės tomografijos įranga) atitinka ar neatitinka radiacinės saugos reikalavimus, o RSC pareigūnams už savalaikį reikalavimų nevykdymą pritaikius poveikio priemones piktinasi dėl nepalankios patikrinimo baigties.

Primename, kad už radiacinę saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nesilaikymą gali būti taikomos poveikio priemonės, numatytos Radiacinės saugos priežiūros reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. 285 „Dėl Radiacinės saugos priežiūros reglamento patvirtinimo“ X skyriuje, t. y. bauda, darbo su konkrečiu jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniu stabdymas ar įstaigos veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais stabdymas arba panaikinimas.

Primename, kad RSC nuolatos konsultuoja ir teikia metodinę pagalbą visiems ūkio subjektams, kurie planuoja vykdyti veiklą su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais arba jau vykdo tokią veikla, leidžia įvairius leidinius bei organizuoja seminarus visiems besidomintiems aktualiais radiacinės saugos reikalavimų įgyvendinimo klausimais. Be to, visą tai daroma neatlygintinai. Prašome priminti Lietuvos Respublikos odontologų rūmų  (toliau – Odontologų rūmai) nariams apie galimybę dalyvauti RSC organizuojamuose teminiuose seminaruose bei teisę gauti RSC specialistų konsultacijas ir metodinę pagalbą visais su radiacine sauga susijusiais klausimais.“

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.