Konferencija 4x2 PLIUS

 
2019 m. lapkričio mėn. 15-16 dienomis LR Odontologų rūmų bendruomenės nariai buvo pakviesti į profesinio tobulinimo konferenciją „4x2 PLIUS“ Vilniuje. Šios konferencijos tikslas – tobulinti Rūmų narius privalomojo tobulinimo bei kitomis aktualiomis temomis. Renginys sukvietė kolegas iš visų Lietuvos teritorinių skyrių, todėl buvo galimybė ne tik išklausyti pranešimus, bet ir susitikti bei pabendrauti su kolegomis. Šių metų renginys išsiskyrė tuo, kad dalyviams buvo sudaryta galimybė dalyvauti privalomojo mokymo, skirto valymo paslaugų teikėjams, mokymuose. Konferencijoje pranešimus pristatė 13 pranešėjų.
 
Verslo psichologas, Lietuvos psichologų sąjungos valdybos narys Š. Mačiulis pristatė pranešimus „Ką daryti, kad bendravimas su klientais ir kolegomis būtų sklandus?“ bei „Melas ir reklama“. Pranešimo metu atkreipė dėmesį, kad nepakankama komunikacija priveda prie sunkių pasekmių, o siekiant efektyviai bendrauti – svarbu išmokti išklausyti. Pranešėjas provokavo salėje esančius klausytojus užduodamas klausimus ir kviesdamas diskutuoti. Kalbėdamas apie reklamą Š. Mačiulis apibrėžė reklamos tikslus, įvardino vartotojo emocijas, į kurias nukreipiama reklama, apibūdino noro pirkti valdymą.
 
 
Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties slaugytoja V. Valantinaitė skaitė paskaitą „Pagalba pacientams ištikus dusulio ir traukulių priepuoliams“. Paskaitos metu pirmiausiai buvo primintas gaivinimo standartas, kuris patvirtintas LR SAM įsakymu 2018 m. rugsėjo mėn. 12 d. Nr. V-1008 DėlLietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2011 m. rugpjūčio 31 d. įsakymoNr. V-822 „Dėl gaivinimo standartų patvirtinimo“ pakeitimo bei akcentuotas pradinio gaivinimo algoritmas. Toliau paskaitoje aptartos priežastys, kurios sukelia dusulį, požymiai, kurie svarbūs atpažįstant dusulio pobūdį bei pagalbos teikimas. Antroje paskaitos dalyje lektorė paaiškino kaip kyla traukuliai, įvardino klasifikaciją, aptarė atskiras ligas, kurios išprovokuoja traukulius bei pagalbos teikimo ypatumus, atsakė į dalyvių klausimus. 
 
Gydytoja vaikų odontologė J. Vaščiūnaitė Tylienė kalbėjo apie negalią turinčių vaikų burnos ligų profilaktiką. Paskaitoje buvo apžvelgtos neįgalumą sukeliančios ligos bei darbo su tokiais vaikais ypatumai, ką reikėtų patarti tėvams, siekiant išsaugoti neįgalių vaikų dantis, pateikė profilaktikos priemonių pavyzdžių. Be to  J. Vaščiūnaitė Tylienė paaiškino, kaip padėti tėvams paruošti vaikus vizitui pas odontologą.
 
VĮ Registrų centro E-sveikatos skyriaus vadovė A. Ciesiūnienė pristatė e-sveikatos portalą bei paaiškino prisijungimo ir naudojimo ypatumus. Pranešėja akcentavo, kad visada galima kreiptis pagalbos telefonu +370 5 236 4577 bei el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
 
 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. S. Čaplinskas skaitė pranešimą „Krauju ir oro-lašeliniu keliu plintančių infekcijų aktualijos odontologams“. Profesorius akcentavo, kad didelė problema yra virusinės ligos ir atkreipė dėmesį, kad keliamas tikslas iki 2030 metų eliminuoti hepatitus – nuo A ir B skiepijant, o C – išgydant. Pranešėjas aptarė dažniausiai sutinkamas infekcines ligas ir akcentavo skiepų svarbą. Paskaitoje priminė, kad yra galimybė naudotis ULAC parengtomis rekomendacijomis bei pakvietė prenumeruoti ULAC naujienas. 
 
LSMU docentė dr. N. Basevičienė pristatė paskaitą „Burnos ertmės gleivinės susirgimų diagnostika gydytojo odontologo ir burnos priežiūros specialistų praktikoje“. Pranešėja pastebėjo, kad daugeliui specialistų šiuos susirgimus sunku gydyti, nes jie dažnai būna susiję su bendrine patologija. Paskaitoje buvo aptarta anamnezės svarba, į kokius nusiskundimų požymius būtina atkreipti dėmesį, pristatyti ir aptarti klinikiniai atvejai. 
 
