Sveikiname su Pasauline burnos sveikatos diena!

 
Kovo 20-ąją pasaulis mini burnos sveikatos dieną – tą dieną prisimename burnos sveikatos reikšmę viso organizmo burnos sveikatai. Visame pasaulyje vyksta įvairiausi renginiai, siekiantys atkreipti mūsų dėmesį į burnos ligų profilaktiką. Ką šią dieną Lietuvos piliečiams palinkėtų gydytojai odontologai ir dėl ko šią dieną jiems neramu?
LSMU Ortodontijos klinikos profesorius Antanas Šidlauskas: „Šiandien norėčiau palinkėti Lietuvos žmonėms sveikatos, mylėti save ir tinkamai prižiūrėti savo mielus dantukus. Juk mūsų dantys yra vieninteliai ir skirti visam gyvenimui – kaip juos prižiūrėsime, tiek jais džiaugsimės.
Šiandien labiausiai širdį skauda todėl, kad visiems Lietuvos vaikams Lietuvos valstybė negali suteikti tinkamo gydymo. 60 proc. Lietuvos vaikų reikalinga ortodontinė pagalbą, tačiau paslaugos apmokamos tik esant labai sudėtingoms anomalijoms. O vaikui, ypač paaugliui, kreivas priekinis dantis gali sukelti daug psichologinių problemų. Nežymios anomalijos gal nėra reikšmingos sveikatai, tačiau vaiko savivertės jausmui ir savijautai – labai. Kita problema – netolygus ortodontų pasiskirstymas. Jų daugiausia Vilniuje ir Kaune, o rajonuose trūksta. Be to, valstybinėse įstaigose ortodonto paslaugų reikia ilgai laukti“.
Gydytoja vaikų odontologė dr. Rasa Račienė: „Linkiu rūpintis savo sveikata ne tada, kai ji sušlubuoja, mes susergame, o visą laiką. Dantų, burnos sveikata mūsų bendrai sveikatai yra labai reikšminga. Jei išmokstame tinkamai pasirūpinti dantimis, galime būti daug sveikesni ir laimingesni bei daugiau šypsotis. Juk šypsena – laimės garantas!
Šiandien neramu dėl to, kad vis dar nemažai Lietuvos žmonių nepakankamai vertina dantų valymo svarbą. Dantys vis dar valomi atsainiai, neturime dantų valymo kultūros. Man, kaip vaikų odontologei, skaudu dėl to, kad ne visi kolegos noriai gydo vaikus – čia yra didžiulė bėda ir problema. Trūksta valstybinio požiūrio į burnos sveikatą. 2016 m. priimta Nacionalinė burnos sveikatos programa 2016-2020 m. neveikia taip, kaip turėtų veikti. Tiek buvo tikėtasi iš šios programos, visi laukė pokyčių, tačiau nėra visuotinio požiūrio į burnos ligų prevenciją. 6-18 metų moksleivių tarpe dantų ėduonies paplitimas yra virš 80 proc.“
Nacionalinė vėžio instituto gydytoja odontologė ortopedė Auristida Gerliakienė: „Linkiu labiau mylėti savo dantis ir jais labiau rūpintis, taip pat kiekvienam asmeniškai linkiu nenuvertinti burnos higienos reikšmės. Ką matau savo kasdieniame darbe – žmonės neišmano, kaip valyti dantis, ir stipriai nuvertina dantų higienos svarbą. O po to skundžiamasi, kad brangu taisytis dantis, ir skauda, ir nemalonu...
Norėčiau palinkėti mūsų valstybei, kad daugiau būtų rūpinamasi burnos ligų profilaktika, užsiimama švietėjiška veikla. Jei vykdoma burnos ligų profilaktika – tai dažniausiai tik privačia iniciatyva. Valstybiniu lygiu rimtų projektų aš nežinau – gal jų ir yra, bet jie nepastebimi. Norėčiau didesnio valstybės įsikišimo į profilaktines programas. Manyčiau, kad sveikatos apsaugos ir švietimo ministerijos turi vienytis ir sukurti švietėjiškas programas, atsižvelgiant į mokinių amžių“.
Gydytoja endodontologė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Odontologijos instituto profesorė dr. Vytautė Pečiulienė: „Šiandien visiems palinkėčiau vienas kito supratimo ir tęstinio darbo, ko labiausiai trūksta. Nėra nei bendro darbo, nei bendrų nuostatų, ir viskas yra taip, kaip yra. Visose srityse trūksta bendros idėjos, bendros vizijos, tačiau to nėra ne tik odontologijoje, bet ir visoje šalyje. Pasigendu tarpinstitucinio bendradarbiavimo, vientisos politikos, kuri būtų tęstinė, nesikeistų keičiantis valdžiai, kad būtų aiški vizija, aiškūs tikslai, įgyvendinimo žingsniai. Dabar darbai juda į priekį tik individualia vieno ar kito žmogaus iniciatyva, o aš palinkėčiau sukurti tokią viziją valstybei, kad ji mus visus vienytų ir ją pavyktų įgyvendinti“.
Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus: „Sveikinu visus Lietuvos piliečius su pasauline burnos sveikatos diena, linkėdamas gražių šypsenų, visų supratimo, kad tik bendromis jėgomis ir siekiais tapsime sveikiausiais ir tvirčiausiais dantimis pasaulyje piliečiais!”
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.