Lietuvos visuomenės švietimas burnos ligų profilaktikos klausimais

Gerbiami Odontologų rūmų nariai,
 
Kadangi Lietuvoje tęsiasi karantinas ir teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugas draudžiama, išskyrus būtinąją medicinos pagalbą, visus kviečiame nebūti abejingais ir neatlygintinai prisidėti konsultuojant ir šviečiant Lietuvos visuomenę burnos ligų profilaktikos klausimais. Tai galite daryti telefonu, elektroniniu paštu, socialinių tinklų pagalba. Visada galite naudoti LR odontologų rūmų paruoštą šviečiamąją medžiagą –  knygeles „Apie vaikų dantis”, „Apie burnos vėžį”, „Apie cukraus žalą”.
 
LR Odontologų rūmų profilaktikos programų koordinavimo komisijos pirmininkės Rasos Račienės kreipimasis
 
Nuo vakar dienos, paskelbus karantino švelninimo planą, pradėjome realiai patikėti, kad užsidarymo laikotarpis turi pabaigą. Mums, gydytojams odontologams bei jų padėjėjams, burnos higienistams ir dantų technikams šis grįžimo momentas į savo įparstus darbus nusikelia į etapą, kai karantinas bus atšauktas, o vyriausybės dedamos priemonės kovoje su Covid -19 liga pasiteisinusios.
      Stebint socialines erdves, džiugu matyti kolegas, uoliai dalyvaujančius įvairiuose nuotoliniuose mokymuose, skelbiantiems labai naudingą informaciją, susijusią su dantų protezavimo finansavimu iš PSDF lėšų ir pan.
         Džiugu už kolegas, savanoriškai konsultuojantiems pacientus šiuo nelengvu laikotarpiu.
         Kiekvienas iš mūsų „nepamėtėme“ savo pacientų, konsultuojame juos nuotoliniu būdu, dalinamės dantų būklės nuotraukomis. Aš, kaip gydytoja vaikų odontologė, dažniausiai susiduriu su tėvų nerimu dėl pastebėtų įvairių darinių, pūlinių, fistulių burnoje. Bent jau man asmeniškai susidarė įspūdis, kad šiuo laikotarpiu, kai šeimoje praleidžiama daug daugiau laiko, tėvams atsirado daugiau galimybių apžiūrėti ir tai, kas vyksta vaikų burnose.
         Tai irgi džiugina. Nors mūsų vaikų dantų būklė yra ganėtinai prasta, karantino laikotarpis gali pasitarnauti labiau rūpintis būtent vaikų dantų sveikata.
Kaip LR Odontologų rūmų profilaktikos programų koordinavimo komisijos pirmininkė noriu kreiptis į kolegas pasidalinti kuo daugiau informacijos apie dantų ligų prevenciją. Dalinkimės nuorodomis, straipsniais apie dantų priežiūrą, lankstinukais. Jų reikia visada. Šiandien, rytoj, reikėjo vakar. Reikėjo iki karantino, kai mus kviesdavo į vaikų ugdymo įstaigas pravesti pamokėlių apie burnos sveikatinimą, reikia šiandien – kai esame namuose ar teikiame būtinąją pagalbą, reikės ir rytoj – kai grįšime į darbus. Kaip daug kas sako, jau kitokie. Labai linkėčiau, kad ir dantų ligų prevencija kiekvieno iš mūsų veikloje atrastų savo svarbią vietą. Dirbantiems su vaikais – vieną svarbiausių.
 
       Dalinuosi paruoštu lankstinuku, skirtu tėvams, auginantiems vaikus iki 3 metų amžiaus. Būtų puiku, jei pasibaigus karantino laikotarpiui, tokio tipo lankstinukai atsirastų kiekvieno ne tik gydytojo odontologo, bet ir šeimos gydytojo laukiamajame.

Būkime sveiki ir sveikesni

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.