2020 m. birželio 3 d. LR Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdžio klausymai

Lietuvos odontologų rūmai, susipažinę su Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje pateikta VMI bei FNTT informacija apie mokesčių sumokėjimą, vidutinį darbo užmokestį bei kitas odontologinės veiklos aplinkybes, atkreipia dėmesį, kad vien tik VMI patekta informacija paneigė VšĮ „Saugok save“ tyrimo išvadas. Atkreiptinas dėmesys, kad lyginant Lietuvos statistikos departamento ir VMI duomenis (2020 m. I ketvirčio informacija), odontologijos sektoriaus vidutinis darbo užmokestis priklausomai nuo šalies regionų yra nuo 6% iki 21% didesnis negu kitose Lietuvos sveikatos sektoriaus šakose.
 
Tuo pačiu diskusija Sveikatos reikalų komitete išryškino kitą problemą – iki šiol atlikti odontologijos sektoriaus mokestinės aplinkos tyrimai ir analizės nebuvo metodiškai susieti su gydytojų odontologų faktiniu darbo krūviu (pilnas etatas, 0,5, 0,25 arba valandinis įdarbinimas), taip pat nebuvo vertinami skirtingų veiklos formų (UAB, MB, IĮ) finansinės apskaitos reikalavimai ir ypatumai, taip pat nebuvo vertinami skirtingi paslaugų kainų apskaičiavimo mechanizmai (kai teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos privačiomis pacientų lėšomis bei PSDF biudžeto lėšomis), nebuvo atsižvelgta į skirtingus reikalavimus PVM atskaitai ir pan. Visi šie tyrimų trūkumai iš esmės iškreipia vaizdą ir meta nepagrįstą šešėlį visam odontologijos sektoriui.
Rūmai sutinka, jog praktikoje yra galimi netikslios arba netinkamos apskaitos atvejai, kuriuos pristatė VMI  Sveikatos reikalų komiteto posėdyje. Tačiau, kaip teigė VMI atstovai, su apskaitos klaidas padariusiomis odontologinėmis klinikomis yra vedami pokalbiai, aiškinamasi galimų pažeidimų esmė, tikslinamos pelno mokesčio bei kitos deklaracijos ir sumokami valstybei priklausantys mokesčiai.

Apibendrindami visą Seimo Sveikatos reikalų komiteto pateiktą informaciją, Rūmai priėmė sprendimą atlikti išsamų ir visapusišką odontologijos sektoriaus tyrimą, kurio rezultatus pristatytų tiek odontologijos bendruomenei, tiek valstybės institucijoms, tiek pacientams.

 
Klausymus LR Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje dėl odontologijos mokestinių klausimų (žiūrėti nuo 2:27). 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.