Pasvaliečiai augins ateities vaikų kartą be dantų ėduonies

Naujienos

Sausio 18 dieną Pasvalio rajono savivaldybės  meras Gintautas Gegužinskas ir administracijos atstovai kartu su VšĮ Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro, Visuomenės sveikatos biuro, Lietuvos Respublikos odontologų rūmų, UAB „Sidenta“ ir UAB „Densanas“ atstovais jau antrą kartą renkasi spręsti vaikų dantų situacijos Pasvalio rajone.

 Pasvalio rajono vaikų dantų būklė niekuo nesiskiria nuo visos Lietuvos vaikų, tačiau tai nereiškia, kad situacija gera. Visoje Lietuvoje vaikų dantų būklė yra epideminio lygio, kaip teigia Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Profilaktikos programų koordinavimo komisijos pirmininkė dr. Rasa Račienė. Ji pristatė projekto „Nauja vaikų karta – be dantų ėduonies!“ idėją ir pasiūlė Pasvalio rajonui būti pirma savivaldybe, kuri tikslingai ir kryptingai siektų pagerinti vaikų dantų būklę, pradedant nuo pačių mažiausiųjų mūsų gyventojų – vaikų iki 3 metų.
Susirinkusieji ilgai diskutavo, kaip būtų įmanoma įgyvendinti iškeltus tikslus. Buvo svarstyta parengti projektą ar programą, kuri įtrauktų tėvus ir juos mokytų, kaip profilaktiškai prižiūrėti vaikų dantis, vos tik šie išdygsta. Remiantis Skandinavijos šalių patirtimi, tinkamas dantų valymas ir profilaktinė patikra yra esminiai sveikų dantų išsaugojimo principai. Didžiausias dėmesys būsimoje programoje būtų skiriamas tėvų informavimui ir praktiniam mokymui, kaip padėti vaikams kuo ilgiau išsaugoti sveikus dantis . Tai būtų konkretūs patarimai ir uždaviniai, iškelti pagal apžiūros metu nustatyta vaiko dantų būklę – jei ji būtų gera, padėti vaikams reikės mažiau, jei dantų būklė būtų prastesnė – darbo įdėti tėvams reikėtų šiek tiek daugiau. Bet kuriuo atveju, ankstyva priežiūra padėtų ne tik bendrai vaikų sveikatai (kadangi dantų būklė daro įtaką  bendrai kūno sveikatai), bet kartu ir sutaupytų tėvams pinigų, nes tvarkyti vaikų dantis reikėtų žymiai rečiau.
Apibendrinus visų dalyvių išsakytas mintis ir pasiūlymus, buvo nuspręsta parengti vaikų dantų profilaktinę programą ir ją 2019 metų balandžio–gegužės mėnesį pateikti svarstyti Pasvalio rajono savivaldybės tarybai. Programoje bus įtraukti ir Pasvalio rajone dirbančių odontologų ir burnos higienistų bei šeimos gydytojų mokymai, kurie padės atidžiau ir išsamiau apžvelgti situaciją bei apmokys, kaip tėvams suteikti taip reikiamą informaciją ir juos nukreipti tinkama kryptimi. Planuojama pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos Respublikos odontologų rūmais, kurie teiktų metodologinę pagalbą, analizuotų programos metu sukauptus duomenis ir juos susistemintų siekiant išgryninti gautus rezultatus ir juos pritaikyti visos Lietuvos vaikų dantų būklės gerinimui ateityje. Programa bus eksperimentinė, ją planuojama įgyvendinti 2019–2022 metais.

Nuotraukos autorė - Rūta Grušaitė

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos inf.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.