Dėmesio!

Jūsų žiniai teikiame prof. dr. Vytautės Pečiulienės ir prof. habil. dr. Ričardo Kubiliaus kreipimasi į LR odontologų rūmų narius.
 
Gerb. Kolegos,
 
    Esant susidariusiai situacijai, turime būti supratingi ir vieningi. Visi suprantame, kad turime ne tik saugoti vieni kitus, bet ir padėti mūsų medikams atsidūrusiems pirmosiose kovos su virusu gretose. Prieš identifikuodami būtinosios pagalbos teikimo rekomendacijas, siūlome visiems kartu pagalvoti apie pagalbą ligoninėms, jeigu prireiks. Juk Žalgirio ligoninė ir Kauno klinikų Veido ir žandikaulių klinikos bei Klaipėdos ligoninės veido ir žandikaulių chirurgai šiuo sunkiu laikotarpiu taps atrama Jums ir daugumai Jūsų pacientų.
   Gal turite perteklinį kiekį kaukių, respiratorių (sandėliukuose gal prireiks?), vienkartinių chalatų, kepuraičių? Privačių klinikų administratoriai jeigu bent po vieną dėžutę kaukių, bent po kelis vienkartinių rūbų komplektus ar pirštinių dėžutes galėtumėt atidėti ir būtiniausiu atveju atiduoti tiesiai ligoninei, gal tai būtų parama ir bendrystės jausmas kuriant vieningą bendruomenę. Pagalvokime visi.
 
Būtinoji pagalba odontologijoje gali būti chirurginio arba terapinio pobūdžio.
Chirurginei būtinajai pagalbai odontologijoje priskiriama:
Žandikaulių periostitas - K10.2 (pūlinio atvėrimas ir drenavimas arba dar ir danties šalinimas, priklausomai nuo klinikinės situacijos)
Žandikaulių osteomielitas - K10.2. Jei diagnozuojama ūmi būklė ar jos paūmėjimas, pacientas iš karto siunčiamas specialisto (burnos arba veido ir žandikaulių chirurgo) k-jai ir gydymui.
Žandikaulių alveolitas - K10.3(nuskausminimas, alveolės revizija /išgramdymas, padengimas tvarsčiu su vaistais, antibiotokoterapija esant būtinybei).
Setonų, drenų bei tvarsčių keitimas po būtinosios pagalbos suteikimo iki būklė stabilizuosis
 
Konservatyviai terapinio pobūdžio
Pulpitas - K04.0 (apima skausmą intensyvėjantį vakare ir nakties metu, trunkantį ne valandas, o paras, neslopinamą nuskausminančių vaistų). Gydytojas odontologas privalo suteikti pagalbą atverdamas priežastinio danties pulpos kamerą ir įdėdamas devitalizuojančios pastos arba eugenolio tvarstelį (eugenolis yra trumpalaikio poveikio, aišku skausmai nebegrįš tokio pat pobūdžio, bet įvertinkite tai, kad odontologines planines procedūras gali tekti atidėti neaiškiam terminui) ir ilgalaikiu derviniu cinko oksido eugenoliniu cementu ar stiklojonomeru hermetizuoti endodontinę ertmę.
 
Ūminis apikalis periodotitas - K04.4 (apima skausmą maudžiančio ilgalaikio pobūdžio, konkrečiai nurodomas skaudamas dantis sukandant prisiliečiant) Gydytojas odontologas gali telefonu konsultuodamas pacientą skirti nuskausminančius vaistus. Jeigu skausmas nepraeina per kelias dienas ir nestebima periostito požymių, skirti antibiotikoterapiją. Tuo labiau, kad gydytojai odontologai savo pastovių pacientų rentgeno nuotraukas turi ir gali iš dalies vertinti situaciją nuotoliniu būdu.
 
Daugiau jokios procedūros neturėtų būti teikiamos. Rekomenduojame su pacientais kuo daugiau bendrauti telefonu ir bandyti atskirti srautus tų, kuriems reikalinga pagalba kabinete ir tuos, kuriuos galima konsultuoti telefonu.
 
Rekomeduojami pagrindiniai klausimai pacientui, nustatant skubios odontologinės pagalbos būtinybętelefonu:
Skausmas: jo intensyvumas, spontaniškumas, trukmė.
Ar tai pažeidžia miego, valgymo, darbo procesą?
Kiek ilgai trunka?
Ar vartojate nuskausminančius ir ar jie slopina skausmą efektyviai?
 
Saugokime vieni kitus, padėkime vieni kitiems.
 
Visada Jūsų,
Prof. dr. Vytautė Pečiulienė
Prof. Habil. Dr. Ričardas Kubilius
 
Nebūkime abejingi, jei galime - padėkime!
Gerbiami odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų vadovai,
Lietuvos Respublikos odontologų rūmai prisideda prie Profesorių iniciatyvos ir skatina visus nebūti abejingiems. 
 
          Lietuvos Respublikos Vyriausybė paskelbė karantiną. Odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugas teikti draudžiama, išskyrus būtinąją pagalbą, todėl kaip niekad dabar reikia mūsų visų, odontologų ir burnos priežiūros specialistų bendruomenės sąmoningumo, susitelkimo, pilietiškumo ir pagalbos.      
           
          Kiekvieną dieną Lietuvoje nustatomi vis nauji koronaviruso atvejai, kurie gali augti žaibišku greičiu. Tai tarsi tiksinti bomba, kuri gali bet kuriuo metu sprogti. Tūkstančiai Lietuvos gydytojų dirba “karštuosiuose taškuose” su užsikrėtusiais pacientais, deja ne visi jų turi elementariausių apsisaugojimo priemonių, nes valstybė nepajėgi visų aprūpinti.
 
           Artimiausiu metu Lietuvos ligoninėms gali prireikti daugybės dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, FFP2 arba FFP3 respiratorių, akinių, vandeniui atsparių ilgomis rankovėmis chalatų, pirštinių,veido skydelių ir kitų apsaugos priemonių.
 
          Visus Lietuvos Respublikos odontologų rūmų narius pagal galimybes kviečiame prisijungti prie medikų palaikymo iniciatyvos, kurios metu bus teikiama pagalba apsaugos priemonėmis. Jeigu turite išvardintų apsaugos priemonių ir galimybę pristatyti bei padovanoti jas Lietuvos ligoninėms, tai bus svarbus Jūsų indėlis apsaugant mūsų Lietuvos piliečius, o kartu ir savo artimuosius, gimines, senelius, šeimas, vaikus – tai, kas brangiausia.
 
         Nebūkime abejingi, jei tik galime – ištieskime pagalbos ranką. Saugokimės, saugokime kitus ir būkime sveiki!
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.