2020 m. lapkričio 27 d. nuotolinio Tarybos posėdžio apžvalga

2020 metų lapkričio 27 dieną įvyko LR odontologų rūmų nuotolinis Tarybos posėdis. Jame dalyvavo 24 asmenys, iš jų 18 Tarybos narių, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas dr. G. Skirbutis, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė,  Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, LSMU Odontologijos fakulteto dekanas doc. dr. D. Razukevičius, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė.

Viena pagrindinių nagrinėtų ir diskutuotų posėdžio temų – Rūmų veiklos perspektyva. Diskusijos metu Tarybos nariai buvo supažindinti su jau nuveiktais darbais, pristatytos galimybės ir numatomų veiksmų planas, siekiant susigrąžinti profesinę  savivaldą. Posėdžio metu paskirtieji Tarybos nariai pristatė savo viziją dėl atitinkamos Rūmų veiklos srities:

  • Tarybos nario Gintaro Janužio siūlymu, nutarta sudaryti Odontologų ir burnos priežiūros specialistų švietimo komisiją bei patvirtinti šią jos sudėtį: Gintaras Janužis, Daiva Mačiulienė, Jan Pavel Rokicki, Paulius Šeikus, Jūratė Žekonienė.
  • Atsakingu asmeniu už socialinių reikalų koordinavimo sritį nutarta skirti Tarybos pirmininkės pavaduotoją Ramunę Kiaunienę, kuri nagrinės Rūmų narių prašymus pagal papildytą Rūmų paramos skyrimo tvarką, patvirtintą 2009 m. gegužės 15 d. Tarybos nutarimu Nr. 09/TN-45, ir pristatys siūlomus sprendimus dėl prašymų Tarybai tvirtinti.
  • Atsakingu asmeniu už odontologų ir odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų reklamos priežiūros sritį nutarta skirti Tarybos narį Sigitą Kriaučiūną, kuris nagrinės galimus odontologų ir odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų reklamos pažeidimus ir pristatys juos Tarybai.
  • Atsakingu asmeniu už norminių aktų rengimą nutarta skirti Tarybos narę Santą Miežinienę, kuri, esant poreikiui, formuos poziciją dėl teisės aktų projektų, teiks pastabas ir siūlymus ar inicijuos teisės aktų pakeitimus, šiuos atvejus pristatys Tarybai.
  • Atsakingu asmeniu už Rūmų viešųjų ryšių ir komunikacijos koordinavimą nutarta skirti Tarybos narį Bronių Einars, kuris, kartu su Tarybos nariais Jurga Liatukiene, Povilu Kalesinsku ir Jūrate Žekoniene, stiprins Rūmų įvaizdį bendruomenėje, visuomenėje ir valstybėje.
  • Nutarta sudaryti Odontologų profesinės etikos komisiją bei patvirtinti tokią jos sudėtį: Ričardas Kubilius, Julius Vyšniauskas ir Rūmų Teritorinių skyrių etikos komisijų pirmininkai – Rasa Račienė, Gintaras Janužis, Eglė Valentukevičienė, Faustas Martinkus ir Birutė Bronislava Šlėnytė.
  • Atsakingu asmeniu už odontologų ir burnos priežiūros specialistų profesinės kompetencijos sritį ir jos koordinavimą nutarta skirti Tarybos narį Ričardą Kubilių.

Posėdžio metu nutarta dėl žurnalo „Odontologų rūmų žinios“ vizijos. Darbo grupė buvo vieningos nuomonės, kad tiek popierinės, tiek elektroninės žurnalo versijos reikia atsisakyti, jį turėtų pakeisti naujienlaiškis. Šis formatas leistų pateikti Rūmų nariams aktualią informaciją, straipsnius ir publikacijas. Tokiai pozicijai pritarė ir kiti Tarybos nariai.

Apsvarstytas dar 2007 m. Rūmų išleistų „Odontologinių ligų diagnostikos ir gydymo“ protokolų atnaujinimo klausimas. Taryba patvirtino darbo grupę, kurios nariai artimiausiu metu peržiūrės ir atnaujins protokolus.

Iškeltas klausimas dėl Sveikatos priežiūros įstaigos pirmosios medicinos pagalbos rinkinio sudėties. Atkreiptas dėmesys, kad vaistinėlės sudėtis jau kelerius metus kelia galvos skausmą, nes negalima įsigyti vaistų, kurie nurodyti vaistinėlės sudėtyje, arba jų panaudoti pagal gydytojo odontologo kompetencijas. Buvo peržiūrėtas 2020 m. Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas įsakymo projektas „Dėl Sveikatos priežiūros įstaigos pirmosios medicinos pagalbos rinkinio aprašo, Pirmosios pagalbos rinkinio aprašo ir Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijos, teikiant pirmąją medicinos pagalbą, aprašo  patvirtinimo“. Parengtas projektas pakankamai geras, bet jį pasiūlyta tikslinti šiek tiek sumažinant vaistinių preparatų kiekius. Tam sudaryta darbo grupė.

Aptartas klausimas dėl teritorinių skyrių nuostatų atnaujinimo. Taryba dar diskutuos dėl narių skaičiaus valdybose ir etikos komisijose, artimiausio posėdžio metu tvirtins atnaujintus nuostatus.

Tarybos posėdžio metu aptarti ir artimiausi renginiai:

  • 2020 m. gruodžio 15 d. bus organizuojamas nuotolinis Rūmų bendruomenės susitikimas-diskusija. Daugiau informacijos apie šį renginį jau paskelbta puslapyje lt bei soc. tinklo „Facebook“ platformoje.
  • 2021 m. vasario 13 d. vyks Tarptautinės odontologų dienos minėjimas, organizuojamas Klaipėdos teritorinio skyriaus atstovų.
  • 2021 m. gegužės 28-29 d. Druskininkuose vyks Rūmų Visuotinis narių susirinkimas ir Tarptautinis kongresas „Odontologijos kompasas 2021“. Šiuo metu yra maždaug 3 dešimtys lektorių, kurie skaitys paskaitas kongrese.
  • 2021 m. spalio 22-23 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks „Baltijos šalių odontologų dienos“. Šis renginys bus skirtas implantologijos temai, ji bus apžvelgta iš visų specialistų perspektyvos, todėl renginys bus aktualus dar platesnei auditorijai. Į šį renginį pirmą kartą bus kviečiami ir burnos priežiūros specialistai.

Galiausiai posėdžio metu nutarta į Rūmų narių sąrašą įrašyti 3 gydytojus odontologus ir 33 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigas.

Kitas Tarybos posėdis numatomas 2020 m. gruodžio 18 d.

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.