2020 m. gruodžio 18 d. nuotolinio Tarybos posėdžio apžvalga

2020 m. gruodžio 18 d. Rūmų taryba susirinko į nuotolinį posėdį. Tai buvo paskutinis Tarybos susitikimas 2020 metais.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 29 asmenys: 21 Tarybos narys, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas dr. G. Skirbutis, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas V. Bosas, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, viešųjų ryšių specialistas M. Salys ir vyr. teisininkė J. Goštautienė.

Posėdžio pradžioje pasidžiaugta atnaujintu bendradarbiavimu su Seimo sveikatos reikalų komitetu:  Rūmai buvo pakviesti į 2020 m. gruodžio 16 dienos SRK nuotolinį posėdį. Pabrėžta ir pastaruoju metu vis labiau matoma Rūmų veikla viešojoje erdvėje, nes visuomenės informavimas – vienas iš Rūmų veiklos prioritetų.

Aptarta Rūmų profilaktikos programų srities vizija, nutarta jos koordinavimui sudaryti komisiją bei patvirtinti šią jos sudėtį: D. Mačiulienė, V. Brukienė, R. Juchnevičienė, V. Žemaitė ir A. Gerliakienė. Komisija įpareigota prieš kitą Tarybos posėdį paruošti Komisijos nuostatus ir pateikti juos tvirtinimui.

Atsižvelgus į tai, kad tam tikras sritis Rūmuose koordinuoja komisijos, Taryba nutarė papildyti 2004 m. liepos 2 d. Tarybos nutarimu Nr. 1 patvirtintą Tarybos darbo reglamentą (nauja redakcija 2020 m. spalio 30 d. Tarybos nutarimu Nr. 20/TN-93) 10 punktu, išdėstant jį taip, ir atitinkamai atnaujinti tolesnę Reglamento numeraciją: „10. Steigia komisijas, tvirtina jų nuostatus. Esant poreikiui sudaro darbo grupes trumpalaikiams ar siauresnės paskirties klausimams, konkretiems pavedimams vykdyti.“

Rūmų vyr. teisininkė J. Goštautienė pristatė Tarybai siūlomus Teritorinių skyrių nuostatų pakeitimus, susijusius su Rūmų teritorinių skyrių valdybų sudėties keitimu, buveinių adresais. Trys Rūmų Teritoriniai skyriai (Vilniaus, Šiaulių ir Panevėžio) išreiškė norą sumažinti Skyriaus valdybų narių skaičių.

Posėdžio metu svarstytas elektroninių mokėjimų automatizavimo klausimas. Tarybos narys P. Šeikus pabrėžė, kad šiuo metu Rūmams tinkamos dvi paslaugos – „Banklink“ ir mokėjimo inicijavimo paslauga, pristatė tris gautus pasiūlymus. Įvertinus galimus kaštus, Taryba įpareigojo P. Šeikų pradėti parengiamuosius darbus elektroninių mokėjimų automatizavimo sistemos įdiegimui, naudojant mokėjimo inicijavimo paslaugą.

Tarybos narė Valė Žemaitė pasidžiaugė, kad š.m. gruodžio 11 d. buvo patvirtintas pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlės aprašas, iš kurio buvo pašalinta daug perteklinių preparatų. Ji informavo Tarybos narius, kad Rūmai pateikė pasiūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai, kad iš naujo būtų įvertinta sveikatos priežiūros įstaigos pirmosios medicinos pagalbos rinkinio sudėtis.

Po naujo pasiūlymo, sveikatos apsaugos ministerija dar kartą atnaujino Aprašą. Pagal jį, sveikatos priežiūros įstaigos išskirstytos į:

  • Įstaigas, kuriose dirba 5 ir daugiau sveikatos priežiūros specialistų;
  • Įstaigas, kuriose dirba mažiau nei 5 sveikatos priežiūros specialistai.

Pirmosios medicinos pagalbos rinkinių turinys yra vienodas visoms Įstaigoms, skiriasi tik vaistų, medicinos pagalbos priemonių (prietaisų) ir kitų priemonių kiekiai.

Tarybos pirmininkė V. Brukienė pristatė idėją atsisakyti išduodamų Rūmų nario pažymėjimų-kortelių, paliekant tik e-pažymėjimus. Jau dabar kiekvienas Rūmų narys turi galimybę iš savo paskyros parsisiųsti e-pažymėjimą. Pasikeitus nario duomenims, automatiškai pakeičiami ir e-pažymėjime esantys duomenys. Atkreiptas dėmesys, kad nutarus daugiau neišduoti fizinių Rūmų nario pažymėjimų būtų taupomos Rūmų lėšos. Pasiūlyta artimiausio posėdžio metu pakeisti Pažymėjimų išdavimo tvarką.

Aptarta Tarybos pozicija dėl odontologinės klinikos ieškinio valstybei. Taryba priėmė bendrą poziciją, kad sprendimas dėl ieškinio valstybei nebuvo priimtas odontologų ar burnos priežiūros specialistų, nes minima Įstaiga ir jos vadovė nėra Rūmų narės.

Nuotoliniame posėdyje aptarti ir artimiausi renginiai. Ruošiantis Tarptautinės odontologų dienos minėjimui, Taryba nubalsavo dėl trijų nominacijų: šv. Apolonijos, Burnos higienisto ir Dantų techniko apdovanojimų. Patvirtinta, kad 2021 m. vasario 13 d. vyksiantis renginys bus organizuojamas nuotoliniu būdu, Tarybai pristatytas renginio planas ir numanomas renginio biudžetas.

Pristatyti kiti 2021 m. vyksiantys renginiai ir jų paruošiamieji darbai:

  • 2021 m. gegužės 28-29 d. Druskininkuose vyks Rūmų Visuotinis narių susirinkimas ir Tarptautinis kongresas „Odontologijos kompasas 2021“. Už mokslinės programos sudarymą atsakinga J. Žekonienė perdavė informaciją, kad mokslinė programa beveik sudėliota, numanoma, kad kongreso dalyviams bus užskaitomos 24 tobulinimosi valandos. Planuojama, kad vos prasidėjus 2021 m. startuos ir registracija į šį renginį.
  • 2021 m. spalio 22-23 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks „Baltijos šalių odontologų dienos“. Tarybos narys T. Linkevičius informavo, kad paruošiamieji darbai vyksta sklandžiai, ruošiamas lektorių sąrašas ir temos.

Aptarta gruodžio 15 d. startavusi nuotolinių susitikimų su bendruomene idėja – #pasitarkime. Pirmajame susitikime tiesiogiai dalyvavo per 150 Rūmų narių, tikimasi, kad ateityje tokie susitikimai augs ir taps gražia tradicija. Numatoma, kad naujas susitikimas vyks 2021 m. sausio 18 d., jame vyks diskusija apie BDAR įgyvendinimą odontologinės priežiūros įstaigose.

Į Rūmų narių sąrašą įrašyta 1 burnos higienistė ir 123 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigos, išbrauktos 2 Rūmų narės.

Kitas Tarybos posėdis numatomas 2021 m. sausio 29 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.