Būtinoji pagalba odontologijoje karantino metu - kas tai? (papildyta informacija)

Būtinoji medicinos pagalba odontologijoje bei paslaugos, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė
 
Žandikaulių periostitas - K10.2(pūlinio atvėrimas ir drenavimas arba/ir danties šalinimas, priklausomai nuo klinikinės situacijos). Jei abejojate, ar tai periostitas, ar jau išplitęs minkštųjų audinių uždegimas (prasidedantis pūlynas ar abscesas), jei į uždegiminį procesą įtraukti aplinkiniai audiniai ar yra padidėję sritiniai limfmazgiai,  siųskite burnos/veido žandikaulių chirurgo konsultacijai.
Vaikai ir neįgalūs pacientai, kuriems neįmanoma suteikti pagalbos vietinėje nejautroje, turėtų būti nukreipiami į VUL Žalgirio kliniką pirmos pagalbos suteikimui bendrojoje nejautroje. Informuokite, kad pacientai turi būti nevalgę ir negėrę mažiausiai 6 valandas.
Žandikaulių osteomielitas - K10.2. Jei diagnozuojama ūmi būklė ar jos paūmėjimas, pacientas iš karto siunčiamas specialisto (burnos arba veido ir žandikaulių chirurgo) konsultacijai ir gydymui.
Žandikaulių alveolitas - K10.3(nuskausminimas, alveolės revizija/išgramdymas, padengimas tvarsčiu su vaistais, antibiotokoterapija esant būtinybei). Setonų, drenų bei tvarsčių keitimas po būtinosios pagalbos suteikimo iki būklė stabilizuosis.
Jei savaitę iki karantino paskelbimo šalyje, Jūs savo pacientams teikėte odontologines paslaugas tokias, kaip danties rovimas ar dantų implantacija, būtinai informuokite savo pacientus, kokie siūlai buvo naudoti (tirpūs ar netirpūs), kada juos reikėtų išimti. Ši informacija svarbi ne tik pacientui, bet ir gydytojui, jei pacientas karantino laikotarpiu kreiptųsi į kitą gydymo įstaigą ir ten jam būtų suteikta siūlų išėmimo po danties rovimo ar implantacijos paslauga.
 
Pulpitas - K04.0(apima skausmą intensyvėjantį vakare ir nakties metu, trunkantį ne valandas, o paras, kurio intensyvumas yra sunkiai mažinamas nuskausminančių vaistų poveikyje).
 
Gydytojas odontologas turėtų suteikti pagalbą. Tai gali būti priežastinio danties pulpos kameros atvėrimas, pagal galimybes atliekama pulpotomija, dedamas eugenolinis tvarstis(devitalizuojanti pasta). Eugenolis yra trumpalaikio poveikio, susilpnėjus jo poveikiui skausmai nebebus pradinio intensyvumo. Tačiau įvertinkite tai, kad odontologines planines procedūras gali tekti atidėti nežinomam terminui. Endodontinė ertmė hermetizuojama derviniu cinko oksido eugenoliniu cementu (IRM) ar stiklo jonomeriniu cementu. Gydytojui pasirinkus tokią gydymo taktiką ertmės atvėrimui, rekomenduojama naudoti lėtaeigį antgalį (būtinos visos reikalingos apsaugos priemonės: respiratorius FFP3, akiniai arba veido skydas, galvos apdangalai, neperšlampami chalatai, lateksinės pirštinės).
 
Vaikai ir neįgalūs pacientai, kuriems nėra galimybės suteikti pagalbos dėl apsunkinto kontakto, turėtų būti nukreipiami į VUL Žalgirio kliniką pagalbos suteikimui bendrinėje nejautroje. Informuokite, kad pacientai turi būti nevalgę ir negėrę mažiausiai 6 valandas.
 
Kitas būdas tokio danties skausmo malšinimui galėtų būti ilgalaikio poveikio vietinio anestetiko suleidimas ir nuskausminančių vaistų skyrimas. Tačiau būtina prisiminti, kad tai dažniausiai yra trumpalaikis sprendimas ir pacientai grįžta po 4-5val. su pradiniu skausmo intensyvumu. Tai tik padidins greitą pakartotino vizito būtinybę.
Vietiniam nuskausminimui rekomenduojama ilgalaikio arba jų neturint vidutinės veikimo trukmės anestetikai:
 
Ilgiausiai veikiantis:
Bupivacaine 0.5%/ epinephrine 1:200 000, veikimo trukmė 240–720 min
 
