Ministerijai perduota estafetė – įteisinti mobilias odontologines paslaugas

V. Kizenevič nuotrauka

„Mes perduodame estafetės lazdelę Vyriausybės atstovams, kad jie pradėtų ruošti teisinę bazę“, – Baltijos regiono šalių apskritojo stalo konferencijos variklį užkūrė Odontologų rūmų tarybos pirmininkė prof. Vilma Brukienė. Tarptautinis sąskrydis skirtas mobilios odontologijos paslaugų svarbai aptarti. Mat Lietuvoje dar nėra reikiamo šias paslaugas reguliuojančio teisinio modelio. Patirtį šioje srityje turinčių valstybių – Vokietijos, Danijos, Lenkijos, Estijos ir Latvijos – atstovai dalijosi gerąja patirtimi, kurią kai kurios jų skaičiuoja jau trisdešimt metų, rašo portalas Lsveikata.

EMILIS JAKŠTYS, GRETA VANAGIENĖ

Pristatė gerąją Europos patirtį

Idėja įteisinti mobiliąją odontologiją Lietuvoje – ne nauja. Visa bėda – biurokratiniai ledai, kurie mūsų šalyje pralaužiami tik ilgu ir nuobodžiu įrodinėjimu. Odontologų rūmai, turėdami senas bendradarbiavimo tradicijas su skirtingų Europos valstybių odontologus vienijančiomis organizacijomis, mielai atsiliepė į kvietimą šiuos ledus pagaliau išjudinti.

„Tarptautinės konferencijos organizavimą paskatino dabartinė mūsų šalies teisinė situacija mobiliosios odontologijos atžvilgiu. Lietuvoje buvo įgalintos šios paslaugos, tačiau iki šiol nėra priimtas reikiamas tvarkos aprašas, reguliuojantis jų teikimą. Tarptautinė konferencija leidžia ieškoti galimų teisinio reguliavimo krypties gairių, semtis gerųjų patirčių iš kitų Europos valstybių“, – konferencijos tikslą įvardijo Odontologų rūmų tarybos pirmininkė Vilma Brukienė.

Svarbu užtikrinti paciento ir gydytojo saugą

V.Brukienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje turi būti užtikrinta ne tik paciento, bet ir gydytojo sauga. Anot jos, šiuo metu mobiliosios odontologijos paslaugas kaip ir galima teikti, bet ir negalima.

„Neturime aprašo, kuris nurodytų, ką galime daryti atvykę į paciento namus. Lietuvoje turi susėsti kompetentingi asmenys ir nuspręsti, kokias ligas galime leisti gydyti namuose, kokios turi būti gydymo sąlygos, kokių infekcinės kontrolės reikalavimų turi laikytis gydytojas, kokia yra komandos sudėtis, kas apmoka paslaugas“, – namų darbus vardijo profesorė.

„Turime dirbti prie teisinės bazės, kad visi gydytojai, kurie teiks mobiliosios odontologijos paslaugas, jaustųsi oriai“, – sakė prof. dr. Vilma Brukienė.

Perskaityti visą publikaciją galite čia: https://lsveikata.lt/aktualijos/ministerijai-perduota-estafete-iteisinti-mobilias-odontologines-paslaugas-16213

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.