Viešas Lietuvos Respublikos odontologų rūmų kreipimasis į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą

 
Praėjusią savaitę viešojoje erdvėje pasirodęs Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešimas „Odontologų licencijavimas tampa skaidresnis“ nemaloniai nustebino mus, Lietuvos Respublikos odontologų rūmų bendruomenę. Dar ir dar kartą skaitydami pranešime išreikštą gerb. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos poziciją, nusprendėme nebandyti patys išnarplioti ministro sunkiai perprantamų minčių, o tiesiogiai kreiptis į jį viešu laišku.
 
Ministre, turime pagrįstą įsitikinimą, jog esate visiškai nesusipažinęs su šiuo metu galiojančiu Odontologijos praktikos įstatymu, odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų situacija, šių įstaigų licencijavimo realijomis. Tai rodo Jūsų vieši pasisakymai, tačiau ne tai baisiausia. Grėsmingiausia ir didžiausią nerimą kelia tai, jog iki galo neįsigilinęs į galiojantį teisės aktą, jo taikymą praktikoje ir faktinę situaciją odontologijos sektoriuje, turėdamas akivaizdžias žinių spragas šiuo klausimu, įtikinote Vyriausybę atverti Odontologijos praktikos įstatymo pakeitimo projektui kelią į Lietuvos Respublikos Seimą. Abejotinam projektui, kuris sukels neigiamas pasekmes pacientui, visuomenei, medikų bendruomenei, valstybės biudžetui. Projektui, kurio tikslingumas, pagrįstumas ir adekvatumas nėra aiškūs. Tačiau apie tai stengiamasi nutylėti. 15 metų, nuo pat Rūmų įsikūrimo, tiek asmenų, tiek įstaigų licencijavimo komisijose dirbo ministro deleguoti žmonės, o licencijas pasirašo ir sveikatos apsaugos ministras. Vadovaujamasi ministro patvirtintomis licencijavimo taisyklėmis.
 
Apie ką mes čia? Ministre, SAM pranešime Jūs teigiate, kad priėmus Jūsų taip aktyviai skatinamą įstatymo pakeitimo projektą, odontologas ar burnos priežiūros specialistas gydymo įstaigoje galės dirbti ne tik pagal darbo sutartį. Jis galės būti susijęs su ja darbo santykių esmę atitinkančiais santykiais, tai yra, dirbti mažojoje bendrijoje ar individualioje įmonėje. Ministre, jaučiame pareigą Jums priminti, kad jau šiuo metu iš 2473 galiojančių odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijų net 946 licencijos yra suteiktos individualioms įmonėms, o dar 140 – mažosioms bendrijoms. Taigi, Jūsų deklaruojama projekto nauda jau seniai yra įgyvendinta ir sėkmingai veikia. Taip pat yra pamirštama paminėti, kad visos įstaigos, kuriose odontologai, kaip Jūs teigiate, galės dirbti ne tik pagal darbo sutartį, įstatymo numatyta tvarka privalo turėti odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigos licenciją ir, kaip žinoma, tai niekaip nesusiję su odontologijos bei burnos priežiūros paslaugų prieinamumu.
 
Ministre, mums sunkiai suvokiami ir Jūsų įvardijami licencijavimo skaidrumo, patikimumo bei kokybės užtikrinimo standartai, kurie, Jūsų teigimu, bus užtikrinti šią funkciją perdavus Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai (VASPVT). Padėkite suprasti, kaip Akreditavimo tarnyba, kuri per metus patikrina keturis (!!!) kartus mažiau sveikatos priežiūros įstaigų nei Odontologų rūmai, sugebės susitvarkyti su ženkliai padidėjusiu darbo krūviu? 2018 metų statistikos duomenims, VASPVT atliko 28 patikrinimus (14 planinių, 14 neplaninių), o Rūmai – 105 patikrinimus (32 neplaniniai, 73 – planiniai). Atkreiptinas dėmesys, kad Rūmai tikrina tikslingai odontologijos sektorių, o VASPVT visas likusias Lietuvos gydymo įstaigas.
 
Didelį nerimą mums, odontologų bendruomenei, kelia ir Jūsų, ministre, patikimumo suvokimas. Jūsų teigimu, odontologų veiklos licencijavimą perdavus VASPVT, padidės šių procesų skaidrumas. Ministre, 2018 m. LR Ūkio ministerijos pateiktame Bendros priežiūros institucijų įvertinime VASPVT teko 48 vieta iš 54, 10 balų sistemoje ji tegavo 3,43 balus ir „D” pažangumo įvertinimą.  Ar tokia institucija gali būti vadinama patikima?
 
Ministre, mes atsakingai prašome Jūsų nutraukti šį eksperimentą su odontologija ir medikais, dirbančiais odontologijos sektoriuje. Mes jau turime pakankamai tokių Jūsų vykdytų eksperimentų pavyzdžių, kurie atnešė didelę ir tam tikrose vietose nepataisomą žalą. Raginame Jus deramai įsigilinti į pristatomus klausimus ir neklaidinti nei visuomenės, nei specialistų, nei Vyriausybės, nei Seimo narių.
 
Kas pasikeistų, jei licencijavimo funkcijos būtų perduotos Akreditavimo tarnybai? Padidėtų valdininkų armija. Ar ne geriau jų atlyginimams numatytas lėšas skirti valstybinės odontologijos paslaugų prieinamumui didinti?
 
Tikimės konstruktyvaus tolimesnio bendro darbo su Jūsų vadovaujama ministerija.
 
 
Pagarbiai
Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.