LR ODONTOLOGŲ RŪMŲ KREIPIMASIS DĖL DARBO ASPĮ CIKLIŠKUMO

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai kreipėsi į Lietuvos Respublkos Prezidentą, LR Seimo Sveikatos reikalų komitetą, LR Vyriausybę, LR Sveikatos apsaugos ministeriją ir LR Sveikatos apsaugos ministerijos ekstremalių sveikatai situacijų centrą išreikšdami susirūpinimą dėl 2020 m. gegužės 11 d. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo (toliau – OV) sprendimo Nr. V-1121 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. balandžio 29 d. sprendimo Nr. V-1019 „Dėl planinių ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų etapinio atnaujinimo ir teikimo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje plano rengimo reikalavimų“ pakeitimo“.
 
Remiantis šio sprendimo 4.2.2. punktu, asmens sveikatos priežiūros įstaigoje (toliau – ASPĮ)  darbas organizuojamas ciklais. Ciklas suprantamas kaip einamojo mėnesio darbo valandų skaičių apimantis darbo epizodas, nepertraukiamai vykstantis vienoje ASPĮ.
 
Sveikatos priežiūros specialistų, dirbančių ne vienoje ASPĮ odontologijos sektoriuje, yra labai daug, todėl suderinti klinikų, gydytojų darbus tiek valstybiniame sektoriuje, tiek privačiame būtų labai sudėtinga, o dar tiksliau neįmanoma. Ši padėtis susidaro dėl to, kad yra trūkumas gydytojų specialistų, tokių kaip gydytojai ortodontai, gydytojai burnos ir veido žandikaulių chirurgai, gydytojai endodontologai, gydytojai vaikų odontologai ir kiti.
 
Organizuojant ciklinį darbą nukenčia gydytojo darbo kokybė. Mėnesio krūvio vienoje ASPĮ išdėstymas sąlygoja ilgas darbo valandas, gydymo trukmės pacientui užsitesimą.  
 
Vykdant OV sprendimą, klinikų pacientai lieka be pagalbos, kurios jau seniai laukia, sustabdytas pradėtas gydymas, jau dabar galimos gydymo atidėjimo komplikacijos. Kas kompensuos tokiems pacientams padarytą žalą sveikatai? Situacija yra neapibrėžta laike, kada tokie pacientai gali tikėtis pagalbos. Yra rizikos, kad mažesnių miestelių ar kaimų įstaigos liks be gydytojų ar personalo, nes toks darbo grafikas yra labai nepatogus.
 
Tai garantuos sudėtingą odontologinių paslaugų prieinamumą, ilgas pacientų eiles.
 
Rezultatai: akivaizdžiai sumažėję darbo krūviai, darbo vietų mažėjimas, dar didesnis pacientų maišymasis - siekdami greitesnės paslaugos, pacientai keliaus paskui gydytoją iš vienos gydymo įstaigos į kitą, visiškai nemažinant kryžminės taršos, ko yra siekiama.
 
Gydytojai laikysis cikliškumo, tuo tarpu pacientai gyvens įprastą gyvenimą be ciklų kituose sektoriuose, tokiuose kaip sveikatinimo veiklos, maitinimo ir kitų paslaugų, kur taip pat yra didelė kryžminės taršos rizika.
 
Šis reikalavimas pažeidžia ne tik pacientų, bet ir gydytojų, įstaigų darbuotojų teises. Kai kurios mažesnės klinikos negali pradėti savo veiklos, visai be darbo lieka ir gydytojų odontologų padėjėjai, burnos higienistai. Mažose odontologijos įmonėse odontologai specialistai dažnai dirba tik po vieną darbo dieną per savaitę, kadangi didesnio poreikio tokioms paslaugoms nėra. Taip pat yra dirbančių 0,5 etato krūviu. Jos tampa visai nekonkurencingos didžiųjų klinikų atžvilgiu. Dėl sunkiai pasiekiamos Valstybės paramos didėja šių įmonių skolos ir tai veda į neišvengiamą bankrotą. Dalis darbuotojų liks be darbo.
 
Įstaigos kas mėnesį patiria vis didesnes skolas dėl prastovų ir kitų administracinių išlaidų, kurios yra ne priklausomai nuo to, ar vyksta veikla.
 
Veikla  buvo sustabdyta dviem mėnesiams, smulkusis ir vidutinis verslas akivaizdžiai žlugdomas priimamais sprendimais. Suprantame situacijos sudėtingumą ir jos rimtumą. 
 
Rūmai reiškia didžiulį susirūpinimą dėl šio sprendimo keliamos grėsmės viešajam interesui, visuomenės ir asmens sveikatai, teikiamų sveikatos paslaugų kompleksiškumui ir ragina nustatyti protingus cikliškumo kriterijus, neprieštaraujančius visuomenės interesams. Vadovaujantis protingumo kriterijais, tai galėtų būti 1 kalendorinė diena, tačiau esame pasiruošę konstruktyviai diskusijai su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos atstovais.
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.