Rekomendacijos į ką reikia atkreipti dėmesį, perkant apsaugines priemones

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai, reaguodami į susidariusią situaciją, susijusią su koronaviruso (COVID-19) plitimu, bei siekdami, kad odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų vadovai užtikrintų darbuotojų, teikiančių odontologines paslaugas (būtinąją medicinos pagalbą odontologijoje), aprūpinimą tinkamomis ir saugiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis, teikia rekomendacijas į ką reikia atkreipti dėmesį, perkant apsaugines priemones.
Respiratoriai. Jų apsaugos klasės yra trys:
a. Respiratoriai FFP1 sulaiko 50% virusų ir 80% bakterijų;
b. Respiratoriai FFP2 sulaiko 95% virusų ir 100% bakterijų:
        i. Be vožtuvų, filtruoja tik medžiaga;
        i.i Su vožtuvais;
c. Respiratoriai FFP3 sulaiko 99% virusų ir 100% bakterijų.
 
Perkant respiratorių su vožtuvais, derėtų atkreipti dėmesį į vožtuvo sandarumą. Respiratoriaus šonai turi pilnai priglusti prie veido, nepalikdami tarpų. Šiuo metu, pasaulyje trūkstant apsauginių priemonių, rinkoje gaunamas ne Europinis (EN 149:2001+A1:2009), o Kinijos respiratorių standartas KN95. Respiratorius gamina vakarų Europoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kinijoje. Geriau žinomi gamintojai: 3M Company, Moldex-Metric, Inc.Visus patvirtintus gamintojus pagal alfabetą galite rasti šiuo adresu:
 
Akių apsauga. Perkant apsauginius akinius ar apsauginį skydą, atkreipkite dėmesį, kad konstrukcija neturėtų iškyšų, aštrių kraštų ar kitokių defektų, kurie galėtų kelti diskomfortą arba sužeisti juos naudojant. Skydo apygalvė turi būti bent 10mm pločio visur, kur liečia nešiotojo galvą, ir ji turi būti reguliuojama. Skydelių dydžių taip pat yra įvairių, svarbu atkreipti dėmesį į ilgį, kad uždengtų visą veidą. Taip pat skydelio forma turi būti išlenkta pagal veido ovalą.
 
Apsauginė apranga. Aprangos siūlės, jungtys turi būti neprairusios. Apranga neturi turėti šiurkščių, aštrių ar kietų paviršių, kurie dirgintų ar sužeistų naudotoją. Apranga turi būti patogi ir nevaržyti judesių. Užsisakant chalatus, atkreipkite dėmesį į jų ilgį, rekomenduojame pirkti bent 150 cm, kad apsaugomas plotas būtų kuo didesnis. Apranga skirstomi į dydžius, atkreipkite dėmesį, kokius siūlo tiekėjas. Apranga turi būti paženklinta Europos standarto žymeniu (EN 14126:2003), nurodytas apsauginės aprangos tipas bei piktograma „apsauga nuo biologinių pavojų“.
 
Vienkartinės medicininės pirštinės. Atkreipkite dėmesį kokio tipo pirštines perkate (nitrilines, lateksines ar vinilines). Tipas priklauso nuo patogumo naudotojui. Pirštinės turi būti sandarios, nepraleidžiančios skysčių. Pasirinkite tinkamo dydžio pirštines, kad nespaustų ar nenuslystų nuo plaštakos dirbant. Jei perkate chirurgines pirštines, atkreipkite dėmesį, kad jos turi būti ilgesnės (siekti alkūnes), supakuotos poromis ir sterilios.
 
Medicininės kaukės. Perkant medicinines kaukes, atkreipkite dėmesį į jų tvirtumą. Ar taikant prie veido, kaukė neplyšta. Šių kaukių yra 3 tipai:
  • 1 tipas (Type I) sulaiko 95%bakterijų;
  • 2 tipas (Type II) sulaiko 98% bakterijų;
  • 3 tipas (Type IIR) sulaiko 98% bakterijų bei nepraleidžia skysčių.
Ant įpakavimo turėtų būti nurodytas EN 14683:2019+AC:2019 standartas bei kaukių tipas.
 
Ant gaminio bei dokumentuose, kuriuos pristato tiekėjas, turi būti CE ženklo numeris. Tačiau dėl suintensyvėjusios gamybos,  gamintojai tik pažymi CE ženklą, nenurodydami numerio. Taip pat pirkėjas tiekėjo turėtų paprašyti pateikti gaminio nuotraukas bei gaminio pavyzdį, tačiau dėl pavyzdžio pateikimo gali kilti keblumų, kadangi sandėliai su prekėmis dažniausiai bazuojasi užsienyje.
 
Rekomenduojame prašyti tiekėjo konkretizuoti pristatymo laiką. Šiuo metu tai užtrunka 3-4 savaites, tačiau dėl globalinės padėties pokyčių gali kisti ir pristatymo laikas.
Siūlome atkreipti dėmesį į užsakymo kiekius. Kainų prognozės yra nestabilios, tačiau šiuo metu rekomenduojama neužsisakyti didelių priemonių kiekių, nes laukiama kainų kritimo.
 
Apmokėti rekomenduojame jau gavus priemones ir patikrinus jų tinkamumą. Jei prekės neatitinka aprašymo, jas pirkti galite atsisakyti.
 
Lietuvos Respublikos odontologų rūmai 2020 m. balandžio 1 dieną kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos, siųsdami kreipimosi kopiją ir į Lietuvos Vyriausybę, prašydami nurodyti, kokias ir kokio apsaugos lygio ar klasės asmenines apsaugos priemones turi turėti odontologai. Taip pat Rūmai prašė pateikti sąrašą įstaigų, kurios turi teisę teikti į rinką odontologijos sektoriaus specialistams reikalingas saugias asmenines apsaugos priemones. Šiuo metu laukiame atsakymo iš institucijos. Sulaukus atsakymo, informaciją papildysime.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.