Odontologų rūmų Tarybos nariai dalyvavo Europos odontologų tarybos susirinkime Briuselyje

Praėjusią savaitę – lapkričio 17-ąją – Odontologų rūmų Tarybos pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė bei Tarybos nariai Paulius Šeikus ir Erminija Guzaitienė dalyvavo visuotiniame Europos odontologų tarybos (angl. CED) susirinkime, vykusiame Briuselyje, Belgijoje.

CED prezidentas dr. Freddie Sloth-Lisbjerg susirinkimo metu priminė apie CED strategiją ir pabrėžė ES ir nacionalinio lygmens bendradarbiavimo organizacijoje svarbą, pabrėžė, kad reikia apsvarstyti, kaip šie strateginiai tikslai ir nacionaliniai prioritetai dera tarpusavyje.

Taip pat paminėta ir spalį Lietuvoje vykusi apskritojo stalo konferencija apie mobiliąją odontologiją, kurios metu tiek CED prezidentas, tiek Baltijos regiono šalių kolegos dalijosi savo patirtimi mobiliojoje odontologijoje.

Visuotinio susirinkimo metu buvo pristatyti pirmieji žingsniai siekiant bendradarbiavimo su Pasauline odontologų federacija (FDI). Šios dvi organizacijos sukūrė bedrą darbo grupę, kuri sieks spręsti tinklinės / korporatyvinės odontologijos klausimus.

Į susirinkimo dalyvius taip pat kreipėsi Danijos odontologų asociacijos viešosios politikos atstovas ir pasidalijo savo patirtimi, susijusia su advokatavimu ir lobizmu Danijoje prioritetiniais odontologų profesijos klausimais. CED  politikos pareigūnės išsamiai aptarė ES institucinę sistemą ir esamą lobistinę veiklą.

Informuota ir apie CED darbo grupių  darbą. Visuotinis susirinkimas  priėmė penkis politinius pareiškimus:

  1. Pareiškimas dėl odontologijos ir Medicinos prietaisų reglamento (MDR) 2017/745: MDR ( liet. MPR) yra esminis teisės aktas, siekiant užtikrinti aukštos kokybės sveikatos priežiūrą ir pacientų saugą visoje Europoje. Vis dėlto, praėjus keleriems metams po MPR įgyvendinimo, yra daug neatitikimų ir skirtingai aiškinamas odontologų vaidmuo, susijęs su medicinos prietaisais. Šiuo trumpu pareiškimu siekiama išdėstyti ir apibūdinti odontologinę praktiką, odontologinį gydymą ir odontologinius medicinos prietaisus, kurie yra gydymo dalis.
  2. CED pozicija dėl nuotolinės ortodontijos, dirbtinio intelekto (DI) ir odontologijos: šiuo dokumentu CED  išdėstė savo pagrindinius susirūpinimą keliančius klausimus ir rekomendacijas, susijusias su  nuotoline ortodontija ir pasekmėmis, kurias artimoje ateityje šioje srityje gali sukelti dirbtinis intelektas. Dokumentas buvo parengtas, nes nuotolinis ortodontinis gydymas gali kelti pavojų pacientams. Gydymo eiga nėra tinkamai prižiūrima kvalifikuoto gydytojo odontologo  ir (arba) specialisto ortodonto.
  1. CED pozicija dėl trečiosiose šalyse įgytų odontologų kvalifikacijų pripažinimo: dokumente naudojami CED apklausos šia tema rezultatai, kaip įrodymas apie odontologų, įgijusių kvalifikacijos tobulinimo sertifikatus trečiosiose šalyse. CED teikia rekomendacijas griežtai tikrinti trečiosiose šalyse įgytas kvalifikacijas, nuosekliai stebėti jų pripažinimo procesą, suderinamumą  su europiniais standartais.
  1. CED atnaujinta rezoliucija dėl ateities odontologo profilio: dokumentu siekiama užtikrinti, kad CED atitiktų naujausius profesijos pokyčius ir tendencijas, pavyzdžiui prevencija, sudėtingų profilių pacientų poreikiai, bendradarbiavimas su kolegomis ir medikais, odontologų ir pacientų pasitikėjimo santykiais.
  2. Atnaujintas CED pareiškimas dėl gydytojų odontologų specialistų: pabrėžiama, kad yra vis daugiau profesijos specializacijų. CED išlaiko neutralią poziciją šiuo klausimu.

Visuotiniame susirinkime taip pat buvo balsuojama ir patvirtinti atnaujinti Burnos sveikatos darbo grupės įgaliojimai.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.