Ar profesionalų vyriausybei svarbios profesionalų rekomendacijos?

Lietuvos Respublikos Vyriausybei švelninant karantino sąlygas, nuo š.m. gegužės 18 d. odontologinę veiklą galės pradėti vykdyti visos odontologinės (priežiūros) pagalbos įstaigos t.y. bus leista teikti tas odontologijos paslaugas, kurios, paskelbus karantiną, buvo draudžiamos, išskyrus būtinąsias paslaugas. Jų metu turės būti laikomasi visų nustatytų reikalavimų, kad būtų užtikrintas ir pacientų, ir pačių gydytojų bei personalo saugumas. LR odontologų rūmai dar š.m. balandžio 27 d. LR Sveikatos apsaugos ministerijai ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos pateikė rekomendacijas odontologų darbui COVID-19 aplinkoje, kurias paruošė iniciatyvinė darbo grupė. Odontologų bendruomenės nuomonė buvo neišgirsta, nes SAM pareiškė, kad apsaugos priemonių plano odontologijos sektoriuje dar nėra, nors iš SAM negauta jokio atsako ar siūlymų pateiktoms rekomendacijoms taisyti. Kyla klausimai, ar SAM ekstremaliosios situacijos metu taip lėtai dirba, ar odontologų bendruomenės nuomonė ir pozicija yra ignoruojama?

Du mėnesius odontologijos paslaugų teikimas buvo paralyžiuotas, daugybę gydytojų odontologų ir burnos priežiūros specialistų buvo atriboti nuo savo tiesioginio darbo – rūpintis žmonių burnos sveikata, pacientai negalėjo gauti odontologinės pagalbos, gyveno jausdami skausmą ir nerimą dėl savo sveikatos, todėl Odontologų rūmai, išreikšdami susirūpinimą savo bendruomenės narių bei pacientų saugumu, kreipiasi į Vyriausybę, SAM, NVSC ir prašo bendros diskusijos dėl privalomų apsaugos priemonių plano odontologų darbui sukūrimo.

Nuo gegužės 18 d. odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugos galės būti teikiamos patvirtinus infekcijų kontrolės etapiško atnaujinimo ir teikimo įstaigoje planą ir jį pateikus Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos. LR odontologų rūmai, siekdami, kad visi Rūmų nariai galėtų tinkamai pasiruošti sklandžiam ir saugiam darbui ekstremaliomis sąlygomis, prašo Vyriausybę ir SAM pagaliau išgirsti profesinės bendruomenės balsą, įtraukti odontologinės bendruomenės narius, universitetų, draugijų atstovus, t.y. žmones, kurie žino odontologijos darbo specifiką, gydytojų ir pacientų poreikius, rizikas, rengiant plano sukūrimą. Odontologų bendruomenę atstovaujantys Odontologų rūmai yra suinteresuoti kiek įmanoma sklandesniu bei saugesniu pacientams, gydytojams ir visam odontologinės įstaigos personalui pereinamuoju laikotarpiu ir yra pasiruošę su valstybės institucijomis pradėti konstruktyvų dialogą odontologijos srities problemų sprendimui.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.