Dėl Lietuvos Respublikos radiacinės saugos įstatymo NR. VIII-1019 pakeitimo įstatymo

 Tesiės aktų registre š. m. liepos 3 d. užregistruotas 2018 m. birželio 21 d. įstatymas Nr. XIII-1283  dėl Lietuvos Respublikos radiacinės saugos įstatymo Nr. VIII-1019 pakeitimo. Įstatymas įsigalioja 2018-09-01 (įstatymo 2 straipsnio 3 ir 4 dalys įsigalioja 2018-07-04. Įstatymo 1 straipsnyje išdėstyto Radiacinės saugos įstatymo 8 straipsnio 3 ir 4 dalys įsigalioja 2018-11-01):
Lietuvos Respublikos odontologų rūmai kreipėsi į Radiacinės saugos centrą prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, prašydami pakomentuoti, kuo šis įstatymo pakeitimas bus svarbus odontologinėms įstaigoms.
Pateikiame Juliaus Žiliuko, Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktoriaus komentarą:
"Nauja Radiacinės saugos įstatymo redakcija įneša keletą labai svarbių pokyčių, į kuriuos būtina atkreipti ūkio subjektų, besiverčiančių odontologine praktika, dėmesį. Visų pirma, keičiasi ūkio subjektų, besiverčiančių odontologine praktika, autorizacijos reguliavimas. Nuo 2018-09-01, įsigaliojus RSĮ, atsiras nauja autorizacijos rūšis – veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais registravimas. Veiklos registravimas – tai paprastesnė autorizacijos forma tiems ūkio subjektams, kurie savo veikloje naudoja nesudėtingus ir radiacinės saugos požiūriu ne itin pavojingus įrenginius. Svarbu paminėti, kad siekiant įregistruoti tokią nesudėtingą įrangą reikės parengti bei Radiacinės saugos centrui teikti mažiau dokumentų nei anksčiau, todėl autorizacijos procesas bus paprastesnis ir greitesnis. Odontologijoje nesudėtingai įrangai priskiriami paprasti intraoraliniai dantų rentgeno aparatai. Pastebėtina, kad panoraminiai dantų rentgeno aparatai, CBCT ar dantų kompiuteriniai tomografai ir toliau bus licencijuojami pilna apimtimi kaip ir anksčiau. Detalus dokumentų, kurių reikia norint registruoti veiklą, sąrašas bus nustatytas naujoje Lietuvos Respublikos Vyriausybėsnutarimo „Dėl veiklos su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais įteisinimo taisyklių patvirtinimo“ redakcijoje.
Be to, nuo šiol Švietimo ir mokslo ministerija, rengdama odontologijos studijų krypčių aprašus, į juos turės įtraukti ir radiacinės saugos temas. Tikimasi, kad radiacinės saugos mokymas bus labiau integruotas į studijų programas.
 
Beje, pokyčiai, aktualūs ūkio subjektams, besiverčiantiems odontologine praktika, numatomi ne tik RSĮ, bet ir RSĮ įgyvendinančiuose teisės aktuose. Naujoje higienos normos HN 73:2018 „Pagrindinės radiacinės saugos normos“ redakcijoje numatyta, kad veiklos vykdytojas, vykdantis registruotą veiklą, galės įgalioti asmenį, kurio nesieja darbo ar kiti darbo santykiams prilyginti teisiniai santykiai su šiuo veiklos vykdytoju, atlikti asmens, atsakingo už radiacinę saugą, funkcijas. Taigi, registruotą veiklą vykdantys ūkio subjektai, besiverčiantys odontologine praktika, nebeprivelės įdarbinti už radiacinę saugą atsakingo asmens. Toks asmuo galės būti laisvai samdomas iš išorės tada, kai jo paslaugų reikės ir tiek, kiek to reikės".
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.