Jūsų dėmesiui – nauji FDI politikos pareiškimai

Atkreipiame Jūsų dėmesį, jog FDI (World Dental Federation - Pasaulinė odontologų federacija) 2018 m. spalio 11 d. paskelbė 10 naujų politikos pareiškimų, parodančių visuotinį sutarimą dėl pagrindinių burnos sveikatos problemų visame pasaulyje. Šie pareiškimai buvo priimti  rugsėjo mėn. Buenos Airėse, Argentinoje, vykusiame  Pasauliniame odontologų  forume, kuriame dalyvavo ir Lietuvos Respublikos odontologų rūmų delegacija.
 
Šiose politikos deklaracijose pateikta informacija buvo pagrįsta geriausiais tuo metu turimais moksliniais įrodymais. Jie gali būti interpretuojami taip, kad atspindėtų vyraujančias kultūrines ypatybes ir socialinius bei ekonominius suvaržymus.
Pateikiamos šių deklaracijų/pareiškimų santraukos.
FDI pareiškimus anglų kalba galite rasti:
 
Gilus kariesas ir atstatomoji priežiūra

Šis politikos pareiškimas remia šiuolaikinį karieso pažeisto dentino gydymą, sukurtą remiantis įrodymais pagrįstų tyrimų rezultatais ir tarptautinėmis konsensuso rekomendacijomis, siekiant išlaikyti gilių ertmių gyvybingumą ir dėl to didinti danties ilgaamžiškumą.
Vadovaujantis etikos principais, karieso pažeidimų gydymas turi būti atliekamas su mažiausiai invazijos. Būtina užkirsti kelią ligų vystymuisi, sustabdyti jo progresavimą ir įgalinti pacientą gerinti ir palaikyti burnos sveikatą.
FDI rekomenduojamos klinikinės gairės:
•Danties ertmėje ir be simptominių dantų išsaugokite nedemineralizuotą ir vėl mineralizuotą dentiną.
•Pasiekite tinkamą karieso pažeistos ertmės užsandarinimą bei atstatymą.
•Sumažinkite diskomfortą/skausmą, palikite dentiną arti pulpos.
•Padidinkite restauravimo ilgaamžiškumą, pašalindami pakankamai minkštą dentiną,  kad patvarus restauravimas būtų pakankamas ir atsparus.
•Gydykite kariesą su kuo mažiau invazijos.
 
Globali periodonto sveikata

Periodonto ligos, įskaitant gingivitą ir periodontitą, pasaulyje yra viena iš labiausiai paplitusių ligų. Periodontitas yra pagrindinė  suaugusiųjų dantų  netekimo priežastis. Ji taip pat glaudžiai susijusi su kitomis neužkrečiamosiomis ligomis ir sutrikimais (pvz., diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, plaučių ligomis, reumatoidiniu artritu, inkstų liga ir pažinimo sutrikimais).
Periodonto ligos, kaip pagrindinė pasaulinė sveikatos priežiūros problema, daro didelę įtaką žmonių burnos ir bendrosios sveikatos būklei, gyvenimo kokybei, gerovei ir savivertei, kelia didžiulį socialinį ir ekonominį poveikį bei sveikatos priežiūros išlaidas. Atsakydama į šiuos iššūkius, pagrindinės tarptautinės periodontologijos organizacijos pasiekė pirmąjį sutarimą dėl profilaktikos, diagnostikos ir gydymo strategijų, skirtų periodonto sveikatai ir sveikatai skatinti. Naujoji periodonto ir implantų ligų (2018 m.) klasifikacija dar labiau palengvina ir skatina periodonto ligų prevenciją ir gydymą bei susijusius pasaulinės periodonto ligos tyrimus.
Šiame politikos dokumente nurodomi didžiausi iššūkiai, sprendžiant šias problemas ir išryškintos naujos galimybės skatinti periodonto sveikatą ir veiksmingą sveikatos priežiūrą, įgyvendinant pasaulinę strategiją ir bendrus veiksmus.
Visuomenės informuotumas apie periodonto sveikatą tebėra mažas, nes palyginti tylus periodonto ligų pobūdis, blogi burnos higienos įpročiai, ribotas profesinis išsilavinimas ir priežiūra, taip pat trūksta bendros burnos/periodonto sveikatos strategijos ir politikos. Labai svarbu kurti pasaulinį konsensusą, skatinti tarpprofesinį ir tarpdisciplininį bendradarbiavimą ir parengti veiksmingą periodonto sveikatos skatinimo strategiją, idant ši problema būtų įveikta.
FDI teigia:
• Periodonto ligos, ypač periodontitas, yra didžiulė našta viso pasaulio žmonių sveikatai,  glaudžiai susijusi su bendra sveikatos būkle, o tai lemia didžiulį socialinį ir ekonominį poveikį bei didžiules sveikatos priežiūros išlaidas visame pasaulyje.
• Visuomenės informavimas apie periodonto ligas yra menkas. Apsauga nuo periodonto ligų ir jų priežiūra kasdienėje praktikoje kelia iššūkių sveikatos priežiūros specialistams. Todėl informavimas apie periodonto ligas yra iš esmės svarbus, siekiant palengvinti pasaulinį periodonto ligų paplitimą.
• Periodonto ligų galima išvengti, jei pasirūpinsime kasdiene dantų priežiūra.
• Pirminės ir ilgalaikės antrinės prevencijos strategijos yra labai svarbios, siekiant užtikrinti periodonto sveikatą.
• Būtinas tarpinstitucinis bendradarbiavimas, siekiant išsiaiškinti rizikos veiksnius.
• Pasaulyje ilgėjant gyvenimo trukmei, vis daugiau žmonių serga periodonto ligomis.
• Mokymo programose ir tęstinio profesinio tobulinimo programose reikia sustiprinti periodonto ligų studijas.
• Labai reikia tolesnių pagrindinių, praktinių ir klinikinių tyrimų, susijusių su periodonto sveikata ir ligomis.
• Svarbu užsiimti ir bendradarbiauti su kitomis suinteresuotosiomis šalimis, pvz., medicinos specialistais, sveikatos priežiūros srityse veikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijosmis (NVO), valdžios institucijomis bei trečiosiomis šalimis, remti periodonto sveikatos gerinimą visuomeninėse bendruomenėse
• Periodonto sveikatos gerinimas turėtų būti įtrauktas į visas nacionalines sveikatos strategijas, sveikatos politikos programas, siekiant optimalios sveikatos ir gerovės.
 
