Patarimai darbdaviams (atsiradus pasikeitimams, informacija bus atnaujinta)

Atsižvelgiant į tai, kad 2020 m. kovo 16-30 d. Lietuvoje paskelbtas karantinas, susijęs su koronaviruso (COVID-19) plitimu, odontologijos paslaugų teikimas atidedamas, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą.
Galimi darbo organizavimo būdai karantino metu:
  1.  Prastova – Lietuvos Respublikos darbo kodekso 47 straipsnis.
Kadangi darbdavys negali suteikti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo dėl paskelbto karantino, darbdavys gali skelbti darbuotojui ar darbuotojų grupei prastovą.
Jeigu prastova paskelbta neterminuotai arba ilgesniam negu trijų darbo dienų laikotarpiui, darbuotojas neprivalo atvykti į darbovietę, tačiau turi būti pasirengęs atvykti į darbovietę kitą darbo dieną po darbdavio pranešimo.
Apmokėjimas už prastovą. Už pirmą prastovos dieną darbuotojui mokamas jo vidutinis darbo užmokestis, už antrą ir trečią dienas – 2/3 vidutinio darbo užmokesčio, o likusį laiką – 40 % vidutinio darbo užmokesčio. Svarbu tai, kad visą darbo dieną dirbančio darbuotojo darbo užmokestis negali būti mažesnis negu Lietuvoje nustatytas minimalus darbo užmokestis (607 eurai bruto).
  1. Kasmetinių atostogų suteikimas - Lietuvos Respublikos darbo kodekso 126 straipsnis.
 Jeigu darbuotojai pageidauja ir yra tokia galimybė, galite susitarti su darbuotojais dėl sukauptų kasmetinių atostogų panaudojimo. Darbdaviai taip pat gali suteikti daugiau atostogų dienų, negu darbuotojai yra sukaupę, tačiau tokiu atveju reikia įvertinti, kad išskaitų galimybė nusprendus nutraukti darbo santykius yra ribota.
  1. Nemokamų atostogų suteikimas – Lietuvos Respublikos darbo kodekso 137 straipsnis.
 Darbuotojui paprašius, jam gali būti suteikiamos nemokamos atostogos. Nemokamos atostogos negali būti skiriamos vien darbdavio valia.
  1. Nedarbingumo pažymėjimai-  Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimo valstybės lygio ekstremaliosios situacijos visoje šalyje dėl naujojo koronaviruso (covid-19) plitimo grėsmėslaikotarpiu laikinosios tvarkos aprašas, patvirtintas LR SAM ministro ir LR SADM ministro 2020 m. vasario 27 d. įsakymu Nr. V-238 /A1-170.
 
Darželinukų, ikimokyklinukų ir pradinukų tėvai, įtėviai ir globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimų išdavimo. Nedarbingumo pažymėjimai esant susiklosčiusiai situacijai išduodami ne ilgesniam negu 14 kalendorinių dienų laikotarpiui. Jeigu darbuotojas yra sukaupęs reikiamą ligos socialinio draudimo stažą, šiuo laikotarpiu iš Sodros jam bus mokama ligos išmoka.
 
Dėl prastovos, kasmetinių ar nemokamų atostogų priimamas vadovo įsakymas, supažindinant darbuotojus elektroniniu paštu, SMS žinute, Viber, Messenger, kitomis komunikacijos priemonėmis. Darbuotojas patvirtina darbdaviui apie įsakymo gavimą ir susipažinimą.
Įsakyme nurodoma:
  1. Prastovos laikotarpis (iki 2020 m. kovo 30 d. 24 val.)  arba sąlyga (kol baigsis karantinas).
  2. Galimybė atšaukti prastovą anksčiau šio termino, jeigu Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir (arba) Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – Valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu bus keičiama Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbtas karantino laikotarpis arba keičiamos veiklos ribojimo sąlygos.
  3. Darbuotojo elgesys prastovos metu: apriboti savo būvimą viešosiose vietose, skirti papildomą dėmesį higienos ir prevencinėms priemonėms, rūpintis savo sveikata.
Atkreipiame dėmesį, kad atsiradus pasikeitimams, informacija bus atnaujinta.

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.