ODONTOLOGŲ RŪMŲ POZICIJA DĖL KARANTINO REŽIMO ŠVELNINIMO

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai, suprasdami susidariusios situacijos šalyje dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo rimtumą ir reaguodami į tam tikrus pasiūlymus švelninti karantino režimą, kreipėsi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją išreikšdami griežtą prieštaravimą siūlymui leisti neribotai teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugas karantino metu. Rūmai atkreipia dėmesį į tai, jog dėl teikiamų odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugų specifikos karantino metu atliekamos būtinosios odontologinės pagalbos metu yra gausiai generuojama aerozolių, kontaktas tarp gydytojo odontologo ir paciento yra artimas ir ilgalaikis, abipusė infekcijos perdavimo rizika yra didelė. Atsižvelgiant į tai, gydytojai odontologai (jiems asistuojantys gydytojo odontologo padėjėjai) turi ne tik didelę riziką užsikrėsti patys, tačiau ir užkrėsti pacientus. Todėl Rūmai pabrėžia reguliaraus būtinąją odontologinę pagalbą teikiančių gydytojų odontologų bei jiems talkinančių gydytojų odontologų padėjėjų, dirbančių įstaigose, turinčiose odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigos licenciją, nepriklausomai nuo įstaigos pavaldumo ir nuosavybės formos testavimo dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) svarbą.
 
Rūmai, atsižvelgę į aukščiau išdėstytą gydytojų odontologų darbo specifiką bei aukštą riziką užsikrėsti, siūlo visus dėl būtinosios odontologinės pagalbos besikreipiančius pacientus traktuoti kaip potencialiai užsikrėtusius COVID-19 liga (koronaviruso infekcija). Vadovaujantis LR Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos gydytojų sąjungos pasiūlyta saugumo lygių lentele, parengta medicinos profesijos atstovams, gydytojai odontologai, karantino metu teikdami būtinąją odontologinę pagalbą, susidurtų tik su V saugumo lygio situacijomis.

Rūmai, siekdami padėti užtikrinti plintančios koronaviruso infekcijos (COVID-19) suvaldymą, primygtinai reikalauja, kad būtinosios odontologinės pagalbos teikimo metu gydytojams odontologams ir jų komandai būtų taikoma V-o saugumo lygio reikalavimai asmens apsaugos priemonėms, t.y.:

kvėpavimo takų apsauga – FFP3 respiratorius,
rankų apsauga – dvigubos vienkartinės medicininės pirštinės,
kūno apsauga – vienkartinis ilgas neperšlampamas chalatas ilgomis rankovėmis arba ilgas
vienkartinis chalatas su ilga neperšlampama prijuoste arba kombinezonas,

veido apsauga – visą veidą dengiantis sandarus veido skydas arba sandarūs akiniai,
vienkartinė chirurginė kepurė ar jos atitikmuo,
antbačiai arba uždara avalynė.
      
Prof. habil. dr. Alvydo Laiškonio ir prof. habil. dr. Irenos Balčiūnienės nuomonės dėl gydytojų odontologų darbo švelnėjant karantinui 
  
     Lietuvos Respublikos odontologų rūmai kreipėsi dviem klausimais: 
     1.Odontologijos paslaugos būtinosios pagalbos teikimo metu priskiriamos III saugumo lygiui. Ar tai pakankama, žinant odontologijos paslaugų specifiką?
    2.Šiuo metu galvojama apie karantino švelninimą. Kai kurios privačios klinikos siūlo sušvelninus karantiną pradėti teikti planines odontologijos paslaugas. Ar odontologai artimiausiu metu galėtų pradėti teikti visas paslaugas, ar nekiltų grėsmė odontologams ir jų pacientams? 
 
       ATSAKOME: 
 
       1. Gydytojams odontologams, teikiantiems būtinąją odontologijos pagalbą, turėtų būti priskirtas IV - as saugumo lygis, nes: beveik visų atliekamų procedūrų metu generuojami aerozoliai; šie aerozoliai generuojami automatiškai, su gana aukštu spaudimu, einančiu iš darbinio  įrenginio; tiesioginis ir ilgalaikis (apie 0,5 val.) artimas kontaktas tarp paciento ir gydytojo. Papildomai dar būtina vienkartinė chirurginė kepurė ar jos atitikmuo. 
 
        2. Odontologinės paslaugos (išskyrus stacionarines)  turi būti sustabdytos karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo laikotarpiu, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą  (LR Sveikatos apsaugos ministro - valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimas 2020 - 03 - 16 Nr. V - 387). 
         "Švelnusis" karantino variantas neturėtų leisti atlikti planines odontologijos paslaugas nei odontologijos klinikose, nei odontologijos kabinetuose, bent jau karantino švelnėjimo pirmuosiuose žingsniuose. Tai vėlgi lemia darbo specifika: gana artimas gydytojo ir paciento kontaktas atstumo prasme;  iš paciento burnos generuojami aerozoliai;  iš pagrindinio darbo instrumento - antgalio dėl įrenginyje sudaromo spaudimo aerozolio dalelės skleidžiamos gana dideliu greičiu; susidaro stiprus darbo vietos užterštumas maždaug 3 metrų spinduliu. Be to pacientas gali sirgti asimptomine COV19 eiga ir užkrėsti gydytoją ir sekantį pacientą.
          Taigi, kol kas dar esant gana agresyviam COVID - 19  viruso plitimui, būtų sudaromos idealios sąlygos koronaviruso židininiams protrūkiams.   

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.