COVID-19 odontologijos sektoriuje: primename, kaip valdyti infekciją darbo vietoje

Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) pateikus naujausią informaciją apie užsikrėtimo COVID-19 infekcija statistiką, paaiškėjo, kad virusas vis labiau plinta odontologijos sektoriuje.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 3159 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 719 iš jų registruoti Vilniaus, 644 Kauno, 357 Klaipėdos, 338 Šiaulių, 277 Panevėžio, 246 Alytaus, 171 Utenos apskrityse.

Vilniaus departamento specialistai pastebi, kad pastaruoju metu daugėja susirgimų odontologijos sektoriuje – per pastarąją savaitę Vilniuje fiksuota daugiau nei 30 atvejų, kai infekcija patvirtinta odontologijos kabinetuose dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams.

Svarbu ne tik laikytis karantino taisyklių, kurios galioja šalies teritorijoje, bet ir užtikrinti saugias sąlygas savo darbo vietoje. Primename rekomendacijas, kaip galima išvengti COVID-19 infekcijos.

BENDROSIOS ĮSTAIGOS NUOSTATOS:

  1. Įstaigoje tvarkomi paciento duomenys ir užtikrinamas jų atsekamumas.
  2. Kabinetų ir kitų įstaigos patalpų, daiktų, įrenginių, paviršių valymas / dezinfekcija vykdomas pagal infekcijų kontrolės reikalavimus po kiekvieno paciento vizito.
  3. Kabinetų dezinfekcija atliekama kiekvieną dieną prieš pradedant darbą, po kiekvienos tiesioginio kontakto su pacientu procedūros ir baigus darbą.
  4. Po aerozolį generuojančių procedūrų atlikimo patalpos vėdinamos (10–15 min.) ir valomos / dezinfekuojamos.
  5. Tuo pačiu metu negali būti teikiamos kelios paslaugos vienoje patalpoje ar susisiekiančiuose kabinetuose.

PACIENTAI:

  1. Įstaigoje darbas organizuojamas taip, kad nesusikirstų pacientų srautai.
  2. Pacientams, turintiems COVID-19 būdingų simptomų ir (ar) atitinkantiems epidemiologinius COVID-19 kriterijus, procedūros gali būti atliekamos, kai likus ne daugiau kaip 48 val. iki procedūros pradžios SARS-CoV-2 tyrimo rezultatas yra neigiamas (tiriant PGR metodu).
  3. Su pacientais, kurie priskiriami rizikos grupei, aptariamos galimos rizikos, įvertinamas numatomo gydymo būtinumas ir pirmumo eilė.
  4. Užtikrinamas pacientų sveikatos stebėjimas, t. y. pacientas registruojamas odontologinės paslaugos teikimui po paciento apklausos.
  5. Įstaiga organizuoja pacientų registraciją tik telefonu ir taip, kad nesusidarytų fizinių pacientų laukimo eilių patalpoje bei užtikrina, kad prie kabineto durų lauktų ne daugiau kaip 1 pacientas.
  6. Pacientams odontologinės paslaugos teikiamos griežtai jiems paskirtu vizito laiku. Į įstaigą pacientas įleidžiamas likus ne daugiau kaip 10 min. iki paskirto vizito laiko. Laukdami patekimo į įstaigą, pacientai vienas nuo kito privalo laikytis saugaus 2 m atstumo.

DARBUOTOJAI:

  1. Paslaugas teikia minimalus, būtinas paslaugai suteikti, asmens sveikatos priežiūros specialistų ir kitų darbuotojų skaičius.
  2. Darbuotojų sveikatos stebėjimas atliekamas kiekvieną dieną, t. y. atliekama darbuotojo apklausa, atkreipiant dėmesį ir į nežymius simptomus.
  3. Įstaiga užtikrina, kad įstaigos darbuotojai būtų profilaktiškai tiriami dėl COVID-19 ligos.
  4. Kai įstaigos darbuotojas dirba ir kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, nustatomos priemonės, užtikrinančios darbuotojų ir pacientų saugą bei kontaktų atsekamumą.
  5. Įstaiga aprūpina asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančius specialistus higienos priemonėmis.
  6. Įstaiga užtikrina, kad jos darbuotojai naudotų asmenines apsaugos priemones.

Įstaiga reguliariai organizuoja darbuotojų mokymus, kaip naudoti asmenines apsaugos priemones.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.