Paramą Lietuvos Respublikos odontologų rūmams išreiškė CED (Europos odontologų taryba)

Paramą Lietuvos Respublikos odontologų rūmams išreiškė CED (Europos odontologų tarybos) prezidentas dr. Marco Landi.
CED prezidentas dr. Marco Landi kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Lietuvos Respublikos Seimo pirmininką prof. Viktorą Pranckietį, Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių bei sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.
Prezidentas išreiškė susirūpinimą dėl pirmadienį, lapkričio 26 dieną Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijoje įvykusios spaudos konferencijos, kurioje buvo pranešta, kad odontologų licencijavimo ir tobulinimo funkcijas iš Lietuvos Respublikos odontologų rūmų perims Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM.
Dr. Marco Landi savo laiške pabrėžė tikįs, kad siūlomi įstatymų pakeitimai nebus  įvykdyti vardan visuomenės sveikatos. Pateikiame laiško vertimą:
 
 
 
2018 m. lapkričio 28 d., Briuselis

Tema: Odontologų rūmų įstatymo pakeitimai
 
Gerbiamasis ministre pone Veryga,

Rašau jums Europos odontologų tarybos (CED), kuri yra reprezentacinė odontologų organizacijaES ir atstovauja daugiau kaip 340 000 praktikuojančių odontologų, priklausančių32 nacionalinėms odontologų asociacijoms ir rūmams iš 30 Europos šalių, vardu. CED buvo įsteigta 1961 metais siekiant Europos Komisiją konsultuoti odontologijos srities klausimais. Jos pagrindiniai tikslai yra skatinti aukštus burnos sveikatos priežiūros ir odontologijos standartus bei veiksmingą profesinę praktiką, orientuotą į pacientų saugą Europoje.
 
Mes labai susirūpinome sužinoję, kad 2018 m. lapkričio 27 dieną Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos komitetas užregistravo Odontologų rūmų įstatymo pakeitimų projektą, pagal kurį, Sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant tęstinio profesinio tobulėjimo procesą, būtų panaikinta privaloma narystė, odontologų, pagalbinio personalo ir klinikų licencijavimas. Norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvos odontologų rūmai nuo pat savo įsikūrimo 2004 metais sėkmingai vykdė šią veiklą, prisiimdami bendrą atsakomybę už dantų priežiūros ir pacientų saugos kokybę Lietuvoje, taip pat vykdė užduotis, susijusias su profesinio etikos kodekso taikymo užtikrinimu ir specialistų atsakomybe už nuolatinį profesinį tobulėjimą. Mes labai apgailestautume dėl bet kokių integruotos sistemos pakeitimų, kurie galėtų sumažinti aukštus Lietuvos odontologijos standartus.
 
Norėtume atkreipti jūsų dėmesį į laisvųjų profesijų chartiją 1, kurią 2013 metais patvirtino Europos asociacijos, atstovaujančios odontologams (CED), gydytojams (CPME), bendruomenių vaistininkams (PGEU), veterinarijos gydytojams (FVE) ir inžinieriams (ECEC), ir kuri paragino Europos institucijas „stiprinti laisvųjų profesijų vaidmenį ir remti šias profesijas savo kompetencijos ribose“, taip pat „gerbti laisvųjų profesijų savivaldos struktūras, nes jos egzistuoja daugelyje valstybių narių“. Manome, kad pasiūlyti Odontologų rūmų įstatymo pakeitimai tiesiogiai prieštarautų šioms rekomendacijoms.
 
2018 m. birželio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos (ES) 2018/958 dėl proporcingumopatikros prieš priimant naujas profesijų reglamentavimo nuostatas30 konstatuojamojoje dalyje yra patvirtinta sveikatos priežiūros specialistų profesinio nepriklausomumo, kuris yra pagrindinis pacientų kokybiškų paslaugų teikimo elementas, užtikrinimo svarba. Be to, tos pačios Direktyvos 28 konstatuojamojoje dalyje yra specialiai paminėtas nuolatinis profesinis tobulėjimas ir privaloma narystė profesinėje organizacijoje, kaip tinkamos priemonės, kurios gali būti apjungtos visuomenės sveikatos apsaugos tikslais.
 
