DĖL PVM LENGVATŲ

Informuojame, kad Lietuvos Respublikos finansų ministerija pagal kompetenciją išnagrinėjo Lietuvos Respublikos odontologų rūmų 2020 m. balandžio 28 d. rašte pateiktus siūlymus, susijusius su PVM lengvatomis odontologijos sektoriui, ir pateikė atsakymus. 
 
LR Finansų ministerija pažymi, kad specialios mokesčių lengvatos atskiroms ūkio šakoms šiuo metu nėra svarstomos, tačiau, reaguojant į susidariusią situaciją, buvo priimti sprendimai dėl horizontalių mokestinių priemonių taikymo. Mokesčius administruojančios institucijos taiko Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 16 d. pasitarimo sprendimu patvirtintame Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plane numatytąsias mokesčių ir valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimą palengvinančias priemones: supaprastintu būdu sudaro mokestinės paskolos sutartis, už mokestinę paskolą netaiko palūkanų, stabdo mokestinės nepriemokos išieškojimą, atleidžia nuo delspinigių (toliau – pagalbos priemonės). Įvertinusi susidariusią situaciją, Valstybinė mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos (toliau – VMI) visiems mokesčių mokėtojams nukėlė avansinio pelno mokesčio, metinių gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų pateikimo ir sumokėjimo terminą.
 
Atsižvelgdama į nustatytus veiklos draudimus ir ribojimus, VMI paskelbė mokesčių mokėtojus, kuriems automatiškai (be atskiro prašymo) taiko minėtas pagalbos priemones. Po ekstremalios situacijos pabaigos šių sektorių mokesčių mokėtojai turės du mėnesius arba sumokėti mokesčius, arba sudaryti mokestinės paskolos sutartį. Šiame situacijos įsivertinimui ir veiksmų susiplanavimui skirtame dviejų mėnesių laikotarpyje šiems mokesčių mokėtojams nebus vykdomas naujų deklaruotų mokesčių išieškojimas, nuo jų nebus skaičiuojami delspinigiai. Svarbu pažymėti, kad mokesčių mokėtojai, neradę savęs tarp paskelbtų mokesčių mokėtojų, tačiau taip pat patyrę neigiamas pasekmes dėl COVID-19, dėl pagalbos priemonių taikymo gali kreiptis į mokesčių administratorių, pateikdami nustatytos supaprastintos formos prašymą. Prašymai teikiami laikantis „vieno langelio“ principo: vienas VMI ir SODRA adresuotas prašymas turėtų būti pateikiamas VMI, atsisakyta papildomai privalomų pateikti dokumentų (pasiliekant teisę jų paprašyti atskirais atvejais). Kai šių mokesčių mokėtojų prašymas patenkinamas, jiems galioja lygiai tos pačios pagalbos priemonės bei nuostatos, kaip ir tiems mokesčių mokėtojams, kurie į sąrašą buvo įtraukti automatiškai, be prašymo. Apie nurodytas taikomas priemones ir jų įgyvendinimo tvarką daugiau informacijos galima rasti VMI interneto svetainėje adresu: https://www.vmi.lt/cms/informacija-verslui-del-covid-19, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainėje adresu: https://www.sodra.lt/lt/situacijos/svarbi-informacija-draudejams-gyventojams-covid-19.
 
LR finansų ministerija pažymi, kad PVM atskaita yra galima tik 2006 m. lapkričio 28 d. Tarybos direktyvoje 2006/112/EB dėl pridėtinės vertės mokesčio bendros sistemos, reglamentuojančios apmokestinimo PVM principus Europos Sąjungoje, nustatytais atvejais –  apmokestinamasis asmuo turi teisę į PVM atskaitą tik tuomet, jeigu prekes ir paslaugas naudoja apmokestinamiesiems sandoriams. Taip pat ši direktyva nesuteikia teisės valstybėms narėms nustatyti lengvatinį PVM tarifą bendro naudojimo medicinos įrangai ‑ tokią PVM lengvatą galima taikyti tik neįgaliesiems skirtai medicinos įrangai, skirtai jų negaliai palengvinti ir gydyti.
 
 
 
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.