Odontologija ir kvėpavimo sutrikimai miego metu

Miego kvėpavimo sutrikimai  veikia milijonus visų amžiaus grupių žmonių visame pasaulyje. Jie gali sukelti daugybę fizinių, burnos ir psichinės sveikatos problemų, pradedant nuo paprasto  mieguistumo dieną iki gyvybei pavojingų širdies ir kraujagyslių komplikacijų. Be to, gali padauginti psichologinių problemų, įskaitant depresiją ir priklausomybę nuo narkotikų, riziką, kuri gali pakenkti socialiniams santykiams ir neigiamai paveikti darbo rezultatus, gali turėti įtakos gyvenimo kokybei ir turėti labai rimtų socialinių ir ekonominių pasekmių, įskaitant užimtumo praradimą ir eismo įvykius.
Šiuo politikos pareiškimu siekiama pabrėžti svarbų odontologų vaidmenį profilaktikai, ankstyvajam jaunų ar suaugusių pacientų, sergančių kvėpavimo sutrikimais miego metu, profilaktikai ir gydymui, nustatant veiksmingą tarpdisciplininį bendradarbiavimą su medicinos  gydytojais.
Dažniausiai pasitaikantys su miego sutrikimu susiję kvėpavimo sutrikimų tipai yra: knarkimas ir obstrukcinė miego apnėja (OMA). Jie atsiranda, kai žmogaus kvėpavimo takai miego metu pakartotinai užblokuojami, nepaisant pastangų kvėpuoti. Užpakalinė liežuvio dalis nukrenta atgal ir oro srautas nutrūksta, o tai lemia  miego fazės pasikeitimą, netgi kartais su nakties prabudimo epizodais, dusimu ar burnos džiuvimu. Naudojamas terapinis apatinio žandikaulio  aparatas (Mandibular Advancement Device), skirtas išstumti apatinį žandikaulį miego metu į priekį, išlaikant liežuvį nuo kvėpavimo takų uždarymo ir leidžiantis pacientui lengviau kvėpuoti, naudojamas lengviems ar vidutinio sunkumo OMA  atvejams. Jį naudoti žymiai patogiau, negu nuolatinio teigiamo kvėpavimo takų slėgio prietaisus. Kai kuriais atvejais pagal specialias indikacijas gali prireikti chirurginio įsikišimo.
Po to, kai miego sutrikimų gydytojas ir odontologas atliks išsamų tyrimą, galima sudaryti gydymo planą ir priimti sprendimą dėl atitinkamo prietaiso naudojimo.