Vidutinio veikimo:
Mepivicaine 3%, veikimo trukmė 90–120 min,
Prilocaine 4%  (laidinė nejautra), veikimo trukmė 120–240 min,
Prilocaine 4% (infiltracinė nejautra), veikimo trukmė 60–120 min,
Articaine 4% /epinephrine 1:200 000, veikimo trukmė 180–240 min;
Articaine 4%/epinephrine 1:100 000, veikimo trukmė 180–300 min
Lidocaine 2%/epinephrine 1:50 000, veikimo trukmė 180–300 min
Prilocaine 4%/epinephrine 1:200 000, veikimo trukmė 180–480 min
 
Kai kurių šalių medikai rekomenduoja vengti Ibuprofen naudojimo pacientams užsikrėtusiems COVID-19 virusu. Tačiau naujausia  PSO informacija tai paneigia. Raudonai pažymėtų vaistų Lietuvoje kol kas odontologai išrašyti negali. Prieš skiriant vaistus būtina informacija apie paciento sveikatos būklę, galimas alergijas, inkstų, kepenų funkciją, kad atsižvelgiant į tai būtų pasirinktas tinkamiausias vaistas.
 
Bendraujant su pacientu būtina akcentuoti, kad pacientai turėtų naudoti skirtus nuskausminančius vaistus „laikrodžio“ principu, tiksliai paskirtais intervalais.
 
 
Vaistinis preparatas
Dozė vienkartinė
Periodiškumas
Max paros dozė
Ibuprofen
400–600 mg
kas 6–8 val
iki 3200 mg/d
Ibuprofen/Acetaminophen kombinacija
 
 
Ibuprofen 400/600mg su acetaminophen (APAP) 1000mg  (pacientams be kontraindikacijų šių vaistų naudojimui)
naudojama pakaitomis geriant šiuos vaistus, neviršijant paros dozės irtarp jų išlaikant tam tikrą laiko intervalą pvz. 3-4 val.
 
 
 
 
Nimesulidum (Aponil, Nimesil)
100 mg
kas 12 val.
Iki 200 mg/d
Acetaminophen (APAP)
500 mg
kas 6 val
iki 4000 mg/d
Acetaminophen & codeine(CoCodamol, Ultracod, Solpadeine)
 
30 mg codeine, 500 mg
Acetaminophen
 
 
 
 
1–2 tab kas 6 val
iki 9 tab/d
3000 mg acetaminophen  240mg codeine
Tramadol
50 mg
1–2 tab kas 6 val
iki 400mg/d
Acetaminophen & hydrocodone*
5 mg hydrocodone, 325
mg acetaminophen
1–2 tab kas 6 val
iki 9 tab/d
Acetaminophen & tramadol*
37.5 mg tramadol, 325 mg acetaminophen
1–2 tab kas 6 val
iki 9 tab/d
https://www.aae.org/specialty/wp-content/uploads/sites/2/2017/10/COL041Fall2017EndodonticEmergencies.pdf
 
Ūminis apikalinis periodotitas - K04.4 (apima ilgalaikį maudžiančio pobūdžio skausmą, konkrečiai nurodomas skaudamas dantis, skauda kandant ir prisiliečiant) Tokiu atveju gydytojai odontologai, jeigu turi apžvalgines savo pastovių pacientų rentgeno nuotraukas, gali iš dalies atlikti situacijos vertinimą nuotoliniu būdu po paciento apklausos.
Gydytojas odontologas gali telefonu konsultuodamas pacientą skirti nuskausminančius vaistus. Jeigu skausmas nepraeina per kelias dienas ir nestebima periostito požymių, skirti antibiotikoterapiją. Esant sunkiai kontroliuojamam skausmui galima skirti steroidinių priešuždegiminių vaistų injekcijas (Sol. Deksamethason 4 mg į raumenis -1-2 dienas),tačiau tik pacientams, kuriems nediagnozuotas COVID-19. Pacientams, kuriems diagnozuotas COVID-19, steroidai gali apsunkinti ligos eigą.
 
Dažniausiai skiriami raudonai pažymėti vaistai arba jų kombinacijos.
 
Antibiotiko pasirinkimas
Pradinė dozė
Palaikomoji dozė
Amoksicilinas su klavulano r. arba be jos
 
500/125 mg kas 8 val arba 875/125 mg kas 12 val
Amoksicilinas
1000mg
500 mg kas 8 val arba 1000mg kas 12 val
Klindamicinas
600mg
300mg kas 6 val
Azitromicinas
500mg
250mg kas 24 val.
Metronidazolis
1000mg
500mg kas 6 val
 
Burnos organų trauminiai pažeidimai ir skausmas, sukeltas nekontroliuojamų ir lūžusių ortodontinių aparatų.Ortodontinių pacientų gydymui naudojami aparatai gali deformuotis ir sukelti burnos organų trauminius pažeidimus. Tokiu atveju būtina pagalba trauminį pažeidimą lemiančios priežasties pašalinimui gydytologo odontologo ar gydytojo odontologo specialisto medicinos normoje nurodytų kompetencijų ribose.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.