Europos Komisijos rekomendacijos, kaip suvaldyti COVID-19 plitimą

Europos Komisija pateikė rekomendacijas, kokių priemonių reikėtų imtis, kad žiemos laikotarpiu būtų lengviau suvaldyti COVID-19 infekcijos plitimą. Pateikiame priemones, kurių rekomenduojama imtis.

  • Socialinių kontaktų ribojimas;
  • Testavimas ir kontaktų atsekimas, būtinas infekcijos židiniams aptikti ir perdavimui sustabdyti. Dauguma ES valstybių narių jau yra sukūrusios nacionalines kontaktų atsekimo mobiliąsias programėles;
  • Saugios kelionės. Turi būti tinkamai parengta transporto infrastruktūra ir aiškiai pranešta apie karantino reikalavimus bei judėjimo ribojimus;
  • Sveikatos priežiūros įstaigų darbas ir reikalavimai personalui. Turėtų būti parengti sveikatos priežiūros institucijų veiklos vykdymo planai, jie padėtų užtikrinti, kad COVID-19 protrūkiai būtų valdomi ir būtų galima teikti tiek tiesiogines, tiek nuotolines konsultacijas. Bendri viešieji pirkimai gali padėti spręsti medicininės įrangos trūkumo problemą;
  • Pandeminis nuovargis ir psichinė sveikata yra natūralus atsakas į dabartinę situaciją. ES valstybės narės turėtų vadovautis Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono gairėmis dėl visuomenės paramos, siekiant išspręsti pandemijos nuovargio problemą. Taip pat reikėtų paspartinti psichosocialinę paramą;
  • Nacionalinė skiepijimo strategija. Europos Komisija yra pasirengusi prireikus padėti valstybėms narėms diegti vakcinas. Tikėtina, kad bendras ES požiūris į vakcinacijos sertifikatus sustiprins visuomenės sveikatos atsaką valstybėse narėse ir piliečių pasitikėjimą skiepais.

Tuo metu Nacionalinio visuomenės centro (NVSC) specialistai, įvertinę epidemiologinės diagnostikos metu surenkamus duomenis, atkreipia įmonių, įstaigų, organizacijų vadovų dėmesį, kad neretai infekcija darbovietėse plinta darbuotojų poilsio metu, nesilaikant infekcijos prevencijos priemonių.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, jeigu žmonės negali dirbti nuotoliniu būdu, labai svarbu, kad jie visur tinkamai laikytųsi infekcijos prevencijos priemonių, ypač – poilsiui ar valgymui skirtose erdvėse.

„Neretai paaiškėja, kad dažnai infekcijos prevencija, pavadinkime, baigiasi poilsio, valgymo patalpose. Tai reiškia, kad taip „nubraukiame“ tas visas pastangas, kurias tiek darbdaviai, tiek darbuotojai įdeda darbo vietose naudodami asmens apsaugos priemones, užtikrindami paviršių, patalpų valymą“, – sako R. Lingienė.

Todėl labai svarbu, kad darbdaviai atkreiptų dėmesį į poilsio laiko organizavimą, taip pat paragintų darbuotojus saugoti save ir aplinkinius. Primygtinai rekomenduojama buvimo tokiose erdvėse išvis atsisakyti, kad darbuotojai, kurie dėl savo atliekamų funkcijų tampa „socialinio burbulo“ dalimi, jame ir liktų, į tą burbulą neįsileidžiant daugiau žmonių. Jei tokių galimybių nėra, rekomenduojama nustatyti lankstesnį poilsio ar valgymo pertraukų režimą, kad, jei yra bendrų tam skirtų erdvių, jose būtų kuo mažiau žmonių.

Taip pat patariama nuolat valyti, dezinfekuoti patalpas, užtikrinti tinkamą patalpų vėdinimą. Be to, labai svarbu, kad darbuotojai dėvėtų tinkamas ir laiku pakeistas asmenines apsaugos priemones – vienkartinę veido kaukę būtina keisti kas 3–4 valandas, jai sudrėkus – iškart.

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.