INFORMACIJA DĖL PRASTOVOS SKELBIMO, SUBSIDIJŲ, NEDARBINGUMO IR LIGOS IŠMOKŲ

            Atsižvelgiant į tai, kad 2020 m. kovo 16-30 d. Lietuvoje paskelbtas karantinas, susijęs su koronaviruso (COVID-19) plitimu, odontologijos paslaugų teikimas atidedamas, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą.
            Lietuvos Respublikos Seimas priėmė eilę įstatymų pakeitimų, nustatančių prastovos skelbimo, subsidijų skyrimo, nedarbingumo ir ligos išmokų reglamentavimą.
PRASTOVA:
            Nuo šiol darbdavys darbuotojui ar darbuotojų grupei gali skelbti prastovą ar dalinę prastovą, kai yra paskelbta ekstremali situacija ar karantinas ir darbdavys dėl to negali suteikti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo.
            Tokiu atveju, darbdavys prastovos laikotarpiu turi mokėti darbuotojui ne mažesnį kaip Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos darbo užmokestį, kai jo darbo sutartyje sulygta visa darbo laiko norma ir negali reikalauti iš darbuotojo, kad jis atvyktų į darbą.
            Dalinė prastova paskelbiama, kai tam tikram laikotarpiui sumažinamas darbo dienų per savaitę skaičius (ne mažiau kaip dviem darbo dienomis) ar darbo valandų per dieną skaičius (ne mažiau kaip trimis darbo valandomis). Tokiu atveju už darbo laiką mokamas darbo užmokestis, o už prastovos laiką mokama – kaip už prastovą.
 
SUBSIDIJOS:
            Atitinkant tam tikras sąlygas darbdaviams bus mokamos subsidijos:
  • sektoriuose, kuriuose nustatyti apribojimai – 90%nuo darbuotojo atlyginimo, bet ne daugiau nei 607 Eur (kol baigsis ekstremali padėtis ar karantinas, bet darbdavys privalo išlaikyti darbuotoją dar 3 mėnesius);
  • kituose sektoriuose – 60%nuo darbuotojo atlyginimo, bet ne daugiau nei 607 Eur (kol baigsis ekstremali padėtis ar karantinas, bet darbdavys privalo išlaikyti darbuotoją dar 3 mėnesius).
 
NEDARBINGUMO PAŽYMĖJIMAI:
Dėl ekstremalios situacijos arba karantino mokykloms ir darželiams užvėrus duris, nedarbingumas ir ligos išmoka galės trukti ilgiau nei 14 kalendorinių dienų – tai yra iki ekstremalios situacijos arba karantino pabaigos. Išmoka siekia 65,94 %. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.      
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.