FDI kongresas San Franciske

 
Lietuvos Respublikos odontologų rūmų delegacija, vadovaujama tarybos pirmininko Alvydo Šeikaus rugsėjo 2-8 d. dalyvavo San Franciske (JAV) vykusiame Pasaulio odontologų  kongrese (FDI), kuris, organizatorių duomenimis, šiemet buvo vienas iš gausiausiai lankomų.
Kongresas vyko San Francisko Moscone parodų centre.
FDI asamblėja balsavo už išrinktąją prezidentę Ihsane Ben Yahya (Marokas), kuri vadovaus organizacijai po Dr.  Gerhard Seeberger (Italija) kadencijos.
 
 
Dr Gerhard Seeberger
FDI  Pasaulinės odontologų federacijos prezidentas (2019–2021)
 
Dr. Gerhard Seeberger: „Mano veiklos prioritetai grindžiami FDI  2018–2020 m. strateginiu planu ir jo trimis strateginiais prioritetais: naryste, atstovavimu ir žinių perdavimu. Šiandien gyvename silpnoje, beveik dekadentiškoje visuomenėje, kurios sprendimo galia perėjo nuo politikos prie ekonomikos. Atsižvelgiant į tai, kad burnos ligos vis dar yra labiausiai paplitusios pasaulyje, mes esame atsakingi už odontologinių ir medicinos tyrimų bei burnos sveikatos politikos interesų konfliktą. <...> Vykdydami skaidrius darbo santykius ir spręsdami bet kokius galimus interesų konfliktus, mes užtikrinsime geriausią medicininį gydymą ir priežiūrą savo pacientams.“
 
 
Lietuvos delegacija pasveikino asoc.prof. Nikolajų Šarkovą (Bulgarija), perrinktą antrai kadencijai į FDI tarybą bei Kingą Grzech-Lesniak (Lenkija), patekus į Odontologų praktikos komitetą.
FDI  priėmė 2 naujus narius iš Bosnijos ir Hercegovinos. Abi asociacijos sudarys nacionalinį komitetą su esama FDI nare - Bosnijos ir Hercegovinos odontologų asociacija, bei narį rėmėją Fondazione Andi Onlus (Italija).
 
FDI Generalinė asamblėja balsavo už aštuonis politinius pareiškimus, kurie buvo priimti po pasaulio ekspertų konsultacijų ir sutarimo.
FDI politiniai pareiškimai, kuriuose išsamiai išdėstoma FDI  pozicija burnos sveikatos  klausimais:
  • Socialiai pažeidžiamų grupių prieinamumas burnos sveikatos priežiūros paslaugoms gauti
  • Antibiotikų valdymas odontologijoje
  • Karioziniai pažeidimai ir pirmasis atkuriamasis gydymas
  • Tęstinis mokymasis naudojantis e-mokymo sistema
  • Etinis tarptautinis burnos sveikatos specialistų įdarbinimas
  • Infekcijų prevencija ir kontrolė odontologijos praktikoje
  •  Restauracijų pataisos
  • Ortodontinės anomalijos ir burnos sveikata
Su naujai priimtais politiniais pareiškimais išsamiau galima susipažinti FDI tinklalapyje.
 
Estijos odontologų asociacija gauna FDI šypsenos apdovanojimą ADA FDI pasaulio odontologų kongrese 2019 metais San Franciske.
 
Kongrese Estijos odontologų asociacija buvo apdovanota už vaikų dantų sveikatos projektą, kurio pagrindinis dėmesys skiriamas burnos sveikatos mokymui, prevencijai. Estijoje burnos sveikatos mokymo teikimas tebėra iššūkis, o burnos sveikatos rezultatai ir toliau yra prasti.Vykdant  projektą  „Švarūs dantys“ mokytojai raginami kasdieną įrašyti kiekvieno mokinio dantų valymo įpročius žurnale.Šiuo metu akcija pasiekė beveik 12 tūkst. darželinukų.Preliminarūs iniciatyvos rezultatai rodo, kad vaikų, valančių dantis du kartus per dieną, skaičius auga kiekvieną mėnesį, o projekte dalyvaujantys vaikai džiaugiasi.Kitais metais projekto tikslas bus išmokyti visus Estijos darželių auklėtojus mokyti burnos sveikatos pagrindų, kad visi darželinukai reguliariai dalyvautų burnos sveikatos pamokose. 
 
Po kongreso Lietuvos delegacija susitiko su  JAV Los Andželo  lietuvių bendruomenės pirmininku Raimundu Šilkaičiu ir JAV Los Andželo šalpos organizacijos „Vaikų viltis“ viena iš vadovių Rasa Šilkaitis bei aptarė ateities bendradarbiavimo gaires.
 
Erminija Guzaitienė
LROR tarybos narė, Viešųjų ryšių komisijos pirmininkė
 
 
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.