2023 m. rugsėjo 8 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2023 m. rugsėjo 8 d. Rūmų taryba susirinko į išvažiuojamąjį posėdį Klaipėdoje.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 24 asmenys, iš jų 16 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas G. Skirbutis, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, specialistas viešiesiems ryšiams M. Salys, vyr. teisininkė V. Tarasevičienė, vyr. finansininkė I. Grigaitė.

Posėdžio dalyviai pirmiausia aptarė Odontologų rūmų įstatymo projekto eigą. Jau buvo skelbta, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą dėl Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo tendencingo elgesio ir išsakytų nepagrįstų kaltinimų SRK posėdžių metu, taip pat išsiųstas prašymas Seimo pirmininkei dėl projekto vilkinimo pakeisti pagrindinį komitetą. Vasarą taip pat pasirodė nemažai publikacijų spaudoje apie galimą A. Matulo interesų konfliktą projekto svarstyme. Plačiau apie tai skaityti galima čia: https://bit.ly/3PG9ZuA

Jau po Tarybos posėdžio, rugsėjo 13-ąją įvyko dar vienas SRK posėdis, kuriame turėjo būti svarstomas Odontologų rūmų įstatymo projektas. A. Matulas neįžvelgė interesų konflikto ir poreikio nusišalinti nuo projekto svarstymo, o pats projektas ir toliau vilkinamas – Seimo narys Aurelijus Veryga pareiškė, kad 30-ies Seimo narių valia bus laukiama ekspertinės išvados dėl projekto, todėl jo svarstymas ir vėl nukeltas.

Vėliau Taryba nagrinėjo Valstybinės ligonių kasos paklausimą, ar implantacijos paslaugos yra laikomos sudėtine dantų protezavimo paslaugų dalimi ir yra apmokamos PSDF biudžeto lėšomis, taip pat ar šios paslaugos gali būti kompensuojamos, jei jos suteikiamos ne visa apimtimi, t. y. jei nepritaikomas dantų protezas. Taryba nutarė pakartotinai siūlyti, kad būtų keičiamas dabar galiojantis Dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš PSDF biudžeto tvarkos aprašas, nurodant, kad dantų protezavimo paslaugų kompensavimas būtų skiriamas ne gydymo įstaigai, o asmeniui, taip pat kad būtų sudaryta galimybė pacientui kompensaciją už dantų protezavimo paslaugas panaudoti keliais etapais vėlesniu laikotarpiu, bet neviršijant nustatytos maksimalios kompensavimo sumos.

Aptarta keičiama profesinės kvalifikacijos tobulinimo tvarka. Odontologų rūmai aktyviai teigė pastabas šiam SAM projektui ir į daugelį jų buvo atsižvelgta. Visgi liko pareiga įstaigoms parengti specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimo tvarkos aprašą. Dar vienas pokytis – projekte panaikinta galiojusi tvarka, kad už dalyvavimą tarptautiniuose renginiuose (suvažiavime, mokslinėje praktinėje konferencijoje, seminare Lietuvoje ar kitoje valstybėje) 1 akademinė valanda prilyginama 1,5 valandos.

Taryba taip pat patvirtino 2023 metų Rūmų Visuotinio narių susirinkimo ir Tarptautinio kongreso „Odontologijos kompasas“ ataskaitas. Kartu patvirtinta ir kongreso „Odontologijos kompasas 2024“ data – renginys vyks 2024 m. gegužės 24-25 d. Druskininkuose.

Kartu nustatyta ir nauja Rūmų narių įgaliotinių susirinkimo atstovavimo kvota. Nuo šiol jos santykis yra 1:40. Tai reiškia, kad Rūmų teritoriniams skyriams nuo šiol tenka tiek kvotų: Vilnius – 67, Kaunas – 64, Klaipėda – 29, Šiauliai – 22, Panevėžys – 21. Kartu teritoriniai skyriai įpareigoti iki kitų metų balandžio 1-osios išrinkti Rūmų narių įgaliotinių sąrašus.

Aptarti ir tarptautinio kongreso „Baltic Days of Dentistry 2023“ parengiamieji darbai. Primename, kad kongresas vyks spalio 27-28 dienomis Vilniuje, LITEXPO parodų rūmuose. Užsiregistruoti į mokslinę programą ir parodą galite čia: https://bit.ly/4407E1T

Taip pat aptartas ir tradicinis Tarptautinės odontologų – šv. Apolonijos dienos minėjimas. Kitąmet jis bus rengiamas vasario 10 dieną Šiauliuose. Pasiūlymus dėl nusipelniusių bendruomenės narių kandidatūrų apdovanojimams galima teikti jūsų teritoriniams skyriams jau dabar!

Posėdžio metu pristatyta, kad iš Sveikatos aplinkos ministerijos gauta derinti pirminė Lietuvos pozicija dėl dantų amalgamos ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra gyvsidabrio, reglamento. Reglamente bus numatyta galimybė toliau naudoti dantų amalgamą pacientams, turintiems tam tikrų sveikatos sutrikimų, pvz. alergijų. Tačiau kyla klausimų, kaip tai bus įmanoma užtikrinti pacientų saugumą, jeigu bus nutraukta amalgamos gamyba ir importas iš Europos Sąjungos šalių ir tektų amalgamas pirkti iš trečiųjų šalių.

Galiausiai nutarta įrašyti į Rūmų narių sąrašą 35 fizinius asmenis ir 1 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigą.

Kiti Tarybos posėdžiai vyks šių metų lapkričio 10 d. ir gruodžio 8 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.