• Į pradžią
  • Apie Rūmus
  • Naujienos
  • Dėl naujai įsigaliojusio Dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto tvarkos aprašo

Dėl naujai įsigaliojusio Dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto tvarkos aprašo

Rūmai kreipėsi į LR sveikatos apsaugos ministeriją dėl naujai, š.m. sausio 1 d., įsigaliojusio Dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto tvarkos aprašo (toliau - Aprašas), patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. lapkričio 6 d. įsakymu Nr. V-2541.

Rūmams kelia nerimą tai, kad dėl naujai apibrėžtų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis kompensuojamų dantų protezavimo paslaugų teikimo sąlygų ir gavimo tvarkos gali išaugti pacientų, norinčių gauti PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamų paslaugų, eilė bei sumažėti paslaugų prieinamumas.

Rūmai, rūpindamiesi pacientų gerove, išreiškė nuogąstavimus dėl galimai sumažėsiančio dantų protezavimo paslaugų prieinamumo pacientams. Naujai galiojančiame Apraše asmenys, kuriems nustatytas dantų protezavimo pagrįstumas ir kurie turi teisę gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas, gali rinktis tik tą gydymo įstaigą, kuri dėl šių paslaugų yra sudariusi sutartį su Teritorine ligonių kasa (TLK).

Kadangi tokių gydymo įstaigų yra mažiau nei trečdalis, pacientui ženkliai sumažinama gydymo įstaigos pasirinkimo galimybė, nes pagal anksčiau galiojusią tvarką, jis galėjo gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas bet kurioje gydymo įstaigoje ir, atėjus laikui, atgauti nustatytą kompensaciją už savo lėšomis suprotezuotus dantis.

Rūmai sunerimę ir dėl to, ar gydymo įstaigos, kurios dėl dantų protezavimo paslaugų yra sudariusios sutartis su TLK, paklausai išaugus dviem trečdaliams, galės užtikrinti visų pacientų, turinčių teisę gauti šias kompensuojamas paslaugas, priėmimą ir aptarnavimą, savalaikiai suteikti jiems dantų protezavimo paslaugas.

Rūmai sunerimę ir dėl papildomai atsirandančios administracinės naštos įstaigoms, kurios papildomai turės pildyti Eilių ir atsargų valdymo informacinės sistemos Dantų protezavimo posistemyje kiekvieno mėnesio dantų protezavimo ataskaitas TLK, jų pagrindu išrašyti sąskaitą-faktūrą.

Atkreipėme dėmesį ir į tai, kad odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaiga, protezuodama pacientą savo lėšomis, susiduria su grėsme ir rizika neapibrėžtą laiką negauti lėšų už jau suteiktas dantų protezavimo paslaugas iš TLK, jei bus viršytos ataskaitiniam laikotarpiui protezavimo paslaugoms skirtos PSDF biudžeto lėšos.

Išreiškę susirūpinimą, paprašėme LR sveikatos apsaugos ministerijos spręsti šį klausimą iš esmės, ieškoti sprendimų, kurie prisidėtų prie pacientų sveikatos ir Rūmų bendruomenės gerovės.

Su pilnu kreipimusi galite susipažinti čia: https://gofile.io/d/MP0KKX

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.