2014 m. kovo 25 dieną (2)pareikšdamas nuomonę dėllaisvųjų profesijų vaidmens ir ateities Europos pilietinei visuomenei 2020metais(INT / 687-EESC-2013-01748-00-01-AC-TRA), Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas(EESRK) pažymėjo, kad „laisvųjų profesijų savireguliavimas atitinka subsidiarumo principą, pagal kurį klausimą visada turėtų spręsti labiausiai susijusi institucija. Profesionalai turi tam tikrų specifinių dalyko žinių ir todėl yra geriausiai pasirengusi institucija laisvųjų profesijų administravimo ir reguliavimo atžvilgiu... Kad savireguliavimas veiktų, narystė profesinėse asociacijose turi būti privaloma tose šalyse, kur tai įmanoma pagal galiojančius teisės aktus. Šis teisės verstis profesine veikla apribojimas yra pateisinamas didžiuliu visuomenės suinteresuotumu.“
 
Europos Teisingumo Teismasnusprendė, kad privaloma profesinių organizacijų ir įstaigų narystė yra pateisinama, jei šios institucijos vykdo profesinio reguliavimo užduotis. Tai buvo nuosekli teismų praktika nuo Auer (byla C-271/82, 1983 09 22, p. 183).
 
Galiausiai, CED norėtų pabrėžti, kad bet koks sprendimas dėl TPT (tęstinio profesinio tobulėjimo) įgyvendinimo arba esamos TPT sistemos tobulinimo turėtų būti įgyvendinamas dalyvaujant visiems suinteresuotiesiems subjektams ir ypač profesinėms organizacijoms, nes jos yra labiausiai informuotos ir turi naujausius duomenis apie savo specializacijos plėtojimą ir kvalifikaciją bei žinias, reikalingas visam praktikos gyvavimui. Be to, TPT veiklos akreditavimas turėtų būti atliekamas visapusiškai konsultuojantis su atitinkamais specialistais (3).Organizuojant TPT, svarbų vaidmenį turėtų atlikti kiekvienos šalies odontologų asociacija, kaip nacionaliniu lygmeniu atstovaujanti odontologų organizacija. (4)
 
Apibendrinant, tikiuosi, kad siūlomi Odontologų rūmų įstatymo pakeitimai gali būti panaikinti, o licencijavimo vaidmuo ir privaloma narystė Lietuvos odontologų rūmuose būtų išlaikoma atsižvelgiant į visuomenės sveikatos interesus.
 
Prireikus, visada kreipkitės dėl bet kokios papildomos informacijos.
 
Pagarbiai,
 
/parašas/
 
Dr. Marco Landi
CED prezidentas
 
 
Kopijos:
• p. Dalia Grybauskaitė, Lietuvos Respublikos Prezidentė (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.)
• Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas p. Viktoras Pranckietis (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. )
• Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas p. Saulius Skvernelis (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.)
• Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras p. Linas Linkevičius (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.)
• Lietuvos odontologų rūmų prezidentas Alvydas Šeikus (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.)
 
 
(2) 2014 m. kovo 25 d. Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto nuomonė dėl laisvųjų profesijų vaidmens ir ateities Europos pilietinei visuomenei 2020 metais (INT / 687-EESC-2013-01748-00-01-AC-TRA): http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.int-opinions.25755
(3) ES sveikatos priežiūros specialistų tęstinio profesinio tobulėjimo ir visą gyvenimą trunkančio mokymosi apžvalgos ir planų tyrimas https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/workforce/docs/cpd_mapping_report_en.pdf.
(4) CED rezoliucija dėl TPT, 2013 m. gegužės mėn.
https://cedentists.eu/component/attachments/attachments.html?id=2338
 
 
 

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.