Lietuvos delegacija - Buenos Airėse

 
Nuotraukoje: Lietuvos delegacijos nariai LROR tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus, LROR tarybos narė Erminija Guzaitienė, LSMU Odontologijos fakulteto dekanas prof. habil. dr. Ričardas Kubilius, LROR Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė Vilija Bučienė, LROR Revizijos komisijos pirmininkas Aidas Baškys.
 
Lietuvos Respublikos odontologų rūmų delegacija, vadovaujama tarybos pirmininko Alvydo Šeikaus, rugsėjo 5-8 d. dalyvavo Buenos Airėse, Argentinoje, įvykusiame 106-ajame Pasaulio odontologų  kongrese, į kurį, organizatorių duomenimis, atvyko  beveik 8000 dalyvių iš 130 šalių.
 
Mokslinėje  programoje  per keturias kongreso dienas pranešimus skaitė apie 150 lektorių. Pramonės parodoje buvo pristatomos moderniausios technologijos. Parodų centre  "La Rural"   daugiau nei 150 tarptautinių ir vietinių kompanijų bei prekių ženklų pristatė naujausius produktus.
Odontologų rūmų atstovai dalyvavo Generalinės asamblėjos darbe, kur buvo pristatyti įvykdyti projektai, finansinė ataskaita, komitetų veikla. Pasaulinėje odontologų federacijoje (FDI) veikia 5 nuolatiniai komitetai, kurių kiekvienas turi tam tikrą veiklos ir kompetencijos sritį. Jie atsiskaito Tarybai.
Odontologijos praktikos komiteto darbas buvo nukreiptas į penkias plačias sritis: priežiūros ir mokymo standartų kokybė; praktikos valdymas; darbo jėga; etikos ir odontologijos teisės aktai bei technologijos.
Švietimo komitetas
Pagrindinė Švietimo komiteto veikla - planuoti ir stebėti kasmetinę FDI Pasaulio odontologų kongreso ir tęstinio mokymo mokslinę programą, taip pat spręsti aktualius gydymo srities klausimus.
Visuomenės sveikatoskomitetas plėtoja ir koordinuoja strategines programas.
Narystės ryšių ir paramos komitetas stebi ir konsultuoja Tarybą vidaus ir išorės ryšių bei narių santykių klausimais.
Mokslo komiteto vaidmuo ir atsakomybė - prisidėti prie pareiškimų apie pozicijas, mokslinės informacijos analizės ir perdavimo odontologams.
Pagrindiniai FDI Generalinės asamblėjos šių metų sprendimai: naujų FDI narių asociacijų sveikinimas, rinkimai į komitetus ir FDI politikos pareiškimų priėmimas.
Į FDI šiemet priimti penki nuolatiniai nariai: Nikaragva, Peru, Juodkalnija, Papua Naujoji Gvinėja bei Rusija, kuri buvo pašalinta iš organizacijos dėl nario mokesčio nemokėjimo ir tikrojo narių skaičiaus nerodymo).
Generalinė asamblėja pakartotinai išrinko dr. Džeką Cottrelį iždininku ir prof. Li Jian Jin Ka tarybos nariu. Taip pat buvo paskirtas naujas tarybos narys prof. Paulo Melo. Tarybą  sudaro FDI prezidentas, išrinktasis prezidentas, iždininkas ir 10 patarėjų.
Taip pat įvyko rinkimai į nuolatinius komitetus. Šie rezultatai bus paskelbti spalio mėn. FDI naujienų leidime.
FDI Generalinė Asamblėja priėmė  10 politikos pareiškimų dėl dantų ėduonies ir atstatomosios priežiūros; nuolatinio tobulinimosi odontologijoje; dantų amalgamos mažinimo; odontologijos ir poveikio sveikatai programos; odontologijos ir kvėpavimo sutrikimų miego metu; globalios  periodonto sveikatos; nanodalelių odontologijos  praktikoje; perkeltųjų asmenų bazinių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo; nacionalinės sveikatos politikos, įtraukiant burnos sveikatą; taip pat burnos sveikatinimo fluoruotomis dantų pastomis. Nauji ir patikslinti pareiškimai bus prieinami FDI tinklalapyje www.fdiworlddental.com

Išleistas pagrindinis kongreso leidinys - antrasis  etikos vadovo leidimas.
2019 m. FDI kongresas vyks rugsėjo 5-8 dienomis Moscone konferencijų centre San Franciske, JAV. Jau skelbiama, kad lankytojai gali tikėtis trijų dienų parodos, kurioje bus daugiau negu 1300 stendų ir 40 000 m2 ploto. Be to, planuojama keturių dienų mokslinė programa, kuriuose dalyvaus daugiau nei 200 žinomų mokslininkų.
Daugiau informacijos netrukus bus galima rasti internete, FDI puslapyje.
 
Erminija Guzaitienė
LROR tarybos narė, Viešųjų ryšių komisijos pirmininkė
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.