Dėl ortopedijos techninių priemonių (ortodontinių aparatų)

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras 2020 m. gruodžio 3 d. įsakymu Nr. V-2789 pakeitė Ortopedijos techninių priemonių kompensavimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis tvarkos aprašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. kovo 31 d. įsakymu Nr. V-234 „Dėl Ortopedijos techninių priemonių kompensavimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Dėl Aprašo pakeitimų Rūmai kreipėsi į Valstybinę ligonių kasą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ir džiaugiasi dėl pateikto išaiškinimo. Su juo susipažinti galite ČIA.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. ortodontiniai aparatai bus kompensuojami kaip ortopedijos techninės priemonės.

Aprašu privalo vadovautis asmens sveikatos priežiūros įstaigos, turinčios licenciją teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugas, sudariusios su VLK sutartis dėl apdraustųjų aprūpinimo ortopedijos techninėmis priemonėmis.

Vadovaujantis Aprašu, Įstaiga užsakymo priėmimo metu privalo informuoti asmenį apie ortopedijos priemonių kompensavimo tvarką, patikrinti asmens draustumą privalomuoju sveikatos draudimu, pasirašytinai supažindinti asmenis su ortopedijos techninių priemonių katalogu, jei Įstaigoje yra sudaryta užsakymų priėmimo eilė, informuoti asmenį apie laukimo, kol bus priimtas ortopedijos priemonės užsakymas, trukmę ir nurodyti asmens registracijos numerį, informuoti asmenį apie galimybę įsigyti ortopedijos techninę priemonę savo lėšomis Aprašo nustatyta tvarka bei užpildyti užsakymo lapą.

Aprašas nustato, kad ortodontinio gydymo laikotarpiu skiriamas reikiamas ortodontinių aparatų kiekis, tačiau vieno gydymo etapo metu skiriamas tik vieno tipo ortodontinis aparatas:

  • ortodontinė plokštelė kiekvienam žandikauliui – ne daugiau kaip 3 vienetai;
  • ortodontinis treineris;
  • greitojo plėtimo aparatas;
  • abiejų žandikaulių funkcinis aparatas – ne daugiau kaip 2 vienetai;
  • viršutinio žandikaulio veido kaukė;
  • viršutinio žandikaulio distalinis tempimo aparatas;
  • ortodontinis sraigtas, skirtas skeletinei atramai – ne daugiau kaip 2 vienetai;
  • breketų sistema – ne daugiau kaip 2 vienetai.

Atkreipiame dėmesį, kad asmeniui nusprendus nelaukti užsakymo priėmimo, jis gali priemonę įsigyti savo lėšomis odontologinėse įstaigose. Įstaiga, sudariusi sutartį su VLK, jam pateikia pildyti Prašymo leisti savo lėšomis įsigyti ortopedijos techninę priemonę formą (Aprašo 3 priedas), kuri priklijuojama prie užsakymo priėmimo lapo, o jos kopija atiduodama asmeniui ir pateikia pildyti Prašymo skirti kompensaciją už savo lėšomis įsigytą ortopedijos techninę priemonę formą (Aprašo 4 priedas).

Šiuos dokumentus bei apmokėtą Įstaigos išrašytą sąskaitą, ortopedijos techninės priemonės perdavimą-priėmimą patvirtinančių dokumentų kopiją ir priemonės užsakymo lapo kopijas asmuo turi pateikti VLK per 30 kalendorinių dienų nuo sąskaitos apmokėjimo dienos.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.