FDI rekomenduoja:
• Universitetams ir nacionalinėms asociacijoms pavesti skleisti žinias studentams ir odontologams apie svarbų odontologų vaidmenį gydant kvėpavimo sutrikimus.
• Į visas anketas apie sveikatą įtraukti klausimus apie paciento miego kokybę.
• Odontologai turi suteikti pacientams išsamią informaciją apie miego sutrikimų diagnozavimo ir gydymo galimybes.
• Pacientams, kuriems skiriamas gydomasis apatinio žandikaulio aparatas, būtina sudaryti individualius gydymo planus.
• Odontologai turi palaikyti ryšius su miego sutrikimų gydytoju, siekdami gerų gydymo rezultatų.
• Turi būti objektyviai ir subjektyviai įvertintas gydymo veiksmingumas. Nesėkmingo gydymo atveju visi etiologiniai ir diagnostikos faktoriai turi būti kruopščiai iš naujo įvertinti, o prietaisą reikia pakoreguoti. Jei gydymo rezultatai netenkina, pacientui turi būti parenkamos kitos gydymo priemonės.
 
Dantų amalgamos naudojimo mažinimas 
FDI  rekomenduoja tokias dantų amalgamos naudojimo mažinimo  priemones:
• Daugiau dėmesio skirti  ligų prevencijai ir sveikatos skatinimui.
• Platesnį gyvsidabrio neturinčių dantų restauravimo medžiagų tyrimą ir tobulinimą, įskaitant jų galimą poveikį aplinkai.
• Tinkamai tvarkyti  amalgamos atliekas.
• Mažinti ir, jei įmanoma, vengti amalgamos naudojimą, ypač pirmajam atkuriamam gydymui ir jauniems pacientams, taip pat  pacientams, turintiems ypatingų sveikatos sutrikimų (pavyzdžiui, inkstų ligos  ar alergija).
Kiekviena šalis šias rekomendacijas gali prisitaikyti skirtingai, atsižvelgiant į kultūrines ypatybes ir socialinius bei ekonominius faktorius.
 
Nanodalelės odontologijos praktikoje
Natūralios nanodalelės esti gamtoje arba gali būti specialiai pagamintos ir daugeliu atvejų naudojamos kasdieniame gyvenime, pvz. kosmetikoje, gaminant apsauginius kremus nuo saulės su cinko oksido nanodalelėmis.
Nanodalelės yra specialiai įterpiamos į užpildus, siekiant pagerinti medžiagų savybes. Be to, nanodalelės gali būti išgaunamos kaip šalutiniai produktai iš frezavimo procesų.
Odontologijos laboratorijoje dantų technikaims tenka kvėpuoti dulkėse esančiomis nanodalelėmis. Praktikoje odontologai dažniausiai susiduria su nanodalelių dulkėmis, susidarančiomis šlifuojant  dantis ir medžiagas. Dulkės taip patenka į plaučius. Duomenų apie ilgalaikį  nanodalelių poveikį dantų gydytojams nėra, nors nanomedžiagos naudojamas dešimtmečius. Nėra jokių požymių, kad odontologai dažniau sirgtų plaučių ligomis.
Pacientai taip pat susiduria su dantų nanodalelių dulkėmis, bet daug mažiau negu darbuotojai. Neseniai atliktas rizikos įvertinimas parodė, kad poveikis pacientų sveikatai dėl nanodalelių inhaliacijos arba jų prarijus yra mažas. Dar per mažai turima informacijos, kaip nanodalelės veikia astma ar lėtine obstrukcine plaučių liga sergantiems pacientams.
Atlikti moksliniai tyrimai rodo, jog dantų alveolės kaului šiek tiek pavojingos titano nanodalelės, aptinkamos dantų implantuose.
Neseniai nanodalelės tapo visuomenės ir mokslininkų rūpesčiu. Nacionalinės ir tarptautinės agentūros susiduria su nanodalelių pavojaus problema.

FDI teigia:
• FDI skatins mokslinius tyrimus, susijusius su įkvepiamų nanodalelių poveikiu sveikatai, o taip pat odontologinėse medžiagose esančių nanodalelių poveikiu ląstelėms  ir audiniams.
• Dantų laboratorijoje  darbuotojai privalo laikytis galiojančių atitinkamų nacionalinių ir tarptautinių profesinės sveikatos saugos taisyklių.
•  Siekiant kuo labiau sumažinti galimą riziką gydytojams  ir pacientams, nanodalelių dulkių kiekis turi būti minimalus ir rekomenduojama šlifuojant naudoti pakankamą  vandens aušinimo skysčio kiekį bei nuolat vėdinti darbo vietą. Veido kaukės  ir filtrai sumažina nanodalelių poveikį.
•  Kuriant odontologines medžiagas, reikia atkreipti dėmesį į nanodalelių poveikio mažinimą.
 
