2021 m. kovo 26 d. nuotolinio Tarybos posėdžio apžvalga

2021 m. kovo 26 d. Rūmų taryba susirinko į nuotolinį posėdį. Tai buvo trečiasis Tarybos susitikimas 2021 metais.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 27 asmenys: 21 Tarybos narys, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas dr. G. Skirbutis, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, vyr. teisininkė J. Goštautienė, viešųjų ryšių specialistas M. Salys.

Tarybai buvo pristatyti Vyriausybės strateginės analizės centro atlikto tyrimo „Sveikatos priežiūros specialistų prognozių atnaujinimas“ odontologijos sektoriaus prognozavimo rezultatai, juos pateikė STRATOS Techninės paramos grupės vadovas Giedrius Padvilikis. Tačiau pateikta analizė sukėlė rimtų abejonių daugumai Tarybos narių, kurių nuomone tyrimo rezultatai ir pateiktos prognozės neatitinka realios situacijos odontologijos sektoriuje. Rūmų paprašyta raštu išdėstyti pastabas dėl pateiktos 2030 metų specialistų prognozės.

Svečio teisėmis posėdyje dalyvavusi gyd. odontologė Eglė Vindašiūtė-Narbutė pristatė pasiūlymą dėl odontologų neformalaus tobulinimo pandeminėje situacijoje. Ji pabrėžė, kad nuotoliniai mokymai nėra pakankami ir pateikė dvi idėjas: 1) bandyti įtraukti odontologų kvalifikacijos kėlimą prie išimčių (kaip vairavimo mokykloms, jūrininkų mokykloms ir t.t.), kadangi odontologai privalo tobulintis ir praktiniuose užsiėmimuose; 2) galėtų būti taikoma išimtis plačiąja prasme odontologams, kurie yra vakcinuoti arba persirgę Covid-19 ir turi antikūnų. Taryba teigiamai įvertino šiuos pasiūlymus ir nusprendė ieškoti sprendimo būdų.

Vėliau Taryba aptarė susitikimą su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovais ir jų atliktą tiriamąją analizę apie vidutinį darbo užmokestį (VDU) odontologijos sektoriuje. Sutarta suformuoti komentarą dėl susidariusios padėties darbo užmokesčio ir kitose srityse ir juos pateikti VMI. Taip pat mokestiniai ir kiti klausimai bus aptarti tiesiogiai su Rūmų narių bendruomene nuotolinėje #pasitarkime diskusijoje, kuri vyks balandžio 6 d., 19 val. Joje į klausimus atsakinės ir VMI atstovai.

Vis labiau artėjant Visuotiniam Rūmų narių susirinkimui, Taryba aptarė asocijuotųjų narių klausimą. Atsižvelgus į tai, kad artimiausiam Visuotiniam narių susirinkimui bus teikiamas Lietuvos Respublikos odontologų rūmų Statuto pakeitimas, Taryba nutarė patvirtinti 5 eurų metinį mokestį asocijuotiems Rūmų nariams, o stojamojo mokesčio jiems netaikyti. Šis klausimas ir siūlymas jį patvirtinti bus įtrauktas į Visuotinio narių susirinkimo darbotvarkę.

Taip pat Taryba nusprendė patvirtinti dviejų komisijų – Odontologų ir burnos priežiūros specialistų švietimo bei Profilaktikos programų koordinavimo – pirmininkus. Odontologų ir burnos priežiūros specialistų švietimo komisijos pirmininku tapo Gintaras Janužis, o Profilaktikos programų koordinavimo komisijai vadovaus Daiva Mačiulienė.

Galiausiai nuspręsta į Rūmų narių sąrašą įrašyti 40 naujų narių ir 69 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigas, išbraukti iš Rūmų narių sąrašo 4 mirusius asmenis.

Kitas Tarybos posėdis numatomas balandžio 30 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.