• Į pradžią
  • Apie Rūmus
  • Naujienos
  • Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro COVID-19 infekcijos prevencijos ir kontrolės rekomendacijos odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigoms

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro COVID-19 infekcijos prevencijos ir kontrolės rekomendacijos odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigoms

Lietuvos Respublikos odontologų rūmų narių pageidavimu, publikuojame Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) atnaujintų COVID-19 infekcijos prevencijos ir kontrolės dalies rekomendacijų, aktualių odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigoms, vertimą į lietuvių kalbą. Visas rekomendacijas galite rasti čia. 
 
Odontologijos kabinetai ir klinikos
Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijose pateikiami esminiai principai, padėsiantys sumažinti COVID-19 plitimo riziką odontologijos kabinetuose/klinikose.
 
Prieš atvykstant pacientui
 • Reikia apsvarstyti galimybę atidėti planinių odontologijos paslaugų teikimą tose vietovėse, kur COVID-19 susirgimų nustatoma daugiausiai, nes pacientai gali atvykti užsikrėtę, tačiau be COVID-19 pasireiškiančių simptomų.
 Jei įmanoma, pacientai, kuriems pasireiškia COVID-19 simptomai, turėtų nesilankyti odontologijos kabinete/klinikoje;
• Jei apsilankymo negalima nukelti, pacientai privalo iš anksto kreiptis į odontologijos kabinetą/kliniką, kad gydytojas numatytų geriausią gydymo planą. Pacientai į odontologijos kabinetą/kliniką turėtų patekti tik iš anksto susitarę. Siekiant sumažinti kontaktų su kitais pacientais skaičių vizitai turi būti planuojami išlaikant laiko tarpus;
• COVID-19 užsikrėtusiems pacientams, kuriems reikalinga skubi odontologinė pagalba, turi būti įrengtas specialus įėjimas (kelias) į odontologijos kabinetą. Tokie pacientai, prieš patekdami į patalpas, turi įvykdyti visas saugumo procedūras. Jei įmanoma, COVID-19 užsikrėtę pacientai, kuriems reikalinga skubi odontologinė pagalba, turi būti nukreipti į paskirtą odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigą. Šios įstaigos paprastai turi tam skirtą COVID-19 kelią ir gerai vėdinamą patalpą.
 • Prieš apsilankymą pacientai turi būti informuojami apie COVID-19 požymius ir simptomus. Taip pat jie turi būti supažindinti su infekcijos riziką mažinančiomis priemonėmis. Reikia apsvarstyti specialias komunikacijos strategijas pacientams, užsikrėtusiems COVID-19.
      Registruojant pacientus taikomas triažas (rūšiavimas). Ši procedūra turėtų būti taikoma jei pacientas odontologijos kabinete/klinikoje apsilanko be išankstinio paskyrimo ar triažo (simptomų triažas, konsultacijos skubumas ir kt.).
 • Paciento negali lydėti tretieji asmenys (nebent tai yra būtina) ir prieš atvykstant apie tai jie turi būti informuojami.
 
 Apsilankymo metu
• Lankydamiesi odontologijos kabinete/klinikoje pacientai visada turi laikytis saugaus fizinio atstumo (bent 1,5 metro). Geriausia, kad laukiamajame vienu metu būtų tik vienas pacientas. 
• Pacientai, kurie atvyksta į odontologijos kabinetą/kliniką iš teritorijų, kuriose nustatytas didelis viruso paplitimas, turi naudoti veidą ir burną dengiančias apsaugos priemones.
• Priimant pacientus personalui siūloma naudoti asmens apsaugos priemonių (toliau – AAP) rinkinį:
 - FFP2/3 respiratorių (arba, jei trūksta respiratorių, medicininę veido kaukę),
 - akinius arba veido skydą,
- pirštines,
 - ilgomis rankovėmis vandeniui atsparią aprangą.
 
• Pirmenybė turėtų būti taikoma FFP2/3 respiratoriams:
- atliekant aerozolius generuojančias procedūras (toliau - AGP);
- gydant pacientus, kuriems būdingi  COVID-19  simptomai ir kuriems negalima atidėti gydymo;
- priimant pacientus, gyvenančius tame pačiame namų ūkyje kartu su galimais arba patvirtintais COVID-19 atvejais.
 