Pagrindinių  sveikatos priežiūros paslaugų teikimas migrantams

Pasaulyje didėja priverstinė emigracija. Pasak Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro, iki 2017 m. pabaigos 68,5 milijonai žmonių gyveno šalyse, kuriose vyko ginkluoti konfliktai, vyravo smurtas, stichinės nelaimės, badas ir ekonominis nestabilumas. Beveik 25 milijonai iš jų tapo pabėgėliais, 40 milijonų buvo perkelti ir 3 milijonai prašė prieglobsčio.
Migrantai yra viena labiausiai pažeidžiamų grupių visame pasaulyje. Jiems suteikiama tik prevencinė ir gydomoji dantų priežiūra. Migrantai neskiria pakankamai dėmesio burnos sveikatai dėl didelių išlaidų dantų gydymui, jie neturi sveikatos draudimo, kai kuriose šalyse trūksta odontologų. Be to, kalbos barjeras kliudo kreiptis į gydytoją odontologą.
Vyriausybės, teisminės ir įstatymų leidžiamosios institucijos turėtų pripažinti, kad odontologai  privalo gydyti pacientų dantis, atsižvelgiant į susirgimo svarbą ir nediskriminuoti pacientų dėl jų etninio ar civilinio statuso. Į tai turėtų įsitraukti nevyriausybinės organizacijos.
Visos suinteresuotosios šalys turėtų aktyviai prisidėti prie Jungtinių Tautų subalansuotos plėtros 10-jo tikslo - sumažinti nelygybę.
FDI teiginiai:
• FDI pabrėžia, kad, neatsižvelgiant į politinį, religinį, etninį ar pilietinį statusą, migrantui turi būti užtikrinta tinkama sveikatos priežiūra.
•FDI pripažįsta migrantus esant pažeidžiama visuomenės grupe, kurių tinkamai burnos sveikatos priežiūrai iškyla daugybė kliūčių.
• FDI pripažįsta, kad  specialistai turi įsipareigoti teikti burnos sveikatos paslaugas visiems žmonėms, įskaitant migrantus.
• Reikia skirti pakankamai laiko ir išteklių įvertinti migrantų klinikinius, fizinius ir psichologinius poreikius.
• Būtina koordinuoti vyriausybines ir nevyriausybines institucijas, dirbančias su migrantais ir vietines odontologų asociacijas, siekiant užtikrinti tinkamą  odontologinę priežiūrą.
• FDI skatina besivystančias šalis bendradarbiauti su vietos odontologų asociacijomis ir remti vyriausybines ir nevyriausybines organizacijas rengiant prevencines ir terapines strategijas, skirtas mažinti migrantų burnos sveikatos ligų paplitimą.
• FDI ragina, kad migrantų burnos sveikatos apsauga būtų esminė medicinos paslaugų sritis.
 
Dantų sveikatos skatinimas   dantų pastomis su fluoru

Fluoro turinčios dantų pastos yra labiausiai prieinamas fluorido šaltinis visame pasaulyje.
Pagrindinis veiksnys, padedantis užkirsti kelią karieso sukeltiems dantų pažeidimams,  yra pusiausvyros tarp dantų kietų audinių atkūrimo ir demineralizacijos išlaikymas.
Dantų pasta, kurioje fluorido koncentracija yra nuo 1000 iki 1500 ppm, yra veiksminga priemonė prieš dantų kariesą.
Nustatyta, kad maža fluoridų dozė per parą sumažina susirgimų dantų ėduonies atvejų skaičių, o emalio fluorozė nėra reikšminga.
FDI primygtinai ragina visas šalis pripažinti, kad svarbu naudoti dantų pastą su fluoru, siekiant kovoti su dantų ėduonimi ir gerinti burnos ir bendros sveikatos būklę.
FDI rekomenduoja visiems žmonėms valytis dantis pasta, kuriose fluorido koncentracija yra nuo 1000 iki 1500 ppm, su ne mažesniu  kiekiu, kaip 800 ppm fluorido jonų.
• Tėvai ar globėjai turėtų pradėti valyti vaiko dantis, kai pradeda dygti pieniniai dantys.
• Vaikams iki trejų metų dantys turi būti valomi, laikantis nacionalinių organizacijų rekomendacijų.
• Vaikams nuo 3 iki 6 metų amžiaus dantų valymui reikia naudoti  žirnio dydžio fluorido turinčios  dantų pastos kiekį. Suaugęs asmuo turi prižiūrėti, kad vaikas nenurytų dantų pastos.
• Vyresniems nei 16 metų amžiaus pacientams, kuriems yra didelė karieso rizika, dantų pastoje gali būti daugiau kaip 1500 ppm fluorido, tačiau jo koncentracija turėtų būti pritaikyta paciento poreikiams.
FDI ragina visas suinteresuotąsias šalis, įskaitant vyriausybes, sveikatos profesionalų asociacijas, švietimo sistemą, pilietinę visuomenę ir pramonę, imtis veiksmų siekiant užtikrinti, kad visuomenė suprastų dantų valymo  dantų šepetėliu, naudojant fluorido turinčių dantų pastų naudą.
•  Dantų valymas su fluorido turinčiomis dantų pastomis mokyklose ir slaugos namuose yra pripažįstamas svarbiu visuomenės sveikatinimo veiksniu.
• Veiksminga fluorido turinti dantų pasta yra universali ir prieinama visiems.
• Reikia siekti, kad būtų sumažinti mokesčiai fluorido turinčioms dantų pastoms.
• Nacionalinės reguliavimo agentūrų veiksmai turi užtikrinti ISO 11609: 2017 standarto laikymosi, siekiant pagerinti dantų pastos kokybę.
 