G. Juozapavičiūtė, Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vyriausioji specialistė pristatė pranešimą „Vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema: pradiniai žingsniai ir navigacija“. Pranešimo pabaigoje dalyviai pateikė klausimus apie pateiktų ataskaitų vertinimą, apie apskaitos vykdymo prievolę bei komunalinių atliekų apskaitymą. 
 
Radiacinės saugos priežiūros skyriaus vedėjas V. Statkus kalbėjo apie radiacinės saugos reglamentavimą ir iššūkius odontologijoje. Pirmiausiai buvo apžvelgti teisės aktai, aptarti veiklos įteisinimo aspektai, priminti reikalavimai dėl periodinės priežiūros. Pranešimo metu buvo pristatyti patikrinimų metu nustatomi pažeidimai, nurodytos prievolės bei taikomos poveikio priemonės.
 
Antrąją konferencijos dieną taip pat vyko labai įdomūs pranešimų pristatymai.
 
 
Advokatas A. Zeleckis pristatė pranešimą „Naujas pacientų sveikatai padarytos žalos atlyginimo („be kaltės“) modelis Lietuvoje“. Buvo pristatyta naujo įstatymo redakcija, kuria Lietuvoje sukuriama nauja ir unikali pacientų sveikatai padarytos žalos atlyginimo sistema. Pranešime akcentavo apie odontologams nustatytas įmokas, jų teises ir pareigas nagrinėjant skundus, buvo aptarta ar reikalingas civilinės atsakomybės draudimas ir kiti su naująja sistema susiję praktiniai klausimai.
 
 
Gyd. periodontologas dokt. R. Borusevičius pristatė pranešimą „Skaitmeninės technologijos gidinėje implantacijoje bei audinių regeneracijoje“. Pranešėjas apibūdino implantavimo „laisva ranka“ privalumus ir trūkumus, pristatė gidinės implantacijos būdus, protokolą, programinės įrangos, 3D spausdinimo technologijas, chirurginio gido dizainus, aptarė skaitmeninių technologijų audinių regeneracijoje galimybes. 
 
 
Teisininkė, teismo mediatorė R. Joskaudienė kalbėjo apie asmens duomenų apsaugos reglamento įgyvendinimą sveikatos priežiūros įstaigose. Pranešime buvo aptariama į ką įstaigos personalas turėtų labiausiai atkreipti dėmesį laikydamasis duomenų apsaugos reglamento, pateikta informacija apie dažniausiai nustatomus neatitikimus ar pažeidimus. Lektorė akcentavo, kad svarbu žinoti, kokiu tikslu ir kam renkama informacija ir atkreipė dėmesį į perteklinį duomenų kaupimą. 
 
 
Lektorius B. Einars skaitė paskaitą „Kokybės vadovas: Ambulatorinės kortelės pildymo ypatumai“. Pranešėjas pristatė, kokie yra svarbūs minimalūs kokybės vadybos reikalavimai sveikatos priežiūros įstaigoms ir pastebėjo, kad žinių apie kokybės vadybos sistemas trūkumas sukelia daug prieštaringų ir neigiamų emocijų. Paskaitos metu buvo aptarta viena iš svarbiausių kokybės užtikrinimo sričių odontologijos įstaigose – tinkamas ambulatorinės kortelės pildymas. Aptarta kokia informacija renkama, kaip turėtų (galėtų) būti pildoma kortelė, kokie pavojai slypi netinkamai pildant ambulatorinę kortelę, kokios dažniausiai pasitaikančios klaidos, kokie galimi sprendimo būdai. 
 
 
VšĮ Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja I. Kisielienė skaitė pranešimą „Infekcijų kontrolės aktualijos“. Lektorė teigė, kad remiantis mokslo įrodymais apie 50 proc. sveikatos priežiūros įstaigose įgaunamų infekcijų būtų galima išvengti, jeigu būtų laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų. Pranešėja akcentavo, kad odontologijoje dažnesnis yra virusų perdavimas, nes reikia labai nedaug infekcijos šaltinio, o inkubacinis periodas ilgesnis.  Paskaitoje pranešėja aptarė rankų higienos, aplinkos ir medicinos prietaisų valymo, dezinfekcijos, skalbinių ir medicininių atliekų tvarkymo, darbuotojų infekcijų profilaktikos reikalavimus, pateikė jų praktinio taikymo pavyzdžių bei nurodė dažniausiai daromas klaidas ir nustatomus pažeidimus. Visą pranešimą rasite: 
 
 
Viso renginio metu vyko medicinos priemonių paroda. 
Dėkojame pranešėjams už įdomias temas, o renginio dalyviams už aktyvų dalyvavimą konferencijoje. 
 
Tarybos pirmininko pavaduotoja Rima Adomaitienė
 

 
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.