 • Prieš pasirenkant, kurią apsaugos priemonę naudoti – FFP2/3 respiratorių ar medicininę veido kaukę, atsižvelgiant į COVID-19 paplitimą ir tikimybę, kad konsultacijoje bus AGP, turi būti įvertinti užsikrėtimo rizikos veiksniai.
• Rekomenduojama kiek įmanoma vengti AGP. Jei yra galimybė, naudoti alternatyvias procedūras be aerozolio. Kai procedūros atidėlioti negalima, riziką galima sumažinti izoliuojant koferdamu, naudojant didelio galingumo vakuumo aspiratorius/siurbimą ir planuojant AGP taip, kad būtų galima pakankamai laiko skirti tinkamai patalpų dezinfekcijai.
• Jei procedūros metu pacientui nustatomi COVID-19 simptomai, procesas turi būti valdomas vadovaujantis nacionalinėmis COVID-19 rekomendacijomis.
 
Pacientui išėjus
 • Personalas, laikydamasis visų saugumo rekomendacijų ir procedūrų, turi pašalinti AAP.
• Griežta rankų higieną turi būti atlikta iškart po AAP pašalinimo.
• Daugkartinio naudojimo įrangą reikia dezinfekuoti pagal gamintojo instrukcijas.
• Jei procedūros metu buvo atlikta AGP, prieš priimant naują pacientą patalpa turi būti natūraliai arba mechaniškai išvėdinama. Vėdinimo būdas priklauso nuo procedūros tipo, turimų antiaerozolinių priemonių, kambario dydžio ir langų skaičiaus. Jei patalpoje įrengta mechaninė vėdinimo sistema, atsižvelgiant į nacionalines rekomendacijas, patalpas reikia vėdinti 6–10 kartų per valandą. Jei patalpoje nėra įrengtos mechaninės vėdinimo sistemos, patalpas, numatant reikiamą vėdinimo laiką, reikia vėdinti natūraliai. Vėdinant patalpas reikia atsižvelgti į patalpos dydį, atidaromų langų ir durų skaičių, lauko temperatūrą ir oro srautą/vėją. Patalpų vėdinimo prieš kiekvieną vizitą trukmė, ypač jei buvo atliktas AGP, turi atitikti nacionalinius infekcijų kontrolės reikalavimus arba vietos sveikatos institucijų nurodymus.
• Prieš priimant naują pacientą, dažnai liečiami patalpų paviršiai ar daiktai turi būti kruopščiai nuvalyti ir dezinfekuoti.
• Dažnai liečiami paviršiai, patalpos, kuriose lankėsi galimai ar COVID-19 užsikrėtęs pacientas, grindys, turi būti kruopščiai nuvalytos neutraliu plovikliu ar dezinfekavimo priemone, veiksminga nuo virusų. Keli virusicidinio poveikio produktai yra licencijuoti ir laikantis gamintojo nurodymų gali būti naudojami. Vienas iš jų - 0,05–0,1% natrio hipochloritas (NaClO). Paviršius, kuriuos gali pažeisti natrio hipochloritas, rekomenduojama valyti neutraliu plovikliu ar dezinfekuoti etanolio pagrindo produktais (ne mažiau kaip 70% tūrio).
• Nesukeliant purslų reikia kruopščiai valyti tualetus, vonios kriaukles ir sanitarines patalpas. Dezinfekcija turi būti atliekama išvalius dezinfekavimo priemone veiksminga nuo virusų arba 0,1% natrio hipochloritu.
 • Rekomenduojama naudoti vienkartines valymo priemones (pvz., vienkartinius rankšluosčius). Jei vienkartinių valymo priemonių trūksta, valymo medžiagas (skudurėlius, kempinę ir kt.) reikia įdėti į veiksmingą nuo virusų dezinfekavimo tirpalą arba 0,1% natrio hipochloritą. Jei nėra galimybių dezinfekuoti valymui naudotas priemones, jas reikia išmesti.
 •Valant įvairias odontologijos kabineto/klinikos vietas, rekomenduojama naudoti tam skirtą įrangą/priemones.
• Jei trūksta valymo įrangos, valymo procesas turėtų vykti nuo švariausių iki mažiau švarių vietų (pastarųjų pavyzdys: sritis, kurioje buvo atliktas AGP).
 • Darbuotojai, valantys sveikatos priežiūros įstaigas, turi dėvėti AAP. 
 
Žemiau išvardintas minimalus AAP rinkinys, rekomenduojamas valant sveikatos priežiūros įstaigas, kurios galėjo būti užterštos SARSCoV-2:
- medicininė veido kaukė;
 - vienkartinis vandeniui atsparus chalatas ilgomis rankovėmis;
 - akių apsauga (akiniai ar veido skydas);
 - pirštinės.
• Rankų higiena turėtų būti atliekama kiekvieną kartą pašalinus AAP (pirštines, veido kaukes ir kt.).
• Atliekas tvarkantys darbuotojai turi būti informuoti ir apmokyti, kaip teisingai dėvėti AAP. Atliekos turi būti tvarkomos vadovaujantis sveikatos priežiūros įstaigų rekomendacijomis, nacionaliniais ar vietos teisės aktais.
 

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.