Odontologija  ir mobiliosios burnos  sveikatos programos
Žmonija dabar gyvena informacijos ir komunikacijos technologijų eroje. Yra daugiau galimybių gauti informaciją ir naudojant mobiliuosius įrenginius, naudotis interneto tinklais visame pasaulyje. Auganti tendencija yra mobiliųjų programėlių kūrimas.
Naudojant "Smartphonach" buvo padaryta didelė pažanga, ieškant su sveikata susijusios informacijos ir pagalbos, nes daugybė paraiškų mobiliosioms platformoms odontologijos ir burnos priežiūros srityje kasdien siunčiamos iš virtualių parduotuvių. Kai kurie odontologai per programėles pateikia  informaciją apie dantų gydymą.
Kaip ir daugelyje kitų inovacijų sričių, atsiradus vienoms technologijoms, atsiranda kitų naujų technologijų. Būtina nustatyti principus ir gaires, pagal kurias vartotojai būtų informuojami apie burnos sveikatos programų naudojimo saugumą ir patikimumą.
Šis politikos pareiškimas yra aktualus plačiajai visuomenei, kūrėjams, gamintojams, reguliavimo institucijoms ir tvirtinančioms įstaigoms, taip pat pateikia pagrindines gaires kuriant su burnos sveikata susijusias programas, atkreipiant dėmesį į patikimą turinį.
Pirmiausia reikia gerbti vartotojo teises. Su sveikata susijusios programėlės turi būti  etiškos, nekenkiančios vartotojų sveikatai ir gerovei, ir visada turi būti laikomasi nacionalinių taisyklių.

FDI rekomenduoja:
• Su burnos  sveikata susijusios programėlės turi būti sukurtos taip, kad geriau informuotų ir supažindintų vartotojus su geriausia prieinama moksliniais tyrimais pagrįsta informacija, pateikiama informatyviai ir lengvai suprantama kalba.
• Programėlės turėtų būti kuriamos vadovaujantis griežtomis inžinerijos, saugumo ir dizaino taisyklėmis ir standartais, siekiant apsaugoti naudotojų asmeninius duomenis, turi būti užtikrintas duomenų saugumas.
• Programėlės turi būti sukurtos taip, kad neperduotų naudotojo duomenų trečiosioms šalims, nebent ji įspėtų naudotojus apie šią galimybę ir gautų vartotojo leidimą tai daryti. Naudotojams turėtų būti pranešta, kada keičiamos programėlių naudojimo sąlygos.
• Programėlių turinys turi būti patikrintas burnos priežiūros specialistų  arba turi turėti pripažintų profesinių, akademinių ar reguliuojančių subjektų pritarimą ir prieš pateikiant vartotojams turi remtis nepriklausoma moksline  literatūra.
• Programėlių turinys ar jų naudojimas neturėtų kelti žalos ar neteisingai informuoti naudotojų.  Bet kuri programa, kuri naudojama ligai diagnozuoti ir gydyti, arba kuri pakeičia asmens sveikatos būklę, turėtų būti laikoma medicinos prietaisu, ir turėtų būti taikomos visos tokio prietaiso naudojimo taisyklės.
• Programėlėse neturi būti reklamos. Jei reklama turi būti rodoma, kūrėjas turėtų užtikrinti, kad nebūtų nepageidaujamo reklamos turinio. Šie skelbimai turėtų būti lengvai atpažįstami, kad reklamuotojo žinia nebūtų painiojama su programėlės turiniu ir neklaidinti vartotojų.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.