Lietuvos odontologų ortopedų draugijos (LOOD) kreipimasis

KREIPIMASIS
2019 m. gruodžio 3 d.
Vilnius

Lietuvos Odontologų Ortopedų Draugija, vienijanti Lietuvos ortopedinės odontologijos specialistus bei odontologus besidominčius ortopedine odontologija, kurią atstovauja Lietuvos sveikatos mokslų ir Vilniaus universitetuose ikidiplomines ir podiplomines studijas kuruojantys dėstytojai, ortopedinės odontologijos specialistai ir odontologai, norėtų pateikti argumentus prieš licencijavimo funkcijos perdavimą Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai prie SAM:

 

1. Iki šiol LR Odontologų rūmai kokybiškai ir atsakingai vykdė bei užtikrino juridinių asmenų ir fizinių asmenų licencijavimo procedūrą. Tvarka buvo tobulinama 15 metų, dėl jos nebuvo nusiskundimų iš odontologų, pacientų bei Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie SAM pusių.


2. Odontologų tobulinimas šiuo metu yra tampriai susietas su licencijos pratęsimui reikalingomis valandomis, yra veikiantys informacinių technologijų sprendimai leidžiantys labai tiksliai įvertinti odontologo tobulinimosi veiklas, kuo remiantis yra priimami sprendimai licencijos pratęsimui arba nepratęsimui. Abi funkcijos yra vykdomos LR Odontologų rūmų. Atskyrus licencijavimą, atsiras daug nepatogumų ir neaiškumų koordinuojant šias veiklas.

3. Dėl dirbtinio funkcijų išskaidymo didės klaidų, netikslumų tikimybė, didės veiklos kaštai, atsiras perteklinio biurokratizmo, prireiks naujų sprendimų, diegiant naują veiklos modelį, reikės spręsti naujai atsiradusius iššūkius. Tikėtina, jog papildomi kaštai bus perkeliami pacientams.

4. Nematome jokio loginio ryšio, kaip licencijavimo funkcijos perdavimas galėtų pakelti paslaugų kokybę ir padidinti paslaugų prieinamumą.

5. Manome, jog šie bereikalingi pokyčiai yra grindžiami ne racionalumu, o galimai politiniais, ar asmeniniais tikslais, niekaip nepasitarnauja nei pacientų, Lietuvos gyventojų, nei profesinei bendruomenėms. Atitraukia profesinę bendruomenę nuo savo tiesioginių funkcijų vykdymo. Taip pat atitolina labai svarbius sprendimus reikalingus inicijuoti ir vykdyti efektyvias burnos ligų profilaktikos priemones, kurių taip trūksta šiandieninėje Lietuvoje.

LOOD valdybos ir bendruomenės vardu,
LOOD pirmininkas
Prof. med. dr. Vygandas Rutkūnas
Odontologas-ortopedas
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.