Išaiškinimas dėl asmens duomenų rinkimo ir saugojimo

COVID-19 pandemijos metu svarbu užtikrinti infekcijos atsekamumą ir valdymą, todėl LR odontologų rūmų nariai renka ir saugo epidemiologinius duomenis. Tačiau ar tai neprieštarauja asmens duomenų apsaugos reikalavimams?

Rūmų duomenų apsaugos pareigūnės pateiktame išaiškinime nurodoma, kad pagal Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (6 straipsnis, 1 dalis, C punktas) asmens duomenų tvarkymas laikomas teisėtu, kai tokius duomenis būtina tvarkyti, kad „būtų įvykdyta duomenų valdytojui taikoma teisinė prievolė“.

Esant Lietuvos Respublikoje paskelbtai ekstremaliai padėčiai dėl Covid - 19 pandemijos, kas tiesiogiai siejasi su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau - NVSC) veikla, visi su Covid - 19 pandemija susiję asmens duomenų rinkimai yra privalomi, tačiau labai svarbu užtikrinti tinkamą asmens duomenų apsaugą bei laikytis nustatytų asmens duomenų saugojimo terminų.

Koks yra asmens duomenų saugojimo terminas?

NVSC duomenimis, teisės aktais nustatyto duomenų saugojimo termino nėra. Terminą nustato pati įstaiga ir saugo duomenis savo vidaus tvarka nustatytą laikotarpį.

Tam, kad nustatytų duomenų saugojimo terminą, įstaiga turėtų atsižvelgti į institucijų rekomendacijas ir ligos inkubacinį laikotarpį. Tai reiškia, kad saugojimo terminas neturėtų būti trumpesnis nei 14 dienų. Bet jis gali būti ilgesnis. Kituose sektoriuose nustatomas 21 dienos trukmės saugojimo terminas.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nustatytas saugojimo terminas turi užtikrinti ligos plitimo ir pacientų srauto atsekamumą.

Atkreipiame dėmesį, kad įstaigos vykdo veiklą pagal odontologinių paslaugų atnaujinimo planus, kurie buvo teikiami NVSC ir rengiami atsižvelgiant į institucijų rekomendacijas. Be to, pasikeitus teisės aktų reikalavimams, Rūmai nuolat vykdo plano atnaujinimo darbus (tai vyksta ir dabar) ir pakoreguotus planus teikia Rūmų nariams.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.